6 αιτίες πονοκεφάλου που δεν υποψιαζόσασταν

headache.jpg

Ανακαλύψτε 6 λόγους και αιτίες που μπορεί να σας προκαλούν πονοκέφαλο, αλλά και 2 απρόσμενους τρόπους για να σας περάσει!

Οι αργίες

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί σε άντρες και γυναίκες που εργάζονται να  παθαίνουν συχνότερα πονοκέφαλο στις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με μια εξήγηση όταν δουλεύουμε συνήθως πίνουμε πιο πολλούς καφέδες και η καφεΐνη συχνά βοηθάει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Επιπλέον, στις αργίες χαλαρώνουμε απότομα με αποτέλεσμα η αλλαγή στα επίπεδα του καθημερινού στρες στα οποία έχουμε συνηθίσει. Στις διακοπές, από την άλλη πλευρά μεταβάλουμε αρκετές από τις συνήθειες μας όπως λ.χ. ξυπνάμε πιο αργά το πρωί ή πίνουμε περισσότερο με αποτέλεσμα αυτές οι αλλαγές στο ρυθμό ζωής ή στο είδος της διατροφής μπορεί έμμεσα να πυροδοτήσει πονοκεφάλους.

Τα παγωτά

Σας έχει τύχει να πιείτε παγωμένο νερό ή να φάτε ένα παγωτό και να σας πιάσει πονοκέφαλος; Σε ορισμένα άτομα ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται στο μέτωπο και σε μερικούς στην κορυφή της μύτης, ανάλογα με το αν η μπουκιά του παγωτού “παγώνει” τον ουρανίσκο στο κέντρο ή στα άκρα. Ο πόνος συνήθως κρατάει ελάχιστα – σε σπάνιες περιπτώσεις κρατάει 5 λεπτά. Για να τον αποφύγετε καλό είναι να το τρώτε σιγά-σιγά. Έρευνα έδειξε ότι όταν τρώμε βιαστικά παγωτό έχουμε διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουμε πονοκέφαλο. Αν σας εκδηλωθεί πονοκέφαλος επειδή φάγατε ή ήπιατε κάτι παγωμένο τότε πιέστε ελαφρά για 5 δευτερόλεπτα τον ουρανίσκο σας με τον αντίχειρά. Μπορεί να σας βοηθήσει…

Το σωματικό μας βάρος

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα παχύσαρκα άτομα έχουν πιο πολλές πιθανότητες να υποφέρουν από πονοκεφάλους. Σύμφωνα  με τους ειδικούς η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τη συχνότητα κεφαλαλγίας σε άτομα που έχουν κάποιο βαθμό παχυσαρκίας και υποφέρουν από. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από  έρευνα Αμερικανών ερευνητών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Endocrine Society.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την οικογενειακής και κοινωνικής ζωή αυτών των ατόμων καθώς και την παραγωγικότητά τους στην εργασία.  Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της απώλειας βάρους στην ένταση και τη συχνότητα της ημικρανίας σε πάνω από 470 άτομα. Όπως προέκυψε εκείνοι που είχαν χάσει βάρος είχαν λιγότερο έντονους πονοκέφαλους, αλλά και πιο σπάνιες και πιο σύντομες κρίσεις ημικρανίας σε σχέση με όσους δεν είχαν χάσει βάρος. Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή από τους ειδικούς που θεωρούν ότι ίσως να συνδέεται με χρόνια φλεγμονή.

Τα χαλασμένα δόντια!

Συχνά ο πονόδοντος μπορεί να αποτελεί ουσιαστικά μεταμφιεσμένο. Ειδικά στην περίπτωση που έχουμε αμελήσει κάποιο χαλασμένο δόντι μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή η οποία να προκαλέσει αντανακλαστικό πόνο στο κεφάλι. Στην περίπτωση επομένως που αντιμετωπίζετε συχνά πονοκεφάλους, ενδεχομένως να ήταν χρήσιμη μία επίσκεψη στον οδοντίατρο για προληπτικούς λόγους.

