Ποδήλατο: τι να προσέξετε πριν την αγορά

murillo-de-paula-o2FCfhNSjPo-unsplash.jpg

τι να προσέξετε κατά την αγορά ποδηλάτου

Η ποδηλασία είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης που μας κρατάει σε φόρμα. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε πριν προβούμε στην αγορά ενός ποδηλάτου;

Οι τύποι των ποδηλάτων

Πριν αγοράσουμε το κατάλληλο ποδήλατο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τη χρήση για την οποία προορίζεται.  Έτσι, για την πόλη ιδανικό είναι το ποδήλατο δρόμου (αγωνιστικό) ή πόλεως. Έχει σχεδόν λείες ρόδες για να μειώνεται η τριβή με το δρόμο και να είναι πιο ξεκούραστο. Για το βουνό, την εξοχή ή για ανώμαλο δρόμο θα πρέπει να επιλέξετε ένα mountain bike, που έχει πιο χονδρές ρόδες και είναι κατάλληλο για πιο σκληρή χρήση.

Το κατάλληλο μέγεθος

Ορισμένα ποδήλατα αναφέρουν μεγέθη small, large, extra large. Για τις γυναίκες και τους μεσαίου αναστήματος άνδρες συνήθως κατάλληλα είναι τα small ή τα large. Για πιο ψηλά άτομα το extra large. Το τιμόνι θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τη σέλα, ή μερικά εκατοστά πιο χαμηλά. Ένας εμπειρικός τρόπος να ελέγξετε το ύψος του ποδηλάτου είναι να κάτσετε στη μέση του ποδηλάτου και να υπολογίσετε την απόσταση του πάνω μέρους του (τον τελευταίο οριζόντιο σωλήνα του σκελετού) από το καβάλο σας. Η ιδανική απόσταση είναι περίπου 6 εκατοστά για τα ποδήλατα βουνού. Τα ποδήλατα πόλεως δεν έχουν μεγάλη ποικιλία μεγεθών και μπορείτε να τα φέρετε στα μέτρα σας βάζοντας τη σέλα στο σωστό ύψος.

5 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Ταχύτητες: Ένα ποδήλατο χωρίς ταχύτητες είναι κατάλληλο για πολύ μικρές αποστάσεις. Μάλιστα, καλό είναι να έχει 21 ταχύτητες, για να ανταποκρίνεται σε όλες τις κλίσεις του εδάφους.

Αναρτήσεις: Ένα ποδήλατο χωρίς αναρτήσεις απορροφά κάπως τους κραδασμούς μέσω των ελαστικών, όμως, για μεγαλύτερη μείωση των κραδασμών και λιγότερη επιβάρυνση της μέσης σας, καλό είναι να έχει και αναρτήσεις. Τα ποδήλατα που διαθέτουν αναρτήσεις κινούνται πιο εύκολα στους ανώμαλους δρόμους της εξοχής, και σας προστατεύουν από τις λακκούβες και τις κακοτεχνίες στους δρόμους της πόλης.

Τιμόνι: Υπάρχουν πολλοί τύποι τιμονιών: Το ίσιο (φανταστείτε το σαν βέργα) και το ελαφρώς γυρτό. Αν επιλέξετε τον πρώτο τύπο, πρέπει να είστε ελαφρώς σκυφτοί καθώς οδηγείτε το ποδήλατο, και αυτό ίσως σας κουράσει. Ο δεύτερος τύπος είναι πιο ξεκούραστος, έχει τη δυνατότητα ρύθμισης και ενδείκνυται για λεπτούς χειρισμούς, καθώς προσφέρει καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου.

Ο σκελετός: Ένας καλός σκελετός πρέπει να είναι κατασκευασμένος από ένα συνδυασμό ατσαλιού, τιτανίου και αλουμινίου και πρέπει να είναι αρκετά ελαφρύς. Ο τρόπος που είναι συνδεδεμένα τα υλικά και το σχήμα του σκελετού καθορίζουν τη συμπεριφορά του ποδηλάτου στο δρόμο, την αντοχή του και το πόσο άνετο θα είναι. Για το λόγο αυτό καλό είναι πριν αγοράσετε ποδήλατο να το οδηγήσετε για λίγο. Ακόμη, αυτό που μπορεί να σας εγγυηθεί έναν καλό σκελετό είναι το κόστος. Όσο περισσότερο κοστίζει το ποδήλατο, τόσο καλύτερος είναι συνήθως και ο σκελετός του.

Η σέλα: φροντίστε ώστε η σέλα να είναι μαλακή και άνετη, ειδικά αν χρησιμοποιείτε πολλές ώρες το ποδήλατο. Το ύψος της σέλας πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του τιμονιού. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η σέλα θα μαλακώσει με τη χρήση και θα την αισθάνεστε πιο άνετη.

Το κόστος

Για να αγοράσουμε ένα καλό ποδήλατο, θα πρέπει να διαθέσουμε από 300 έως 600 ευρώ περίπου.

Photo by Murillo de Paula on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top