8+1 προβλήματα υγείας βρίσκουν τη λύση στο πιάτο σας

First-Day-Main.jpg

Πολλές φορές ένας πονοκέφαλος ή κάποια λοίμωξη μπορεί να οφείλεται στην διατροφή  μας. Έτσι μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να μας βοηθήσουν.

Συχνά μερικά προβλήματα υγείας όπως η αϋπνία, η ουλίτιδα, ένας πονοκέφαλος που επιμένει ή κάποιες λοιμώξεις που μας ταλαιπωρούν για μερικές μέρες ίσως να οφείλονται σε ελλιπή διατροφή και μπορεί να αντιμετωπιστούν αν εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιό μας με τροφές που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Διαβάστε λοιπόν ποιες ελλείψεις στη διατροφή σας μπορεί να ευθύνονται αν αντιμετωπίζετε κάποια από τις παραπάνω διαταραχές και ποιες τροποποιήσεις στο διαιτολόγιό σας μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να τις ξεπεράσετε εύκολα κι ανώδυνα.

1.Αϋπνία

Μήπως κάθε βράδυ που πέφτετε στο κρεβάτι για ύπνο αρχίζετε να μετράτε προβατάκια; Αν ναι, ίσως ο ένοχος για την κατάστασή σας να είναι η έλλειψη μαγνησίου. Ακόμη, μπορεί να σας λείπει Β6 ή νιασίνη.

Η λύση

*Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το μαύρο ρύζι, τα όσπρια, και το σιτάλευρο. Προσθέστε μαϊντανό στη σαλάτα ή στα φαγητά σας καθώς περιέχει αρκετό μαγνήσιο.

*Ακόμη στην καταπολέμηση της αϋπνίας μπορούν να βοηθήσουν η βιταμίνη Β6 και η νιασίνη, που βοηθούν την παραγωγή σεροτονίνης, μίας ορμόνης η οποία μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε πιο εύκολα. Σημαντικά κέρδη σε Β6 μπορείτε να αποκομίσετε από το σπανάκι, την πατάτα, τα όσπρια και τα δημητριακά, ενώ τη νιασίνη θα τη βρείτε σε αφθονία στο κρέας, το γάλα, τα αυγά, τα πουλερικά, τα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Τι να αποφύγετε:

Αποφύγετε την κατανάλωση ροφημάτων ή ποτών που περιέχουν καφεΐνη (αναψυκτικά τύπου cola, καφές, τσάι) μετά τις 6 το απόγευμα.

2.Ούλα που ματώνουν

Τα ούλα αποτελούν “δείκτη ποιότητας” της διατροφής μας και μπορούν να φανερώσουν πολλές διατροφικές ελλείψεις. Η ουλίτιδα, σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών, μπορεί να περιοριστεί με το συνένζυμο Q 10, αλλά και τη βιταμίνη C.

Η λύση

*Μην αποκλείετε τελείως από τη διατροφή σας το κόκκινο κρέας (μία-δύο φορές την εβδομάδα), το οποίο αποτελεί πηγή του συγκεκριμένου συνενζύμου. Επιπλέον, μπορείτε να τρώτε τροφές πλούσιες σε τυροζίνη ένα αμινοξύ απαραίτητο για το σχηματισμό του Q 10. Καλές πηγές τυροζίνης είναι τα φιστίκια, οι σαρδέλες και το σουσάμι, ενώ βιταμίνης C οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια και τα πράσινα λαχανικά.

*Μη μαγειρεύετε για πολλή ώρα τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη καταστρέφεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

*Φροντίστε ακόμη να πίνετε πολλά υγρά.

Τι να αποφύγετε:

Περιορίστε τα γλυκά.

3.Συχνές λοιμώξεις

Αν παθαίνετε συνέχεια λοιμώξεις, είναι πολύ πιθανό να έχετε έλλειψη βιταμίνης C, η οποία θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C βοηθά τα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντεπεξέλθουν στη μάχη με τα μικρόβια και να τα εξουδετερώσουν. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψη φυλλικού οξέος διαταράσσει την ανάπτυξη των λευκοκυττάρων, που είναι απαραίτητα για το αμυντικό σύστημα. Τέλος, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να ευθύνεται για κάποια ευπάθεια του αμυντικού συστήματος.

Η λύση

*Καταναλώνετε τροφές που έχουν άφθονη βιταμίνη C, όπως τα ακτινίδια και οι πράσινες πιπεριές και τα πράσινα λαχανικά. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από 60 mg βιταμίνης C την ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα πορτοκάλι διαθέτει 69 mg, ένα ακτινίδιο 75 mg και μία μέτρια πιπεριά 66 mg.

*Προσθέστε σκόρδο στα φαγητά σας. Το σκόρδο περιέχει την ουσία αλισίνη, η οποία καταπολεμά τα μικρόβια και τους μύκητες.

*Φροντίστε να μη σας λείπει ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή (κυρίως τα στρείδια), το κρέας, τα σύκα, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί. Το φυλλικό οξύ υπάρχει στα πράσινα λαχανικά, τα αυγά, τη μαγιά μπίρας και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

4 Έκζεμα

Αν υποφέρετε από έκζεμα, είναι πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται σε έλλειψη λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα, καθώς διατηρούν υγιείς τις μεμβράνες των κύτταρων και συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.

