Φυσικοί τρόποι για να διώξετε τον πόνο στη μέση

Human-spine-and-back-pain-illustration.jpg

Ο πόνος στη μέση μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός και να δυσχεράνει την καθημερινότητά μας. Ανακαλύψτε φυσικούς τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση…

Κάντε μασάζ

Το μασάζ βοηθάει στην ανακούφιση από τους πόνους στη μέση. Σύμφωνα με έρευνα η θεραπεία με μασάζ μπορεί πιθανότατα να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση. Έπειτα από 10 εβδομάδες, ασθενείς που έκαναν μασάζ κάθε εβδομάδα, χρειάστηκαν λιγότερα παυσίπονα και πέρασαν λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν. Επιπλέον, δεν χρειάστηκαν ειδική φροντίδα. Τα αποτελέσματα κράτησαν περίπου 1 χρόνο. Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Oregon Health and Science, υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έκαναν μασάζ εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασής τους κατά τα δυο τρίτα έναντι ενός τρίτου των ασθενών που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα. Η έρευνα διεξήχθη από τους επιστήμονες του Group Health Research Institute, στο Σηάτλ.

Ο πόνος στη μέση είναι συχνή  πάθηση στον πληθυσμό με περίπου 10% των πασχόντων να εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα. Αν και τα αναλγητικά είναι η πιο συχνή αγωγή που χορηγείται, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν και εναλλακτικές θεραπείες όπως βελονισμό, μασάζ ακόμα και ψυχοθεραπεία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 400 εθελοντές που χρησιμοποίησαν τη συνήθη φροντίδα ή μασάζ. Δέκα εβδομάδες αργότερα, η ομάδα του μασάζ είχε σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με άλλους ασθενείς. Περίπου το 30% όσων επέλεξαν μασάζ είχαν λάβει αναλγητικά την προηγούμενη εβδομάδα σε σύγκριση με το 40% που ακολούθησαν τη συνήθη φροντίδα. Επιπλέον, διπλάσιος αριθμός όσων έλαβαν τη συνήθη φροντίδα έμεινε στο κρεβάτι τουλάχιστον μία ημέρα τον μήνα που προηγήθηκε.

Ωστόσο, ορισμένα από τα φανερά οφέλη του μασάζ έπαψαν να υφίστανται 6μήνες αργότερα και όλα τα οφέλη είχαν εξαφανιστεί 1 χρόνο μετά. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ειδών μασάζ που εφαρμόστηκαν. Ένα μειονέκτημα, πάντως, ήταν ότι οι ασθενείς ήξεραν ποιο είδος θεραπείας θα λάβουν και ορισμένοι ίσως μπορεί να απογοητεύτηκαν που δεν έκαναν μασάζ, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα της μελέτης.Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’,

Σηκωθείτε από τη θέση σας… Η άσκηση κάνει καλό

Όσοι ασκούνται συστηματικά είτε στο γυμναστήριο είτε κάνουν κολύμπι ή είναι σωματικά δραστήριοι περιορίζουν την πιθανότητα να νιώθουν χρόνιους πόνους στη μέση τους.  Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε νέα φινλανδική επιστημονική μελέτη που έδειξε ότι περπατώντας, ανεβαίνοντας σκάλες ή κάνοντας δουλειές όπως κηπουρική, μπορεί κανείς να περιορίσει τους πόνους στη μέση.

Σε παλαιότερες μελέτες δεν κατάφεραν οι ειδικοί να αποσαφηνίζουν κατά πόσο η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο των χρόνιων πόνων στη μέση ή αν, αντίστροφα, όσοι δεν πονάνε στη μέση τους έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται πιο πολύ. Οι ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας στο Ελσίνκι, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία 36 μελετών που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 160.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα άτομα με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα αντιμετωπίζουν αντίστοιχα 14% έως 16% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνιους πόνους στη μέση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινούνται ή κινούνται ελάχιστα. Χρόνιος είναι ο πόνος που κρατάει τουλάχιστον 3 μήνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς στους οξείς πόνους η συχνότητα σωματικής δραστηριότητας δεν φαίνεται να έπαιξε κάποιο ρόλο. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”.

Ανακουφιστείτε με Οστεοπαθητική

Η οστεοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην οσφυαλγία και στην ισχιαλγία, ανακουφίζοντας τον πόνο. Ακόμη συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης. Το θετικό είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα και με άλλες συντηρητικές θεραπείες θεραπείες. Πολλές φορές η θεραπεία αυτή περιορίζει την ανάγκη σας να λαμβάνετε άλλα φάρμακα. Πρόκειται για τεχνική που ασχολείται με την κινητικότητα του σώματος και τις παθήσεις του και έχει να κάνει με τα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μύες. Σύμφωνα με την οστεοπαθητική σε ένα υγιές σώμα όλα αυτά συνεργάζονται ομαλά. Διάφορες αιτίες όπως τα επανειλημμένα διαστρέμματα, η κακή στάση του σώματος και οι τραυματισμοί, διαταράσσουν αυτήν την ισορροπία προκαλώντας έτσι διάφορα προβλήματα όπως πόνοι, ενοχλήσεις, μειωμένη κινητικότητα κ.τ.λ. Στόχος της είναι να επαναφέρει ή να διατηρήσει τη σπονδυλική στήλη σε φυσιολογική κατάσταση.

