5 ιστορικές εφευρέσεις που στην πραγματικότητα είναι μύθοι

pawel-czerwinski-0xCCPIbl3M-unsplash.jpg

Γνωρίζατε ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν ο Γαλιλαίος που εφηύρε το τηλεσκόπιο;

Στον κόσμο των εφευρέσεων, ειδικά όταν μιλάμε για τις πιο σημαντικές και καινοτόμες όλων των εποχών, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το ποιος τις εφηύρε πραγματικά. Μάλιστα, πολλές από αυτές κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα, διασπείροντας μύθους, με αποτέλεσμα να αποδίδονται τα εύσημα για κάποιες εφευρέσεις, σε λάθος ανθρώπους. Γι’ αυτό, πάμε να ξεδιαλύνουμε μερικούς μύθους στην ιστορία των εφευρέσεων και παράλληλα να αποδώσουμε τη δικαιοσύνη για τους πραγματικούς εφευρέτες.

  1. Η Apple δεν εφηύρε το iPod

Θυμάστε τα iPods; Στις αρχές του 2000 και για περισσότερο από μία δεκαετία, κυριάρχησαν στο χώρο των φορητών player μουσικής. Πριν τα κινητά μετατραπούν σε smartphones και κατακτήσουν τη συγκεκριμένη αγορά, τα iPods αποτελούσαν μία εξαιρετική λύση για την αναπαραγωγή mp3 αρχείων από την Apple. Βέβαια, παρόλο που ο τεχνολογικός κολοσσός της Καλιφόρνια έχει τα εύσημα για την εφεύρεση της συσκευής αυτής, στην πραγματικότητα, έπειτα από ένα δικαστήριο το 2008, παραδέχθηκε ότι το iPod δεν ήταν δική της ιδέα. Κατά τη δικαστική της διαμάχη με τη Burst.com, που ισχυριζόταν ότι το είχε εφεύρει, η Apple αποκάλυψε τον πραγματικό εμπνευστή της ιδέας, ονόματι Kane Kramer, ο οποίος είχε σχεδιάσει μια συσκευή που έμοιαζε με το iPod, από το 1979.

  1. Ο Σάμιουελ Μορς δεν εφηύρε τον τηλέγραφο

Σήμερα, ο Σάμιουελ Μορς είναι περισσότερο γνωστός για την εφεύρεση του Κώδικα Μορς, που πήρε και το όνομά του. Ο λόγος που γνωρίζουμε σήμερα τον Κώδικα Μορς, οφείλεται στον τηλέγραφο, μία συσκευή που επέτρεψε στον κώδικα να μεταδοθεί μέσω μιας σειράς από μπιπ τα οποία κωδικοποιούσαν ένα λεκτικό μήνυμα. Η επίσημη θεωρία ισχυρίζεται ότι ο Μορς σκέφτηκε την ιδέα για τον τηλέγραφο, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με φίλους του, αλλά δεν είναι αληθινή. Ο Μορς σίγουρα βελτίωσε τον σχεδιασμό του τηλέγραφου, αλλά υπήρχαν και άλλοι εφευρέτες που σχεδίασαν την ίδια συσκευή, όπως οι Charles Wheatstone, Edward Davey, Sir William Fothergill Cooke, και Carl August von Steinhiel, οι οποίοι κατασκεύασαν παρόμοιες συσκευές την ίδια περίπου περίοδο χρονικά, με αποτέλεσμα να μην κατοχυρωθεί η πατέντα.

  1. Ο Γαλιλαίος δεν ανακάλυψε το τηλεσκόπιο

Σας έχει συμβεί ποτέ να ατενίζετε τον ουρανό με τα αστέρια και ο συνειρμός σας να πάει στους σπουδαίους επιστήμονες που ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του στην κατανόηση του σύμπαντος; Ο ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι είναι ένα από αυτά τα πρόσωπα, καθώς θεωρείται ένας από τους πατέρες της αστρονομίας, στον οποίο συχνά αποδίδονται τα εύσημα της εφεύρεσης του τηλεσκοπίου. Η αλήθεια όμως είναι ότι, το πρώτο τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε το 1608 από τον ολλανδό εφευρέτη Hans Lipperhey, ο οποίος κατασκεύαζε μεγενθυτικούς φακούς και συσκευές για τα μάτια. Η ιστορία λέει ότι ο Γαλιλαίος είχε ακούσει κάπου για την εφεύρεση και, αφού αντιλήφθηκε τη χρησιμότητα και τις δυνατότητές του, δημιούργησε το δικό του τηλεσκόπιο. Επομένως, επειδή δεν είναι καθαρά δική του ιδέα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ο εφευρέτης του τηλεσκοπίου.

  1. Το τηλέφωνο δεν εφευρέθηκε από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

Η ιστορία του τηλεφώνου ξεκινάει από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, του οποίου η παρουσία είναι τόσο συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη συσκευή, που υπάρχει η παρανόηση ότι το εφηύρε ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, ο Antonio Meucci εργαζόνταν πάνω στην τεχνολογία του τηλεφώνου, πολλά χρόνια πριν αναμειχθεί ο Μπελ, ο οποίος κατοχύρωσε και την πατέντα για το τηλέφωνο. Ο Meucci είχε κάνει αίτηση για μια προσωρινή πατέντα για τον ομιλούμενο τηλέγραφο του, 5 χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με τις φήμες, δεν κατάφερε ποτέ να ταχυδρομήσει τη συνδρομή των 10 δολαρίων για την ανανέωση της πατέντας, και έτσι την έχασε το 1874. Ο Μπελ κατοχύρωσε την πατέντα του το 1885. Έπειτα ο Meucci προσπάθησε να του κάνει μήνυση αλλά δεν κατάφερε να βρει τα αρχικά του σχέδια για το τηλέφωνο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτές είναι οι κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα

  1. Ο Έντισον δεν εφηύρε τη λάμπα

Παρόλο που οι περισσότεροι σήμερα παίρνουμε τις λάμπες φωτός ως κάτι δεδομένο, και τις παρατηρούμε μόνο όταν χρειάζονται αλλαγή, στην πραγματικότητα αποτελούν μία από τις πιο σπουδαίες εφευρέσεις στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Η λάμπα έχει γίνει το παγκόσμιο σύμβολο μιας καλής ιδέας. Αν και, η κοινή γνώμη πιστεύει πως ο Έντισον εφηύρε τη λάμπα, δεν ήταν ο πρώτος, καθώς υπήρχαν ήδη 20 κατοχυρωμένες πατέντες από διαφορετικούς εφευρέτες πριν από τον Μπελ. Οι πρώτες πατέντες χρονολογούνται στο 1806, όπως αυτή του Σερ Humphry Davy αλλά δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη φήμη της λάμπας του Μπελ, ο οποίος βελτίωσε την τεχνολογία της και την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Photo by Paweł Czerwiński on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top