Είναι αλλεργία; Οι 7 παθήσεις που μπορεί να σας μπερδέψουν!

brittany-colette-CDN2nTKfrA-unsplash.jpg

Το φτάρνισμα και η φαγούρα στο λαιμό δεν οφείλονται απαραίτητα σε κάποια αλλεργία… Δείτε ποιες παθήσεις μπορεί να σας προκαλέσουν σύγχυση…

Οι αλλεργίες προκαλούν συμπτώματα που είναι κοινά με άλλες παθήσεις της υγείας, μεταξύ των οποίων το φτάρνισμα, ο βήχας, η κνίδωση και πολλά άλλα. Παρόλο που κυκλοφορούν πολλές ουσίες εκεί έξω στις οποίες μπορεί να είστε αλλεργικοί, υπάρχουν περιπτώσεις συμπτωμάτων και ιατρικών παθήσεων που μπορεί να σας φαίνονται σαν αλλεργίες, αλλά δεν είναι.

Αυτές είναι λοιπόν, οι 7 ιατρικές παθήσεις που μπορεί να μπερδεύετε με κάποια αλλεργία:

Κοινό κρυολόγημα

Ένα ερώτημα που πάντα θα σας απασχολεί: Είναι κρύωμα ή αλλεργία; Για παράδειγμα, ο ρινοϊός, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά παθογόνα που είναι υπεύθυνα για το κοινό κρυολόγημα, προκαλεί περίπου τα ίδια συμπτώματα με τις πιο συχνές αλλεργίες. Και οι δύο παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν ρινική καταρροή, υγρά μάτια και φτάρνισμα.

Χρόνια κνίδωση

Μια επίσης συχνή παρανόηση είναι η σύνδεση χρόνιας κνίδωσης (φαγούρας) με την αλλεργία. Είναι δικαιολογημένο, καθώς πολλές αλλεργίες προκαλούν μεταξύ άλλων και φαγούρα σε διάφορα σημεία του δέρματος. Οι φαγούρες μπορεί να προκαλούνται από την πιτυρίδα των ζώων, από τροφές όπως τα αυγά, οι ξηροί καρποί, και τα όστρακα, από τη γύρη και από κάποια φάρμακα, αλλά τείνουν να εξαφανίζονται, όταν αντιμετωπιστούν με κάποια θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, η χρόνια κνίδωση μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια και δεν πρέπει να μπερδεύεται με την αλλεργία.

Έκζεμα

Η χρόνια φλεγμονή του δέρματος, παρόλο που συνοδεύεται σε μερικές περιπτώσεις από άσθμα ή κάποιες αλλεργίες σε συγκεκριμένα φαγητά ή αλλεργιογόνα, το έκζεμα από μόνο του δεν αποτελεί αλλεργία. Είναι λογικό να το μπερδεύετε, καθώς το κόκκινο, ερεθισμένο και ξηρό δέρμα μοιάζει με την αλλεργική δερματίτιδα, μια αλλεργία του δέρματος που προκαλείται από κάποια ουσία στην οποία το άτομο είναι ευαίσθητο.

Άπνοια στον ύπνο

Αν ξυπνάτε συχνά με τον λαιμό σας ξηρό και μια αίσθηση εξάντλησης, ίσως να νομίζετε ότι πάσχετε από κάποια αλλεργία, αλλά ο πραγματικός υπεύθυνος είναι η άπνοια στον ύπνο. Ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το ροχαλητό, που πέρα από ένα ενοχλητικό συνήθειο, μπορεί να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο είναι μία πάθηση που συνήθως προκαλεί ροχαλητό, αίσθημα πνιγμού, διακοπτόμενο ύπνο, και δεν το παθαίνουν μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία ή οι παχύσαρκοι αλλά μπορεί να συμβεί στον καθένα. Είναι πολύ σημαντική η διάγνωση και η αντιμετώπισή της και όχι η παραμέλησή της νομίζοντας ότι είναι αλλεργία.

Διαβάστε ακόμη:

7 απίθανοι τρόποι να καταπολεμήσεις τις αλλεργίες της άνοιξης

Ρινικά συμπτώματα

Πολλά φάρμακα και θεραπείες, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες που θυμίζουν αλλεργικά συμπτώματα. Το φτάρνισμα, η καταρροή, το μπούκωμα και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία, μπορεί αντ’ αυτού να οφείλονται σε κάποιο φάρμακο που μπορεί να παίρνετε, όπως τα χάπια για την καρδιά και τα αντισυλληπτικά χάπια.

Δυσανεξία σε τροφές

Οι άνθρωποι πολύ συχνά μπερδεύουν την δυσανεξία σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές, με την τροφική αλλεργία. Υπάρχει όμως, μια μεγάλη διαφορά: Η δυσανεξία σε τροφές μπορεί να μιμείται την τροφική αλλεργία, προκαλώντας ναυτία και τάση για εμετό, αλλά δεν βάζει σε κίνδυνο τη ζωή σας (όπως η αλλεργία). Ένα καλό παράδειγμα είναι η γλουτένη, στην οποία πολλοί θεωρούν ότι είναι αλλεργικοί, αλλά δεν υπάρχει αλλεργία στην γλουτένη. Μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως η διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνους στην κοιλιά ή εξάντληση. Τα συμπτώματα συχνά εξαφανίζονται όταν σταματάτε να τρώτε γλουτένη. Η δυσανεξία δεν έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τσιμπήματα εντόμων

Τα τσιμπήματα των εντόμων πολλές φορές μοιάζουν με τη φαγούρα της δερματικής αλλεργίας που προκαλείται από τα αλλεργιογόνα, και αποτελεί συχνό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι. Όπως και η κνίδωση, έτσι και το τσίμπημα ενός εντόμου προκαλεί ερεθισμό και κοκκινίλες στο δέρμα. Δυστυχώς, καμία αλλεργική θεραπεία δεν θα σας σώσει από τα κουνούπια ή τους κοριούς.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top