Η στάση σας

Η κακή στάση του σώματος σας όταν εργάζεστε στο γραφείο ή όταν ξαπλώνετε μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και ενοχλήσεις στον αυχένα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που πονάει συχνά ο αυχένας σας, τότε δεν αποκλείεται να φταίει η στάση του σώματός σας. Θα πρέπει να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο σωστά , να ρυθμίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας στο ύψος των ματιών και να μην σκύβετε. Η πλάτη σας θα πρέπει να είναι σε όρθια στάση.

Πονοκέφαλος από… πείνα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκδηλώνουν πονοκεφάλους όταν το στομάχι τους είναι άδειο. Πρόκειται υπό μια έννοια  για έναν τρόπο να μας ειδοποιήσει το σώμα μας ότι χρειαζόμαστε τροφή. Οι πονοκέφαλοι αυτής της μορφής εκδηλώνονται λόγω της υπογλυκαιμίας και μπορούμε να τους προλάβουμε αν καταναλώνουμε συχνά και μικρά γεύματα και δεν αφήνουμε πολλές ώρες το στομάχι μας άδειο.

Ορισμένες ελλείψεις…

Ορισμένες μορφές πονοκεφάλων έχει διαπιστωθεί ότι πυροδοτούνται από έλλειψη μαγνησίου. Αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν τρώτε κρέας,  γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, και μπανάνες. Η ακριβής σύνδεση μεταξύ αυτής της έλλειψης και των πονοκεφάλων δεν είναι γνωστή. Μάλιστα πολλοί που παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα . Επειδή δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τις αιτίες που σας προκαλούν  πονοκέφαλο, ένας τρόπος να βεβαιωθείτε αν ευθύνεται η έλλειψη μαγνησίου είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε αυτό το στοιχείο και να δείτε αν παρουσιάζετε βελτίωση.

Και δύο απρόσμενοι τρόποι για να σας περάσει…

  1. Κάντε Σεξ

Μήπως προφασίζεστε πονοκέφαλο για να αποφύγετε το σεξ; Σύμφωνα με έρευνα ψάχνετε λάθος δικαιολογία! Γιατί; Οι ειδικοί λένε ότι το σεξ και ο οργασμός βοηθούν στο να περάσει ο πονοκέφαλος. Η αιτία είναι και στις δύο περιπτώσεις ότι το σώμα μας και παράγει ενδορφίνες και οξυτοκίνη. Και οι δύο βοηθούν στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.

Οι ειδικοί λένε ότι την ίδια επίδραση θα μπορούσε να έχει και  ο αυνανισμός, το στοματικό σεξ ή και ολοκληρωμένη πράξη αφού όσο υπάρχει κορύφωση το σώμα εκκρίνει συγκεκριμένες χημικές ουσίες, οι οποίες είναι χρήσιμες.

Ένας καλός, λοιπόν,  τρόπος για να εκτονωθούν οι πονοκέφαλοι είναι το σεξ. Αφού εκτός από τα παυσίπονα, έχει και το σεξ την ιδιότητα να παράγει ενδορφίνες και οξυτοκίνη.

  1. Φάτε ξηρούς καρπούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αμύγδαλα περιέχουν σαλικίνη, που αποτελεί το βασικό συστατικό της ασπιρίνης. Είναι μια ουσία που έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει τον πόνο.

Ακόμη τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα κρίσεων ημικρανίας, σύμφωνα με το Πανεπιστημίου του Maryland.

Επειδή, λοιπόν, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προλάβει τις ημικρανίες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από μελέτη που έγινε για να διαπιστωθεί η συνεισφορά του μαγνησίου στη μείωση των ημικρανιών,

Αυτό που βρήκαν οι ειδικοί είναι ότι όσοι από τους εθελοντές έλαβαν μαγνήσιο εμφάνισαν μειωμένη συχνότητα κρίσεων ημικρανίας κατά 41,6 % σε σχέση με 15% όσων πήραν placebo, δηλαδή, εικονικό φάρμακο.

Μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα περιέχουν την ποσότητα παυσίπονου που έχει μια ασπιρίνη, λένε οι ειδικοί.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top