Crash Test: Οι 5 κύριες διαφορές μεταξύ ποδοσφαίρου και ράγκμπι

dave-adamson-nATH0CrkMU-unsplash.jpg

Μπερδεύεστε ακόμα όταν βλέπετε κάποια φάση του NFL; Το παρακάτω κείμενο θα σας λύσει τις απορίες για τις διαφορές μεταξύ ποδοσφαίρου και ράγκμπι

Σε κάθε κουλτούρα, η λέξη «ποδόσφαιρο» σημαίνει κάτι διαφορετικό. Βέβαια, η πιο συνήθης ερμηνεία και το πιο λαοφιλές άθλημα σε όλο τον κόσμο, είναι το ποδόσφαιρο που οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί ονομάζουν «soccer», ή το ποδόσφαιρο έτσι όπως το γνωρίζουμε στην Ευρώπη, τέλος πάντων. Τα τουρνουά της Fifa είναι τα πιο δημοφιλή παγκόσμια αθλητικά event, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό, το Copa America κτλ. Οι Αμερικανοί, από την άλλη, έχουν φτιάξει τη δική τους εκδοχή του ποδοσφαίρου, που έχει κι αυτή εκατομμύρια πιστούς οπαδούς κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, με τον τελικό του Super Bowl να είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Αμερικής. Τέλος, στην ήπειρο της Αυστραλίας, το ποδόσφαιρο παίρνει μια τελείως διαφορετική μορφή, πολύ πιο ωμή και βίαιη, όπου η σωματική επαφή και η δύναμη είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του.

Αυτές είναι οι 5 μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των αθλημάτων αυτών:

Γήπεδα με γρασίδι

Και τα τρία αθλήματα, έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: το γήπεδο. Τα γήπεδα είναι καλυμμένα με πράσινο γρασίδι που λόγω της μορφής του βοηθάει τους παίκτες να αποφύγουν τους τραυματισμούς, ενώ παράλληλα είναι ιδανικό για να κυλήσει εύκολα μια μπάλα. Βέβαια, εδώ τελειώνουν τα κοινά, καθώς στη μορφολογία τα γήπεδα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στο soccer τα γήπεδα είναι παραλληλόγραμμα με έναν μεγάλο κύκλο στη μέση, με λευκές γραμμές που ορίζουν τα όρια και 4 παραλληλόγραμμα σε κάθε εστία που ονομάζονται μικρές και μεγάλες περιοχές. Από την άλλη, τα γήπεδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, επίσης οριοθετούνται από λευκές γραμμές οι οποίες απλώνονται κατά μήκος του γηπέδου με απόσταση 9 μέτρων περίπου και στις δύο άκρες υπάρχουν δύο μεγάλα τέρματα. Τα γήπεδα ράγκμπι είναι τα πιο μεγάλα σε έκταση από τα 3, έχουν τις ίδιες γραμμές με το αμερικανικό ποδόσφαιρο αλλά με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, και τα δύο τέρματα έχουν του σχήμα του «Η» και ξεπερνούν τα 18 μέτρα σε ύψος.

Κανόνες

Οι κανόνες του soccer είναι πολύ αυστηροί όσον αφορά το κράτημα της μπάλας. 11 παίκτες σε κάθε ομάδα έχουν στόχο να πετύχουν τα περισσότερα γκολ, και μόνο οι τερματοφύλακες επιτρέπεται να πιάσουν τη μπάλα με τα χέρια, όταν βρίσκονται μέσα στις περιοχές τους. Οι προβολές επίσης, ή τάκλιν, επιτρέπονται μόνο όταν ο παίκτης στοχεύει τη μπάλα. Στο American football, από την άλλη, οι ομάδες απαρτίζονται από 11 παίκτες που επιτρέπεται να πιάσουν τη μπάλα με τα χέρια, και να φτάσουν στο τέλος του γηπέδου για να σκοράρουν ένα «touchdown» όπως ονομάζεται, περνώντας την τελική γραμμή με τη μπάλα στα χέρια. Κάθε φάση έχει ένα όριο των 5 touchdown, ενώ η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να σταματηθεί 5 φορές πριν η κατοχή της μπάλας περάσει στον αντίπαλο. Τα τάκλιν είναι ένα βασικό και νευραλγικό κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς με αυτό μπορεί να πάρει κανείς το πάνω χέρι, με τους κανόνες να είναι πιο ελαστικοί. Το ράγκμπι, είτε με 15 είτε με 7 παίκτες από την κάθε ομάδα, χρησιμοποιεί τους ίδιους κανόνες με το φούτμπολ όσον αφορά το χειρισμό της μπάλας και τα τάκλιν, με μία βασική διαφορά: οι πάσες επιτρέπονται μόνο όταν ο παίκτης-δέκτης της πάσας, βρίσκεται πίσω από αυτόν που πασάρει τη μπάλα. Επίσης, ένας παίκτης επιτρέπεται να κλωτσήσει τη μπάλα.