O οστεοπαθητικός κατά την πρώτη επίσκεψη θα σας εξετάσει και θα κάνει τη διάγνωση. Μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, μέτρηση της οστικής μάζας και εξέταση αίματος. Μέλημα του οστεοπαθητικού είναι να σας ανακουφίσει με μασάζ και ειδικούς χειρισμούς χωρίς να σας προκαλέσει πόνο και να βοηθήσει το σώμα σας να ξαναβρεί την κινητικότητα, χωρίς φάρμακα ή ιατρικά μηχανήματα. Με ήπιες κινήσεις, αφού πρώτα ψηλαφίσει και πιέσει τους μύες και τις αρθρώσεις για να ελέγξει τη λειτουργικότητα αλλά και τα αντανακλαστικά τους, θα «ξαναβάλει» τις αρθρώσεις στη θέση τους. Συχνά, ο οστεοπαθητικός συνεργάζεται και με άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως νευροχειρουργούς, ορθοπεδικούς, γυναικολόγους, ρευματολόγους κ.τ.λ. Η πρώτη συνεδρία κατά την οποία γίνεται και η διάγνωση, διαρκεί μια ώρα. Οι υπόλοιπες επισκέψεις διαρκούν γύρω στα 45 λεπτά.

Το χάδι ελαττώνει τον πόνο

Τη στιγμή που χαϊδεύουμε κάποιον που πονάει, ο ερεθισμός του δέρματος διεγείρει τους νευρικούς υποδοχείς, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα στην υπόφυση και έτσι παράγονται οι ενδορφίνες, δηλαδή ορμόνες που σύμφωνα με τους ειδικούς ευθύνονται για τα αισθήματα ευφορίας. Αυτές οι ουσίες δρουν παρόμοια με τα αναλγητικά φάρμακα, δηλαδή περιορίζουν την αίσθηση του πόνου.

H σωστή διατροφή ίσως βοηθήσει

Οι βιταμίνες και αντιοξειδοτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό και τον έλεγχο του πόνου και ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Ακόμη, τον πόνο μπορεί να ανακουφίσουν ορισμένα ιχνοστοιχεία, όπως λ.χ το σελήνιο και το μαγνήσιο. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και υπάρχουν σε αφθονία στα δημητριακά, η Ε δρα με διπλό τρόπο, ως αντιοξειδοτικό και επιπλέον συμβάλει στην παραγωγή ενδορφινών, ορμόνες που δρουν ως φυσικά παυσίπονα. Πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η C αποτελεί έναν ακόμη φυσικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση του πόνου. Κυρίως θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων. Θα τη βρείτε στα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τις πιπεριές.

Το μαγνήσιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως βοηθάει στην ανακούφιση ορισμένων πόνων και ειδικά του πονοκεφάλου. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι κτλ.). Τέλος, το σελήνιο θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και για το λόγο αυτό καλμάρει τον πόνο. Θα το βρείτε άφθονο στα ψάρια και τα όσπρια.

Κάντε βελονισμό

Ο βελονιστής, αφού σας εξετάσει και πάρει ιστορικό σας μπορεί να σας προτείνει ορισμένες εξετάσεις. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα μόνιμα όπως κακώσεις, κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου κ.τ.λ. ο βελονισμός θα σας προσφέρει ανακούφιση, αλλά δεν μπορεί να σας θεραπεύσει οριστικά. Μπορεί, ωστόσο, να βοηθήσει σε περιπτώσεις οσφυαλγίας και ισχιαλγίας απαλύνοντας τον πόνο. Ανάλογα με το πρόβλημα και την έκτασή του θα καθοριστούν και οι συνεδρίες που θα χρειαστείτε.

Στη συνέχεια, θα κάνετε βελονισμό μερικές φορές την εβδομάδα για όσο διάστημα χρειαστεί ανάλογα με το πρόβλημα. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της περιοχής και η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Πρόκειται για μέθοδο κατά την οποία εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος πολύ λεπτές βελόνες με σκοπό την εξισορρόπηση της ενέργειας του οργανισμού. Ο βελονισμός έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως θεραπευτική μέθοδος, προσφέρει καλά θεραπευτικά αποτελέσματα , είναι ανώδυνος και δεν παρουσιάζει παρενέργειες.

Μία συνεδρία διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν εξαρτάται από το πρόβλημα υγείας, το οποίο καλείται ο βελονισμός να θεραπεύσει. Κατά την πρώτη επίσκεψή σας στο βελονιστή εκείνος θα πάρει το ιστορικό σας και θα σας εξετάσει κλινικά. Αν χρειαστεί μπορεί να σας συστήσει και κάποιες εξετάσεις. Ο γιατρός έπειτα  θα τοποθετήσει εντελώς επιφανειακά 5 με 15 πολύ λεπτές βελόνες σε διάφορα σημεία του σώματός σας.  Ο βελονισμός πρέπει κανονικά να γίνεται από ιατρούς που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση. Αν κάποιος δεν είναι γιατρός μπορεί να καταρτιστεί στο βελονισμό σε σχολές του εξωτερικού. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε γιατρούς που έχουν ειδικευτεί στο βελονισμό.

Αυτό το ξέρατε;

Ο πόνος στη μέση κόβει χρόνια…

Όσοι αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση τους σε χρόνια βάση, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με  αυστραλο-δανική έρευνα.

Οι πόνοι στη μέση αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τον σύγχρονο άνθρωπο και συχνά οφείλονται στον τρόπο ζωής. Η νέα μελέτη αναδεικνύει την παραγνωρισμένη έως τώρα σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους κοινούς πόνους και στην αυξημένη θνησιμότητα.

Οι ειδικοί από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, πριν καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους 4.300 διδύμους ηλικίας άνω των 70 ετών. Όπως διαπίστωσαν ότι όσοι ένιωθαν χρόνιους πόνους στη μέση, είχαν κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, σε σύγκριση με εκείνους που  δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη μέση τους.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στον πόνο και στη θνησιμότητα. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο και τονίζουν ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Εικάζουν ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να αποτελεί ένδειξη γενικότερης κακής υγείας γεγονός αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Η σχετική δημοσίευση της μελέτης έγινε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα πόνου «European Journal of Pain».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top