Φυσικές λύσεις για λευκά δόντια που έχουν αποτέλεσμα

white-teeth-naturally.jpg

Τα δόντια μας αναπόφευκτα αρχίζουν να κιτρινίζουν από τις τροφές που τρώμε ή με την ηλικία, αλλά μην ανησυχείτε. Σας παρουσιάζουμε 9 φυσικές λύσεις για να αποκτήσετε και πάλι λευκά δόντια και λευκό χαμόγελο…

Πώς να λευκάνετε τα δόντια σας με φυσικό τρόπο;  Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στην λεύκανση των δοντιών:

Οι 9 λύσεις

  1. Αλλάξτε διατροφή

  2. Δοκιμάζοντας λάδι

  3. Βούρτσισμα με σόδα

  4. Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου

  5. Αποκτήστε λευκά δόντια με φρούτα

  6. Διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής

  7. Η καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει:

  8. Αποφύγετε μεθόδους που δεν λειτουργούν

  9. Εστιάστε στην πρόληψη

 

1.Αλλάξτε διατροφή

Η αποφυγή τροφίμων που λερώνουν τα δόντια μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω χρώση τους. Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν τανίνες, όπως το κρασί και το τσάι, μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια. Καφές και σκούρα αναψυκτικά και χυμοί μπορούν επίσης να τα λεκιάσουν. Οι όξινες τροφές μπορούν να κάνουν τα δόντια να φαίνονται κίτρινα λόγω της φθοράς του σμάλτου. Οι άνθρωποι που ανησυχούν για το χρώμα των δοντιών τους θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση εσπεριδοειδών, καφέ και αναψυκτικών. Εναλλακτικά, πρέπει πάντα να βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά την κατανάλωση τους.

Οι οδοντίατροι συνιστούν γενικά να περιμένουμε 30 λεπτά μετά το φαγητό πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Τα οξέα μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο, οπότε το βούρτσισμα σε σύντομο διάστημα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη. Η διακοπή του καπνίσματος ή των προϊόντων καπνού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κηλίδων νικοτίνης. Μπορεί, επίσης, να αποτρέψει την φθορά των δοντιών και παθήσεις των ούλων, αφού και τα δύο μπορεί να βλάψουν το σμάλτο και να προκαλέσουν προβλήματα στοματικής υγείας.

 

2.Δοκιμάζοντας λάδι

Το πλύσιμο του στόματος με κάποιο έλαιο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής και βακτηρίων. Δεν αποτελεί βέβαια υποκατάστατο του τακτικού βουρτσίσματος ή οδοντικού νήματος, αλλά μερικές έρευνες δείχνουν ότι το πλύσιμο του στόματος με ορισμένα έλαια μπορεί να βοηθήσει στην λεύκανση των δοντιών.  Ο αμερικανικός οδοντιατρικός σύλλογος (ADA) θεωρεί ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν ότι η χρήση ελαίων μειώνει τις κοιλότητες, λευκαίνει τα δόντια ή βελτιώνει την στοματική υγεία».

Αν θέλετε πάντως να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, ξεπλύνετε το στόμα με λάδι για ένα λεπτό μετά το βούρτσισμα, στη συνέχεια σπρώξτε το έξω.

Λάδια κατάλληλα για στοματικές πλύσεις:

Λάδι καρύδας
Ηλιέλαιο
Σησαμέλαιο

 

3. Βούρτσισμα με σόδα

Η μαγειρική σόδα μπορεί να απομακρύνει απαλά τους λεκέδες από την επιφάνεια των δοντιών. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η σόδα είναι πολύ σκληρή και μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο, αλλά έρευνα του 2017 αποκάλυψε ότι η σόδα είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αφαιρέσετε τους λεκέδες.  Η σόδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μειώσει την πλάκα και να αποτρέψει τη φθορά των δοντιών.

 

4.Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα ήπιο λευκαντικό που μπορεί να βοηθήσει στην λεύκανση των λεκιασμένων δοντιών. Για βέλτιστη λεύκανση, ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει το βούρτσισμα με ένα μείγμα σόδας μαγειρικής και υπεροξειδίου του υδρογόνου για 1-2 λεπτά δύο φορές την ημέρα για μια εβδομάδα. Θα πρέπει να το κάνετε όμως μόνο περιστασιακά. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των δοντιών, επομένως δεν είναι κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση ή για άτομα που έχουν ήδη ευαίσθητα δόντια.

5.Αποκτήστε λευκά δόντια με φρούτα

 

Ο καρπός της παπάγιας περιέχει ένα ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στην λεύκανση των δοντιών.

Η παπαΐνη και η βρομελίνη, τα οποία είναι ένζυμα που υπάρχουν στην παπάγια και στον ανανά, μπορούν να βοηθήσουν και τα δύο στη λεύκανση των δοντιών.

Μια μελέτη του Trusted Source του 2012 βρήκε προκαταρκτικές αποδείξεις ότι  η δράση που έχουν αυτά τα συστατικά θα μπορούσε να προσφέρει μέτρια αποτελέσματα λεύκανσης. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα εν λόγω ένζυμα είναι αποτελεσματικά ή όχι.

 

6.Διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής

Η διατήρηση μιας άριστης στοματικής υγιεινής είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει το κιτρίνισμα των δοντιών.

