Διάβασμα στο σπίτι: 9 τρόποι να αποδώσει καρπούς

group-of-school-kids-with-teacher-sitting-in-classroom-and-raising-hands.jpg

Σχολική τάξη

Τώρα που οι περισσότεροι κάνουν όλα τα μαθήματα από το σπίτι δείτε 9 σημεία που πρέπει να προσέξετε…

1 Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Πρώτα απ ‘όλα, το γεγονός ότι τεχνικά μπορείτε να “χωρέσετε” το διάβασμά σας σε τυχαίες ώρες μέσα στην ημέρα και να το εντάξετε στη συνήθη ρουτίνα σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να διαβάζετε, όποτε σας κάνει κέφι. Όταν πρόκειται για μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για να μην αναφέρουμε γενικά την εκπαίδευση, η δημιουργία ενός λειτουργικού χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να θεωρείται υποχρεωτική προϋπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς πότε πρέπει να μελετήσετε, ποια στοιχεία της ύλης θα πρέπει να μελετήσετε τη δεδομένη στιγμή και πότε το διάβασμα μπορεί να αναβληθεί. Χωρίς προγραμματισμό, θα σκέφτεστε συνεχώς ότι θα πρέπει να διαβάσετε χωρίς να το κάνετε ποτέ επικαλούμενοι δικαιολογίες για την αναβολή του.

2 Βρείτε το σύστημά σας

Όλοι έχουμε πολύ διαφορετικές συνήθειες διαβάσματος και όταν πρόκειται για επιτυχή μελέτη η επιτυχία δεν έρχεται με το ίδιο σύστημα σε όλους. Το κλειδί βρίσκεται στο να βρείτε ποιο σύστημα λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο να διαβάσετε το απαιτούμενο κείμενο τρεις φορές πριν ξεκινήσετε με την ενδελεχή μελέτη του ή απλά προτιμάτε να «βουτήξετε» στα βαθιά και να κάνετε εξαρχής μια καλή και προσεκτική ανάγνωση; Είναι καλύτερα για σας να χωρίσετε τις ώρες μελέτης σε λίγες συμπυκνωμένες συνεδρίες διαβάσματος ή προτιμάτε να εργάζεστε πιο τακτικά αλλά λιγότερες ώρες; Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Mπορείτε να δοκιμάσετε και τα δύο. Σε γενικές γραμμές ό,τι λειτουργεί καλύτερα για σας είναι το σύστημα που πρέπει να ακολουθείτε.

3  Εξετάστε το περιβάλλον

Μερικοί δεν μπορούν να συγκεντρωθούν να μελετήσουν αν δεν επικρατεί πλήρης σιωπή, ενώ άλλοι θεωρούν αδύνατο να διαβάσουν χωρίς μουσική υπόκρουση. Ομοίως, κάποιοι άλλοι αποκομίζουν πολλά περισσότερα από τη μελέτη τους, αν βγουν σε εξωτερικό χώρο, π.χ. στη βεράντα τους, ενώ η απομόνωση στο σπίτι λειτουργεί καλύτερα σε άλλους σπουδαστές. Η δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος για εσάς προσωπικά σημαίνει να μάθετε τι σας βοηθάει στη συγκέντρωσή και την απόδοσή σας. Αυτό συνήθως σημαίνει ελαχιστοποίηση των περισπασμών, ωστόσο, αυτό που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή διαφέρει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο.

4 Απενεργοποιήστε το κινητό

Ένας παράγοντας που μπορεί να αποσπάσει την προσοχής μας  και πρέπει οπωσδήποτε  να βγει από την εξίσωση κατά τη διάρκεια της μελέτης είναι το Smartphone. Οι κινητές συσκευές απαγορεύονται γενικά από τα περισσότερα περιβάλλοντα μελέτης, αφού  δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αποσπούν την προσοχή μας. Μπορεί να μελετάτε από το σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε κάθε μελέτη με τον ίδιο τρόπο που θα πειθαρχούσατε αν ήσασταν στην τάξη, δηλαδή να χαμηλώνετε το Smartphone ή να το απενεργοποιείτε.