Η λύση

Τρώτε ανάλατους ξηρούς καρπούς που διαθέτουν τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά οξέα, αλλά και παχιά ψαριά, όπως ο σολομός. Προσέξτε, όμως, καθώς το 25% των ατόμων που υποφέρουν από έκζεμα είναι αλλεργικά στα αυγά, στο γάλα, στους ξηρούς καρπούς, στο σιτάρι, στα ψάρια και στα θαλασσινά, επομένως, αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, οι τροφές αυτές δεν πρόκειται να σας ωφελήσουν.

5 Δυσκοιλιότητα

Είναι πολύ πιθανό να σας λείπουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Η λύση

*Τρώτε άφθονα λαχανικά και φρούτα. Πολύ καλά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας θεωρούνται τα ακτινίδια και τα σύκα.

*Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

*Περιορίστε τις στυπτικές τροφές, όπως είναι το τσάι και το ρύζι.

6 Στρες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της “Επιθεώρησης Βιολογικής Ψυχιατρικής”, αν έχετε έντονο στρες είναι πολύ πιθανό να έχετε έλλειψη σεληνίου, ένα ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ακόμη, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες τροφές ενοχοποιούνται για το στρες (όπως η λευκή ζάχαρη και ο καφές).

Η λύση

*Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας τροφές που να περιέχουν σελήνιο, όπως οστρακόδερμα, κρέας, λαχανικά (όταν υπάρχει στο έδαφος που καλλιεργήθηκαν) και δημητριακά.

*Παρατηρήστε τι τρώτε συνήθως σε περιόδους έντονου στρες. Αν διαπιστώσετε ότι κάποια τροφή επιτείνει το στρες σας, καλό είναι να την περιορίσετε.

*Σύμφωνα με την Βρετανική Επιτροπή Τυρού, ίσως στην καταπολέμηση του στρες σας βοηθήσει το τυρί! Η εν λόγω επιτροπή ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση τυριού μειώνει το στρες και βοηθά στον καλό ύπνο.

7 Ημικρανίες

Ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων ημικρανίας οφείλονται σε μία μορφή αντίδρασης του οργανισμού σε ορισμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί κάποιες φορές να “πυροδοτήσουν” μια κρίση. Συνήθως, πρόκειται για τρόφιμα που έχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες. Βέβαια, πάντα εξαρτάται και από την προδιάθεση του κάθε ατόμου. Τέτοια τρόφιμα είναι το κόκκινο κρασί, η μπίρα, τα γαλακτοκομικά, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου cola, η σοκολάτα, τα πρόσθετα τροφίμων και η ασπαρτάμη που είναι υποκατάστατο της ζάχαρης. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ύποπτα για την πρόκληση πονοκέφαλων είναι τα λιπαρά φαγητά και τα τηγανητά.

Η λύση

*Αποφύγετε τα τρόφιμα που έχετε παρατηρήσει ότι σας προκαλούν ή επιδεινώνουν τις κρίσεις ημικρανίας.

*Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μαγνήσιο, το οποίο ίσως να βοηθάει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Βρίσκεται σε αφθονία στη φύση ιδιαίτερα στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα δημητριακά, στα πράσινα λαχανικά, και στα θαλασσινά.

*Πίνετε πολύ νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα). Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που δεν πίνουν αρκετό νερό υποφέρουν πιο συχνά από ημικρανίες.

*Καταναλώνετε μικρά και τακτικά γεύματα.

8 Κούραση

Αν αισθάνεστε έντονη κούραση χωρίς να δικαιολογείται από τις δραστηριότητές σας, και το δέρμα σας δείχνει χλομό, είναι πολύ πιθανό να σας λείπει σίδηρος, ο οποίος βοηθάει στη μεταφορά των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Η κούραση οφείλεται στην κακή οξυγόνωση του αίματος, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια το νευρικό και το μυϊκό σας σύστημα.

Η λύση

*Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές που να περιέχουν σίδηρο, αλλά και βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην απορρόφησή του. Να τρώτε πιο συχνά, κόκκινο κρέας, αυγό, φακές και πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι.

*Συμβουλευτείτε ακόμη το γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί για κάποιο διάστημα να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.

Αν ξεχνάτε εύκολα

Ακόμη και μικρή έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β ( Β1, Β12 και παντοθενικό οξύ) μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση της μνήμης μας. Μπορεί επίσης τα επίπεδα λιπαρών του οργανισμού σας να είναι πολύ χαμηλά. Το λίπος βοηθάει στην έκκριση της χοληκυστοκίνης, ένα νευροδιαβιβαστή που βοηθάει στη μεταφορά και στην αποθήκευση των πληροφοριών στον εγκέφαλό μας. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β1, Β12 και με “καλά λιπαρά”. Άφθονη βιταμίνη Β12 περιέχει το αυγό, το ψάρι, το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας και τα γαλακτοκομικά, ενώ Β1 περιέχουν το μαύρο ρύζι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. *Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται στα αυγά, στο συκώτι, στο κρέας, στο γάλα. * Τα καλά λιπαρά θα τα βρείτε στα παχιά ψάρια, όπως ο σολομός, και στους ξηρούς καρπούς. *Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό, καθώς είναι το κατεξοχήν γεύμα που βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης. Ένα πρωινό που να περιέχει μέλι, κάποιο χυμό και δημητριακά πρωινού θεωρείται ιδανικό!

Μνήμη, Αϋπνία, Έκζεμα, Ημικρανία, Ουλίτιδα, Δυσκοιλιότητα, Στρες, Κούραση, Διατροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top