Οι 10 σπουδαιότεροι εφευρέτες της Βιομηχανικής Επανάστασης (Μέρος Β’)

PSM_V18_D500_An_american_internal_combustion_otto_engine.jpg

Από τον Τόμας Έντισον μέχρι τον Νίκολα Τέσλα, αυτοί οι επιστήμονες διέπρεψαν ο καθένας στο πεδίο του….

Η Βιομηχανική Επανάσταση αποτέλεσε μια τεράστιας σημασίας περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία, η επίδραση της οποίας άλλαξε για πάντα τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος. Ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία, στα μέσα του 18ου αιώνα και εξαπλώθηκε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας της Γερμανίας, μέχρι να φτάσει και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καταλυτικός παράγοντας πίσω από τη Βιομηχανική Επανάσταση, ήταν οι καινοτομίες και οι εφευρέσεις που συνεχώς πραγματοποιούνταν και έδιναν καύσιμο στη διαδικασία να ανακαλύπτει συνεχώς νέες διαδικασίες για να αυξήσει την παραγωγή και τη διανομή της.

Πάμε να δούμε τα πρόσωπα πίσω από αυτές τις εφευρέσεις, τους 10 σπουδαιότερους εφευρέτες της Βιομηχανικής Επανάστασης.

  1. Σάμιουελ Μορς

Ο Αμερικανός ζωγράφος και φυσικός (ναι, καλά ακούσατε, ζωγράφος!) ξεκίνησε την καριέρα του στη ζωγραφική αφού σπούδασε τέχνη στη Βρετανία. Το 1815 επέστρεψε στην Αμερική, όπου έπρεπε να αλλάξει το στυλ ζωγραφικής του για να μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά. Το 1832, ο Μορς γνώρισε τον εφευρέτη Τσαρλς Τόμας Τζάκσον, και οι δύο τους ξεκίνησαν μία συζήτηση για την χρήση του ηλεκτρομαγνητισμού για την ανάπτυξη ενός συστήματος επικοινωνίας. Αφού έγινε μάρτυρας πολλών πειραμάτων του Τζάκσον, άρχισε να σχεδιάζει μερικά σκίτσα με μια ηλεκτρομαγνητική μηχανή που ο Μορς θεωρούσε ότι θα είναι ικανή να μεταφέρει την επικοινωνία. Έπειτά από αρκετά χρόνια και ακόμα περισσότερα πειράματα, το 1838, ο Μορς με τη βοήθεια άλλων επιστημόνων, έκανε την πρώτη παρουσίαση του πρώτου τηλέγραφου και του διεθνούς κώδικα που φέρει το όνομά του.

  1. Νικολάους Όττο

Πριν τον Νικολάους Όττο, όλες οι μηχανές ήταν εξωτερικής καύσης, η καύση δηλαδή γινόταν σε ξεχωριστό θάλαμο. Ο Γερμανός εφευρέτης, δημιούργησε τη μηχανή εσωτερικής καύσεως, η οποία αποτέλεσε την πρώτη μηχανή που η καύση των καυσίμων γινόταν στο θάλαμο των εμβόλων. Επίσης, θεωρείται ο εφευρέτης αυτού που γνωρίζουμε σήμερα ως τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα. Με βάση την πατέντα του Όττο, κατασκευάστηκαν κινητήρες και το πρώτο αυτοκίνητο το 1886.

  1. Τόμας Έντισον

Ίσως ο εφευρέτης με την μεγαλύτερη δραστηριότητα της σύγχρονης εποχής. Μερικές μόνο από τις σπουδαίες εφευρέσεις του, είναι ο φωνογράφος, το μικρόφωνο, η αλκαλική μπαταρία, η μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου, και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ενώ τελειοποίησε ή βελτίωσε και κάποιες ήδη υπάρχουσες εφευρέσεις άλλων επιστημόνων. Στο όνομά του, είχε 1.093 πατέντες μόνο στην Αμερική, χωρίς να υπολογίζουμε αυτές που έκανε στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Για πολλούς, θεωρείται ο σπουδαιότερος Αμερικανός εφευρέτης.

  1. Νίκολα Τέσλα

Ο μεγάλος αντίπαλος του Τόμας Έντισον εκείνη την εποχή, δεν ήταν άλλος από τον σπουδαιότερο ίσως εφευρέτη της βιομηχανικής επανάστασης, οι εφευρέσεις του οποίου άλλαξαν ριζικά τη ζωή στον δυτικό κόσμο. Γεννημένος σε ένα χωριό της Σερβίας, στο Σμίλιαν, της σημερινής Κροατίας, ο Τέσλα ξεκίνησε να εργάζεται το 1882 σε ένα παράρτημα της εταιρείας του Έντισον στο Παρίσι, όπου ξεχώρισε και οι υπεύθυνοί του τον μετέφεραν στα κεντρικά της εταιρείας στο Μανχάταν. Εκεί, συναντήθηκε με τον ίδιο τον Έντισον, ο οποίος του ανέθεσε να επισκευάσει τη γεννήτρια του ατμοπλοίου «Όρεγκον», πράγμα που κατάφερε, εντυπωσιάζοντάς τον. Αργότερα οι σχέσεις τους δεν ήταν και οι καλύτερες, με τον Έντισον να υποστηρίζει τη χρήση του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Τέσλα του εναλλασσόμενου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τέσλα ανακάλυψε, σχεδίασε και ανέπτυξε διάφορες ιδέες, όπως οι ακτίνες Χ, τα ραντάρ και οι επαγωγικοί κινητήρες. Είναι περισσότερο γνωστός για την εφεύρεση του πηνίου και τις ανακαλύψεις και τη θεωρητική του εργασία που αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος.

  1. Αδελφοί Ράιτ

Οι αδελφοί Ράιτ, Όρβιλ και Γουίλμπουρ, έχουν μείνει στην ιστορία ως αυτοί που κατόρθωσαν να κατασκευάσουν και να πετάξουν το πρώτο επιτυχημένο αεροπλάνο στον πλανήτη και την πραγματοποίηση της πρώτης ελεγχόμενης ανθρώπινης πτήσης, το 1903. Οι συνεισφορές τους και οι ανακαλύψεις τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του σύγχρονου αεροσκάφους, και κατ’ επέκταση στον τρόπο που γίνονταν οι πολεμικές εχθροπραξίες και οι εμπορικές πτήσεις. Πιο συγκεκριμένα τα αδέλφια Ράιτ γνώριζαν ότι για να λύσουν το πρόβλημα της πτήσης, έπρεπε να φτιάξουν ένα αξιόπιστο σύστημα πιλοτικού ελέγχου. Η θεμελιώδης ανακάλυψή τους ήταν ο έλεγχος στους τρεις άξονες, που επέτρεπε στον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος αποτελεσματικά και να διατηρεί την ισορροπία του αεροσκάφους. Η μέθοδος αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα η κύρια μέθοδος ελέγχου αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας κάθε είδους.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top