9 κορυφαίοι street artists από όλο τον κόσμο

matthew-t-rader-RgicPdBNAHo-unsplash.jpg

Οι καλλιτέχνες του δρόμου που ομορφαίνουν τις γειτονιές σε όλο τον πλανήτη. Γνωρίστε τους 9 καλύτερους  street artists

 

Η τέχνη του δρόμου, αν και έχει μεγάλη ιστορία, θα έλεγε κανείς πως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτάει τον δικό της χώρο στον κόσμο των τεχνών. Στην ουσία, η street art έχει αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε την τέχνη, καθώς δεν εκτίθεται σε μουσεία ή γκαλερί, αλλά είναι άμεσα προσβάσιμη στους δημόσιους χώρους και δρόμους. Την τελευταία δεκαετία, έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία σε όλο τον κόσμο και έχει αναδείξει καλλιτέχνες που άλλοτε καταζητούνταν από την έννομη τάξη λόγω καταστροφής δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας. Βέβαια, ακόμα και οι γνωστότεροι καλλιτέχνες σήμερα, οι περισσότεροι συνεχίζουν να διατηρούν την ταυτότητα τους κρυφή και να ζουν στις σκιές, δημιουργώντας τα έργα τους συνήθως σε συνθήκες μυστικότητας.

Αυτοί είναι 9 από τους κορυφαίους καλλιτέχνες δρόμου παγκοσμίως:

 

CRISP

Ο street artist CRISP, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, αλλά μετανάστευσε στην πόλη Μπογκοτά της Κολομβίας, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η τέχνη του δεν είναι παράνομη στην Κολομβία. Εκεί, μπορεί να δημιουργεί τα έργα του χωρίς να φοβάται τη σύλληψη από τις τοπικές αρχές. Το στυλ των έργων του ισορροπεί ανάμεσα στο καθαρά αισθητικό κομμάτι και στον έντονο πολιτικοκοινωνικό συμβολισμό.

 

Plastic Jesus

Ο καταγόμενος από το Λος Άντζελες καλλιτέχνης δρόμου, Plastic Jesus είναι περισσότερο γνωστός για την κοινωνική ματιά και κριτική που μεταδίδει μέσα από τα έργα του. Ένα από τα διασημότερα έργα του, είναι αυτό που απεικονίζει τον ποδηλάτη Lance Armstrong να κάνει ποδήλατο ενώ παράλληλα είναι συνδεδεμένος με έναν ορό στεροειδών.

 

C215

Ο βετεράνος καλλιτέχνης εξασκεί την τέχνη του σε όλο τον κόσμο εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία, με πολλούς να τον συγκρίνουν με τον θρυλικό βρετανό Banksy. Ο C125 χρησιμοποιεί στένσιλ για να δημιουργήσει τα μοναδικά έργα του. Οι χαρακτήρες που ζωγραφίζει είναι κυρίως άστεγοι και περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία άνθρωποι.

 

ETAM

Το καλλιτεχνικό δίδυμο από την Πολωνία, αποτελείται από τους Przemyslaw Blejzyk και Mateusz Gapski με τα ψευδώνυμα Sainer και Bezt αντίστοιχα. Είναι εξαιρετικά γνωστοί στην Πολωνία για τις τοιχογραφίες τους σε τοίχους πολυκατοικιών και μεγάλων κτιρίων.

 

Invader

Ο Γάλλος καλλιτέχνης δημιουργεί έργα σε όλη την υφήλιο από το 1998. Έχει κάνει έργα σε πάνω από 60 πόλεις σε 30 χώρες. Πήρε το όνομά του από το βιντεοπαιχνίδι Space Invaders και τα ίδια τα έργα του τα εμπνέεται από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών στις αρχές της δεκαετίας του 80’. Θεωρεί τον εαυτό του χάκερ του δημόσιου χώρου, και διατηρεί σθεναρά την ανωνυμία του, φορώντας μάσκες σε συνεντεύξεις και άλλες εμφανίσεις.

 

Ronzo

Με βάση το Λονδίνο, ο street artist Ronzo είναι γνωστός για τις εικονογραφίες με χαρακτήρες και το guerilla στυλ του. Τα έργα του είναι πλούσια σε χρώματα, και έχουν κοινωνικές αποχρώσεις.

 

DALeast

Κάνοντας λογοπαίγνιο με τον Νταλί και την Ανατολή, ο Κινέζος καλλιτέχνης δρόμου DALeast είναι ένας καταξιωμένος γλύπτης, ζωγράφος και ψηφιακός καλλιτέχνης. Καταπιάνεται κυρίως με ανθρώπους και ζώα στις δημιουργίες του, ενώ το στυλ του είναι οι τρισδιάστατες και ζωντανές εικόνες.

 

Shepard Fairey

Απόφοιτος της Σχολής Design του Rhode Island, ο Shepard Fairey είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες δρόμου στον πλανήτη. Επιπλέον, είναι γραφίστας, ακτιβιστής και εικονογράφος. Είναι επίσης ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του brand ένδυσης OBEY, που πλέον αποτελεί έναν πανίσχυρο οίκο μόδας.

 

Banksy

Καμία λίστα με street artists δε μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς την προσθήκη του θρυλικού Banksy. Με βάση το Λονδίνο, ο Banksy παρά την επικών και παγκοσμίων διαστάσεων φήμη του, έχει καταφέρει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο κοινωνικός σχολιασμός που κάνει μέσα από τα έργα του, γίνεται εξώφυλλο σε εφημερίδες, περιοδικά, ρούχα και ό,τι άλλα αντικείμενα μπορείτε να φανταστείτε.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top