Covid-19: Πώς τα social media καταπολεμούν τα fake news

dole777-gPet7PdxI1Q-unsplash.jpg

Η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις ανθίζουν την εποχή του κορονοϊού. Τι κάνουν τα social media γι’ αυτό;

Από το ξεκίνημα της πανδημίας του Covid-19, μαζί με τον ιό, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της εξάπλωσης ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο γενικότερα. Απόψεις, θεωρίες συνωμοσίας και ακραίες ερμηνείες της πανδημίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα social media, με αποτέλεσμα να βρίσκουν υποστηρικτές που τους δίνουν πάτημα για να εξαπλωθούν και να παραπληροφορήσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Η διάδοσή τους βασίζεται εν μέρει στον πανικό, το φόβο και την αβεβαιότητα για την συγκυρία που βιώνουμε.

Μερικά παραδείγματα ψευδών ειδήσεων που έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς, είναι ψεύτικες έρευνες ή δηλώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αμφιβόλου ποιότητας ιατρικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του Covid-19, όπως η κατάποση καυτού νερού, ζεστού αέρα και αντισηπτικού, και θεωρίες συνομωσίας για τον Bill Gates και το δίκτυο 5G που υποστηρίζουν ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα μεγάλο ψέμα που αποσκοπεί στη χειραγώγηση του κόσμου.

Είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε σωστά ενημερωμένοι και να μην πιστεύουμε παράξενες θεωρίες από μη αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης. Τα social media, παρόλο που αποτελούν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη και διάδοση τέτοιων θεωριών, έχουν μπει στη μάχη για την καταπολέμησή τους.

Αυτές είναι 3 social media ιστοσελίδες που προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και να προωθήσουν τις έγκυρες πηγές:

Twitter

Υπήρξε μεγάλη διασπορά ψευδής πληροφόρησης στα μέσα του Μαρτίου στην πλατφόρμα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, Twitter, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ψεύτικων tweets από διάσημους λογαριασμούς. Για παράδειγμα, ο επιχειρηματίας και προγραμματιστής John McAfee, δημιουργός του γνωστού antivirus, είχε κάνει ένα tweet λέγοντας ότι «ο Covid-19 δε μπορεί να επιτεθεί στους ανθρώπους μαύρου χρώματος γιατί είναι κινέζικος ιός». Η ηθοποιός Alyssa Milano, είχε επίσης ανεβάσει ένα tweet με μια εικόνα με λανθασμένες συμβουλές προστασίας από τον ιό.

Τέτοιου είδους tweets διαγράφηκαν από το ίδιο Twitter, στο πλαίσιο της πολιτικής του για τη μηδενική ανοχή στην κακή μεταχείριση της υπηρεσίας του και τη χρήση της για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ενημέρωσαν την πολιτική τους στις 4 Μαρτίου, για να προστατέψουν το κοινό από την παραπληροφόρηση και τις διαφημίσεις που χρησιμοποιούν την πανδημία για να προωθήσουν τις στρατηγικές τους.

 YouTube

To YouTube επίσης πήρε τα μέτρα του και απέκλεισε περιεχόμενο που μπορεί να ήταν αντίθετο με την επίσημη γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Από την 22η Απριλίου, η πλατφόρμα της Google διαγράφει βίντεο που εμπεριέχουν ανυπόστατες ιατρικές συμβουλές και πληροφορίες για τον ιό, όπως η πεποίθηση ότι ο κουρκουμάς βοηθάει στην καταπολέμησή του.

Επιπλέον, η δημοφιλής βίντεο-πλατφόρμα απέκλεισε μια ζωντανή συνέντευξη με τον David Icke, έναν γνωστό συνωμοσιολόγο. Ο Icke είχε συνδέσει την πανδημία του κορονοϊού με την τεχνολογία και υποστήριζε ότι τα εμβόλια θα περιέχουν μικρο-chip που θα φυτευτούν στο κεφάλι μας για να μας ελέγχουν.

Facebook

Ούτε το Facebook έχει ανοσία στα fake news. Στα μέσα του Απρίλη, η εταιρεία ανακοίνωσε τη στρατηγική της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την οποία, καλεί ανθρώπους που δημοσιεύουν ή κάνουν like σε θεωρίες συνωμοσίας και fake news, να μπουν στη σελίδα του Π.Ο.Υ και να δουν τους μύθους για τον Covid-19. Με αυτό τον τρόπο, οι χρήστες κατευθύνονται σε σελίδες με σωστή πληροφόρηση, μειώνοντας τις πιθανότητες να εκτεθούν σε ψέματα και φήμες. Βέβαια, οι επικριτές του Facebook υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μία λάθος στρατηγική, καθώς το να κουνάς το δάχτυλο και να στοχοποιείς ανθρώπους μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το γκρουπ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Avaaz, τον Απρίλιο, 100 ψευδείς ειδήσεις για τον κορονοϊό, είχαν προβληθεί 117 εκατομμύρια φορές. Στις 6 Μάϊου, το Euronews δημοσίευσε τα στοιχεία για ένα βίντεο που απεικονίζει έναν πάστορα να κηρύττει ότι ο Covid-19 είναι «δηλητήριο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο», το οποίο προβλήθηκε 856.000 φορές.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top