5 Δημιουργία στόχων

Η επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος σας, αλλά είναι επίσης καλή ιδέα να θέσετε μικρότερους επιμέρους στόχους και σε όλη την πορεία σας. Και δεν πρέπει αναγκαστικά ο στόχος αυτός να  αφορά αποκλειστικά τα ακαδημαϊκά ή σχολικά επιτεύγματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας την πρώτη φορά που θα ακολουθήσετε και θα φέρετε σε πέρας ένα πλήρες «πακέτο μελέτης» στο σπίτι χωρίς να αναβάλλετε το χρονοδιάγραμμά σας. Ή αν είχατε συγκεκριμένες εργασίες για να ολοκληρώσετε, ίσως ορίσετε έναν στόχο να τις ολοκληρώσετε μερικές εβδομάδες μπροστά από τον καθορισμένο χρόνο, για να δώσετε στον εαυτό σας λίγες στιγμές ελευθερίας αργότερα. Είναι πάντα καλό να έχετε τακτικούς και μετρήσιμους στόχους για να πετύχετε σε ό,τι και αν σπουδάζετε.

6  Κάντε περισσότερα από το ελάχιστο

Προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι όταν ένα πρόγραμμα σπουδών στο σπίτι αναφέρει έναν συνιστώμενο αριθμό ωρών μελέτης, αυτό γενικά αντιπροσωπεύει τις ελάχιστες απαιτήσεις του. Ή με άλλα λόγια, αν το πρόγραμμα σας προτείνει 280 ώρες μελέτης, αυτό  δεν σημαίνει ότι δεν θα επωφεληθείτε πολύ περισσότερο αν αφιερώσετε μεγαλύτερο του χρόνου σας. Είναι συχνά δύσκολο να κάνετε προγραμματισμό, όταν δουλεύετε εξ ολοκλήρου με το δικό σας χρονοδιάγραμμα, αλλά σίγουρα αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας αν κάνετε καλό προγραμματισμό.

7 Συμμετοχή στην Κοινότητα

Αν και μπορεί να αισθάνεστε περιστασιακά σαν να είστε κάπως απομονωμένοι και μόνοι σας σε αυτό που κάνετε, στην πραγματικότητα δεν ισχύει καθόλου κάτι τέτοιο. Ό, τι κι αν επιλέγετε να σπουδάσετε στο σπίτι, θα βρείτε μια τεράστια online κοινότητα άλλων ατόμων που κάνουν ακριβώς το ίδιο με εσάς. Η εμπλοκή σε τέτοιες κοινότητες δεν μπορεί παρά μόνο να αποτελεί ένα καλό κίνητρο, ενώ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να γεμίζετε ιδέες και να τις μοιράζεστε μεταξύ σας.

8 – Προσέξτε τα αρχεία σας

Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες σε ό,τι αφορά τη μελέτη στο σπίτι είναι ότι θα πρέπει να είστε πολύ σχολαστικά οργανωμένοι και να έχετε διαθέσιμα τα αρχεία σας ανά πάσα στιγμή. Είναι πολύ εύκολο να έχετε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, όταν εργάζεστε εξ ολοκλήρου από έναν οικιακό υπολογιστή. Η αίσθηση αυτή ισχύει μέχρι να συμβεί κάτι πολύ καταστροφικό και να χάσετε όλη την εργασία που ολοκληρώσατε λίγο πριν αυτός κρασάρει. Η οργάνωσή σας σε καλό επίπεδο ως μαθητής / σπουδαστής από απόσταση συνεπάγεται όχι μόνο την καλή οργάνωση της δουλειάς σας, των αρχείων σας και ούτω καθεξής, αλλά και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

9 Δώστε έμφαση στον υπολογιστή σας

Παρόλο που δεν πρόκειται να χρειαστείτε απαραιτήτως τον πιο εκπληκτικό υπερυπολογιστή που υπάρχει, δεν μπορείτε να περιμένετε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις δυνατότητές σας εάν παραμείνετε πίσω σε τεχνικό επίπεδο. Η επιμονή και η υπομονή είναι καλά για σας, αλλά αν έχετε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή που συνεχώς κολλάει ή βγαίνει εκτός δικτύου θα εξαντληθούν…

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top