9 τρόποι που το στρες ωφελεί το σώμα σας

stress-1024x445.png

Κι όμως, μερικές φορές, το στρες κάνει καλό στον οργανισμό σας. Δείτε πώς

Ως γνωστόν, το στρες θεωρείται αρνητικό για το σώμα και την ψυχολογία του ανθρώπου. Γνωρίζατε όμως, ότι μερικές φορές, και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για το σώμα σας; Το λεγόμενο καλό στρες, ή “ευστρες” είναι το είδος του στρες που νιώθετε όταν είστε ενθουσιασμένοι για κάτι, όπως για παράδειγμα ένα πρώτο ραντεβού, ή ο φόβος και η αδρεναλίνη που προκαλεί η παρακολούθηση μιας ταινίας τρόμου, ή κάποια πρόκληση στη δουλειά σας. Αυτοί είναι οι 9 τρόποι που το στρες είναι καλό για εσάς:

  1. Το στρες μεγαλώνει τον εγκέφαλό σας

Όλοι γνωρίζετε το δημοφιλές γνωμικό «ό,τι δεν σας σκοτώνει, σας κάνει πιο δυνατό». Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του στρες, καθώς τα συχνά και μικρής χρονικής διάρκειας στρες που μπορεί να σας πιάσουν, βοηθούν την γνωστική ικανότητα του εγκεφάλου σας. Σε μια έρευνα του eLife το 2013, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, βάζοντας τα τρωκτικά σε μια αγχωτική διαδικασία για λίγη ώρα, προκαλούσαν τον διπλασιασμό των εγκεφαλικών τους κυττάρων, ενώ βελτιώθηκε και η μνήμη τους. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, καθώς το ελεγχόμενο στρες, αυξάνει την εγρήγορση και την αποδοτικότητα.

  1. Το στρες μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας

Η μνήμη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των έμβιων όντων. Τα ζώα που μπορούν να θυμούνται επικίνδυνες καταστάσεις, έχουν την ικανότητα να τις αποφεύγουν στο μέλλον. Η έκθεση σε ένα μέτριο στρες όταν βρίσκεστε σε μια δύσκολη για εσάς κατάσταση, θα βοηθήσει στην ακριβέστερη καταγραφή του γεγονότος στον εγκέφαλό σας, βελτιώνοντας έτσι, τη μνήμη σας. Το στρες προκαλεί αύξηση της παραγωγής συγκεκριμένων κυττάρων που βοηθούν τη μνήμη.

  1. Το στρες σας γεμίζει ενέργεια

Το μικρής διάρκειας στρες είναι ικανό να τονώσει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σας. Το θετικό στρες, γνωστό και ως ευστρες, αυξάνει την εγρήγορση και την κινητικότητά σας. Καταστάσεις που αποτελούν μια μικρή πρόκληση για σας, λειτουργούν διεγερτικά στο μυαλό και το σώμα σας, αποτελούν ένα κίνητρο που οξύνει τις αισθήσεις σας και σας βοηθάει να αντιμετωπίζετε πιο αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες καταστάσεις. Στην ουσία, το καλό στρες προκαλεί αυξημένη παραγωγή ενδορφινών.

  1. Το στρες μπορεί να σας προστατέψει από ασθένειες

Είναι αλήθεια ότι, το μακροχρόνιο στρες, μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους στις ασθένειες και τις ιώσεις, αλλά το βραχυχρόνιο λειτουργεί ανάποδα. Σας παρέχει μια προστασία ή άμυνα για να μην αρρωστήσετε. Ουσιαστικά αυξάνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

  1. Το στρες μπορεί να κάνει τα παιδιά σας εξυπνότερα

Τα καλά νέα με τις εγκύους που βιώνουν μία φυσιολογική ποσότητα στρες, είναι ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά το έμβρυο, σύμφωνα με μια έρευνα του 2017 σε ένα επιστημονικό περιοδικό. Εννοείται πως, κανείς δεν θα πρότεινε σε μία έγκυο γυναίκα να προσπαθεί να στρεσάρεται για να κάνει καλό το έμβρυο, αλλά αν νιώσει λίγο στρεσαρισμένη, δεν χρειάζεται να ανησυχεί.

  1. Το στρες βοηθάει στη συγκέντρωση

Η απότομη αύξηση της ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει το στρες, βοηθάει επίσης και στη συγκέντρωση. Μια στρεσογόνος εμπειρία όπως το να τρέχετε σε έναν μαραθώνιο, ή να ξεκινάτε μια καινούρια δουλειά, ή να δίνετε εξετάσεις, ή να κάνετε μια παρουσίαση, ουσιαστικά δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να επιτύχετε την απόλυτη συγκέντρωση. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται υπό πίεση.

  1. Το στρες σας δίνει αυτοπεποίθηση

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μία πρόκληση που δεν ξεπερνά τις ικανότητές σας, το στρες που σας δημιουργείται, θα σας δώσει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Το ευστρες παράγει ενδορφίνες που σας γεμίζουν αυτοπεποίθηση, και κατ’ επέκταση, περισσότερες πιθανότητες επιτυχημένου αποτελέσματος.

  1. Το στρες σας βοηθάει να διαχειριστείτε το αυξημένο στρες

Μπορεί να σας ακούγεται χαζό, αλλά όντως, το στρες βοηθάει στο να αντιμετωπίζετε το στρες, σύμφωνα με ψυχολόγους. Όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένοι, τότε αποκτάτε καλύτερες άμυνες και μπορείτε να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά το ενδεχόμενο του αυξημένου και κακού στρες. Όταν για παράδειγμα βρίσκεστε αντιμέτωποι με μία πρόκληση που σας δημιουργεί στρες, και τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά, τότε αποκτάτε την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσετε ακόμα πιο δύσκολες προκλήσεις.

  1. Το στρες δίνει νόημα στη ζωή σας

Οι στρεσογόνες εμπειρίες και η επιτυχημένη διαχείρισή τους, θα σας κάνει να εκτιμήσετε περισσότερο τη ζωή σας και τις ικανότητές σας. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν ένα άτομο ασχολείται με περισσότερες δραστηριότητες και έχει πιο υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, έχει μια καλύτερη ψυχολογία στη ζωή.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top