Φάουλ και πέναλτι

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Στο ποδόσφαιρο, η επικίνδυνη ή παράτυπη συμπεριφορά όπως τα φάουλ και τα οφσάιντ, τιμωρείται με στημένες φάσεις, πέναλτι, κίτρινη και κόκκινη κάρτα, ενώ στο φούτμπολ, η ομάδα τιμωρείται χάνοντας μερικά μέτρα στο γήπεδο εναντίον της αμυνόμενης ομάδας, με κάποιο touchdown αν η ομάδα που κάνει τάκλιν είναι στην επίθεση, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις με αποβολή. Από την άλλη, στο ράγκμπι, τα φάουλ συνήθως τιμωρούνται με πέναλτι, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, η ομάδα έχει την επιλογή ανάμεσα σε kick, run ή scrum.

Σκορ

Στο δικό μας ποδόσφαιρο, τα πράγματα είναι πολύ απλά, με το κάθε γκολ να ισούται με έναν πόντο. Από την άλλη, στο αμερικανικό ποδόσφαιρο οι παίκτες μπορούν να σκοράρουν με δύο διαφορετικούς τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι να φτάσουν με τη μπάλα στο τέλος του γηπέδου και να σκοράρουν touchdown που μετράει για 6 πόντους ακολουθούμενο από ένα field goal που προσφέρει άλλον 1 πόντο αν εκτελεστεί σωστά. Ο άλλος τρόπος είναι να κλωτσήσουν τη μπάλα μέσα από το τέρμα και να πάρουν 3 πόντους. Το ράγκμπι είναι ακριβώς ίδιο με το αμερικανικό, μόνο που το touchdown κερδίζει 5 πόντους και τα field kicks 2, και τα dropkick 3 πόντους.

Μπάλες και ρουχισμός

Ίσως η πιο τρανταχτή διαφορά μεταξύ των τριών αθλημάτων, είναι οι μπάλες που χρησιμοποιούνται, καθώς το soccer παίζεται με μια σφαιρική μπάλα διαμέτρου 8,7 ιντσών. Το αμερικανικό ποδόσφαιρο χρησιμοποιεί μια μακριά σφαιροειδή οβάλ μπάλα μήκους 12 ιντσών και ζυγίζει 397,25 εώς 425,62 γρ. Οι πρώτες τέτοιες μπάλες ήταν από φουσκωμένες ουροδόχους κύστεις γουρουνιού, οι οποίες έδωσαν και το αρχικό μέγεθος και σχήμα στη μπάλα. Η μπάλα είναι σχεδόν ίδια και στο ράγκμπι, με τη διαφορά της πιο μυτερής άκρης που βοηθάει στις μακρινές πάσες.

Όσον αφορά τις εμφανίσεις, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πολύ απλές, με μπλουζάκι, σορτσάκι, παπούτσια, κάλτσες και επιγονατίδες, σε αντίθεση με το αμερικανικό, που οι παίκτες φορούν έναν πλήρη εξοπλισμό με κράνη, γάντια, επιγονατίδες, προστατευτικές βάτες κ.ά. Αν και το ράγκμπι είναι εξίσου σκληρό και επικίνδυνο όσο το αμερικανικό ποδόσφαιρο, σε αυτό οι παίκτες φορούν μόνο προστατευτικό στη γενετική περιοχή, και προστατευτική μασέλα για τα δόντια.

Διάρκεια

Ένας αγώνας soccer αποτελείται από δύο ημίχρονα των 45 λεπτών, και ο διαιτητής κρατάει καθυστερήσεις στο τέλος του αγώνα, ενώ στο αμερικανικό, ένας αγώνας χωρίζεται σε περιόδους των 15 λεπτών, με ένα ενδιάμεσο ημίχρονο για διακοπή, ενώ όταν σταματάει η φάση, σταματάει και το χρονόμετρο, σε αντίθεση με το δικό μας ποδόσφαιρο. Επίσης, οι προπονητές δικαιούνται από 3 time out. Τέλος, ένας αγώνας ράγμπι αποτελείται από δύο ημίχρονα των 40 λεπτών με ένα 10λεπτο διάλειμμα μεταξύ τους, ενώ ο διαιτητής μπορεί να δώσει καθυστερήσεις, όπως στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Photo by Dave Adamson on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top