Φακοί επαφής: η σωστή φροντίδα για να αποφύγετε τις λοιμώξεις των ματιών

healthy-eye-1024x722.jpg

Αν αναζητάτε το καλύτερο για τη φροντίδα των φακών επαφής στα περισσότερα φαρμακεία και θα βρείτε μια ευρεία σειρά προϊόντων. Είστε όμως σίγουροι ότι τα χρησιμοποιείτε σωστά;

Αν και πολλοί το θεωρούν αυτονόητο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε κάποια σημαντικά πράγματα για τη φροντίδα των φακών. Γιατί;  Αν δεν φροντίζετε σωστά τους φακούς επαφής σας μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία λοιμώξεων των ματιών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τύφλωση. Ακόμη, τα βακτήρια που συσσωρεύονται στους φακούς και τη θήκη τους μπορεί να προκαλέσουν κερατίτιδα.

Στην πραγματικότητα, η φροντίδα των φακών επαφής είναι ευκολότερη από ποτέ. Τα συστήματα φροντίδας και οι φακοί επαφής μίας χρήσης έχουν βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι η σωστή φροντίδα φακών συνεπάγεται πολύ λιγότερο χρόνο, έξοδα και προβλήματα από ό, τι πριν από χρόνια.

Πριν ξεκινήσουμε, κατανοήστε ότι δεν πρέπει να αλλάζετε θεραπευτικές αγωγές χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον οφθαλμίατρό σας. Ορισμένα προϊόντα δεν είναι συμβατά μεταξύ τους ή με ορισμένους φακούς επαφής. Η χρήση ασύμβατων προϊόντων μπορεί να καταστρέψει τους φακούς επαφής σας ή να βλάψει τα μάτια σας.

Για να κατανοήσετε όλα πρέπει να μάθετε ποια βήματα απαιτούνται για τη φροντίδα των μαλακών φακών επαφής.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες για τον ασφαλή χειρισμό μαλακών φακών επαφής. Τα βασικά της φροντίδας των μαλακών φακών επαφής: Καθαρίστε, ξεπλύνετε και απολυμάνετε τους.

Για να καθαρίσετε τους φακούς πολλαπλών χρήσεων, τοποθετήστε το φακό στην παλάμη του χεριού σας, απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα διαλύματος και τρίψτε απαλά το φακό στην παλάμη σας με το δάχτυλό του δείκτη σας, χρησιμοποιώντας μια κίνηση εμπρός και πίσω (όχι κυκλική).

Πλύνετε τα χέρια σας έτσι ώστε να μην μεταφέρετε βρωμιά και μικρόβια στο μάτι σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ενυδατικά – λιπαρά σαπούνια, καθώς δεν είναι καλά για φακούς επαφής. Στεγνώστε τα χέρια σας με μια πετσέτα χωρίς χνούδι.

Αφαιρέστε έναν φακό και καθαρίστε τον σύμφωνα με τις οδηγίες. Ο καθαρισμός αφαιρεί τη βρωμιά, τα καλλυντικά και άλλα κατάλοιπα που μειώνουν την ανοχή του φακού στα μάτια σας και τον καθιστούν επικίνδυνο για λοιμώξεις. Το FDA συνιστά να τρίβετε τον φακό στην παλάμη του χεριού σας με μερικές σταγόνες διαλύματος, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε προϊόν που έχει την ένδειξη “χωρίς τρίψιμο”. Ξεπλύνετε ξανά το φακό για να αφαιρέσετε τα κατάλοιπα: Το ξέπλυμα είναι ένα σημαντικό βήμα.

Τοποθετήστε το φακό στην καθαρή θήκη του φακού και γεμίστε με φρέσκο διάλυμα. Η απολύμανση σκοτώνει μικροοργανισμούς στον φακό. Ο χρόνος απολύμανσης ποικίλλει από προϊόν σε προϊόν. ελέγξτε τις οδηγίες για λεπτομέρειες.

Επαναλάβετε τα βήματα δύο έως τέσσερα για τον άλλο σας φακό. Ξεπλύνετε και απολυμάνετε.

Ξηρότητα και ερεθισμός των ματιών; Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες για φακούς επαφής για να λιπαίνετε τα μάτια σας και να φορέσετε ξανά τους φακούς σας.

Ευαισθησία στα μάτια και αλλεργίες

 Ένα μικρό ποσοστό των χρηστών φακών επαφής αναπτύσσουν αλλεργία στα μάτια από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα διαλύματα φακών επαφής. Εάν ισχύει αυτό, δεν χρειάζεστε επιπλέον προϊόν. Απλώς πρέπει να αλλάξετε προϊόντα με αυτά που φέρουν την ένδειξη “χωρίς συντηρητικά”.

Τα διάφορα υγρά καθαρισμού φακών επαφής

Βασικά υπάρχουν δύο είδη καθαριστικών διαλυμάτων:  Τα γενικής χρήσης και αυτά με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τα πρώτα απομακρύνουν τα υπολείμματα, απολυμαίνουν, ενυδατώνουν και ξεπλένουν τους φακούς. Αν χρησιμοποιείτε τέτοιο υγρό και δεν έχετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να συνεχίσετε. Στην περίπτωση, όμως, που έχετε συχνά ερεθισμό ή κοκκινίσουν τα μάτια σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείς κάποιο επώνυμο υγρό, αφού κάποια άγνωστα ή οικονομικά ίσως να περιέχουν συντηρητικά ακατάλληλα για ευαίσθητα μάτια.

 Αν έχετε ευαισθησία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου και ειδική θήκη.  Απομακρύνει τους ερεθιστικούς παράγοντες που τα multipurpose δεν μπορούν. Βέβαια υπάρχει και ένα μειονέκτημα: το υπεροξείδιο του υδρογόνου χρειάζεται ώρες για να εξουδετερωθεί, οπότε αν φορέσεις τους φακούς σου νωρίτερα, υπάρχει κίνδυνος χημικού εγκαύματος.

Αν ο ερεθισμός επιμένει χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Μην κοιμάστε με τους φακούς αλλάζετε τη θήκη κάθε τρεις μήνες και να είστε επιμελείς με την υγιεινή των φακών.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί δακρίζουν τα μάτια μου; 5 αιτίες που δεν υποψιάζεστε

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top