Το τακτικό βούρτσισμα προστατεύει το σμάλτο, αποτρέπει την αποσύνθεση των ούλων και απομακρύνει τους λεκέδες.

 

 

7.Η καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει:

 

Βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όλοι μας πρέπει να φροντίζουμε επίσης να καθαρίζουμε με επιμονή την περιοχή γύρω από τα ούλα και τα πίσω μέρη των δοντιών των δοντιών.
Χρήση οδοντόκρεμας φθορίου. Το φθόριο μπορεί να καταπολεμήσει και ακόμη και να ανατρέψει την τερηδόνα. Αν και κάποιοι αντιτίθενται στη χρήση φθορίου, οι οδοντίατροι πιστεύουν ότι το φθόριο είναι ασφαλές και ευεργετικό για τα δόντια.
Χρησιμοποιείτε επίσης οδοντικό νήμα για την αφαίρεση της πλάκας και των τροφών μεταξύ των δοντιών.

 

8.Αποφύγετε μεθόδους που δεν λειτουργούν

Ορισμένες φυσικές λύσεις λεύκανσης των δοντιών που μπορεί να βλάψουν τα δόντια περιλαμβάνουν ορισμένα συστατικά ή τροφές όπως:

λεμόνια
πορτοκάλια
μηλόξυδο
ενεργό άνθρακα

 

9.Εστιάστε στην πρόληψη

Λίγοι άνθρωποι έχουν φυσικά λευκά δόντια, καθώς τα δόντια τείνουν να κιτρινίζουν με την ηλικία. Ωστόσο, η διατήρηση της στοματικής υγιεινής και η τακτική οδοντιατρική εξέταση μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα δόντια λευκά. Τα κίτρινα δόντια δεν είναι συνήθως σημάδι ενός προβλήματος υγείας, αλλά ένας οδοντίατρος μπορεί να ελέγξει τα δόντια σας για απώλεια σμάλτου και φθορά των δοντιών. Οι φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να λευκαίνουν τα δόντια τους στο σπίτι. Ένας οδοντίατρος μπορεί, όμως, να προσφέρει επαγγελματική λεύκανση των δοντιών.

 

Ποιος χρωματίζει τα δόντια

Τα δόντια χάνουν για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι οι παρακάτω:

Ορισμένα ροφήματα: Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα κρασιά και ορισμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να αφήσουν λεκέδες στα δόντια.

Τσιγάρο: Μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια.

Κακή στοματική υγιεινή: αν αμελείτε βούρτσισμα και καθάρισμα των δοντιών με νήμα για την απομάκρυνση της πλάκας.

Σφραγίσματα: Ορισμένα απ’ αυτά, π.χ. αμαλγάματα και ιδίως όσα περιέχουν θειούχο άργυρο, μπορεί να προκαλέσουν γκρίζα απόχρωση στο δόντι.

Ηλικία: Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο φθείρεται το εξωτερικό στρώμα του σμάλτου και έρχεται στην επιφάνεια το κίτρινο χρώμα της οδοντίνης.

Κληρονομικότητα: Ορισμένα άτομα για κληρονομικούς λόγους έχουν πιο ανοιχτόχρωμο ή παχύτερο από άλλους σμάλτο.

Φθόριο: Η υπερβολική λήψη φθορίου, από στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο, μπορεί να λεκιάσει τα δόντια.

Τραυματισμός δοντιών: Μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό του σμάλτου.

 

Οι λύσεις

Η αλλαγή ορισμένων καθημερινών συνηθειών όπως να περιορίσετε τους καφέδες και το  κάπνισμα μπορούν να σας χαρίσει και πάλι λευκό χαμόγελο. Ακόμη, φροντίστε την υγιεινή της στοματικής σας κοιλότητας με συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος και καθαρισμό από τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.

Αν τα δόντια σας αλλάξουν ξαφνικά χρώμα για λόγους που δεν γνωρίζετε και εμφανίζετε και άλλα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας. Επίσης, προτιμήστε τα λευκά σφραγίσματα και χρησιμοποιήστε λευκαντικών προϊόντων που θα βρείτε στα φαρμακεία

Αν έχετε σφραγίσματα

Αν έχετε σφραγίσματα ή θήκες στα μπροστινά δόντια, υπάρχουν αρκετές  επεμβάσεις που γίνονται από ειδικούς οδοντιάτρους για την αποκατάσταση της αισθητικής ομοιομορφίας των δοντιών, οι όποιοι εφαρμόζονται ανά περίσταση και ανάλογα με την κλινική εικόνα. Ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με την αλλαγή σε κεραμικές θήκες. Η “επικάλυψη” των υπολοίπων αντιαισθητικών εμφράξεων (σφραγίσματα) μπορεί να γίνει με την αντικατάσταση με όψεις σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης. Η χρήση σύνθετης ρητίνης λόγω της ήδη υπάρχουσας κατάστασης (δηλαδή των εμφράξεων) αποτελεί μια καλή λύση. Συχνά γίνεται και κατασκευή κάποιων δοντιών, έτσι ώστε να υπάρχει αισθητική ομοιομορφία. Σε περίπτωση που θα θέλατε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικευμένο οδοντίατρο στην Αισθητική Οδοντιατρική ή στην Προσθετική, θα μπορείτε να απευθυνθείτε στον οδοντιατρικό σύλλογο της περιοχής σας για τις διευθύνσεις αυτών των ειδικών ή να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

 

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top