5 παγκόσμια καλλιτεχνικά αριστουργήματα που άφησαν εποχή!

The-Guernica-011.jpg

Θαυμάστε 5 από τα πιο αγαπημένα έργα τέχνης όλων των εποχών που διεκδικούν περίοπτη θέση στην ιστορία της τέχνης…

1.Chauvet cave (30.000 π.Χ. )

Έχετε αναρωτηθεί ποιος μπορεί να ζωγράφισε αυτά τα εξαιρετικά αριστουργήματα που απεικονίζουν αυτά τα ζώα τα οποία φαντάζουν σαν να βρίσκονται ολοζώντανα μπροστά σου; Δεν υπήρχε γραφή στην εποχή των παγετώνων και επομένως δεν θα μπορούσαν να μας είναι γνωστά τα ονόματα αυτών των πρώιμων καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες του εν λόγω σπηλαίου μπορεί να ήταν γυναίκες ή και παιδιά. Αυτό που μας είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι ο Homo sapiens, ο πρόγονος μας, έδωσε το καλλιτεχνικό του στίγμα με αυτές τις τοιχογραφίες, οι οποίες είναι τόσο όμορφες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Που βρίσκεται;

Σπήλαιο Chauvet-Pont-d’Arc, Ardèche, Γαλλία

 

2.Guernica (1937), Picasso

 

Η Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά ή Γκουέρνικα στα ελληνικά) αποτελεί ένα από τα διασημότερα ίσως έργα του Πικάσο. Όταν ο καλλιτέχνης άρχισε να ζωγραφίζει το συγκεκριμένο έργο διαμαρτυρόμενος για τον βομβαρδισμό της Γκέρνικα, της βασκικής πρωτεύουσας, από την αεροπορία του Χίτλερ για λογαριασμό του Φράνκο στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, βρισκόταν στο απόγειο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.  Στο βομβαρδισμό εκείνο έχασαν τη ζωή τους 1.650 άτομα, ενώ ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης. Το έργο παρήγγειλε η δημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Τριάντα χρόνια αφότου ζωγράφισε το ανατρεπτικό νεωτεριστικό του έργο “Οι δεσποινίδες της Αβινιόν” , η κυβιστική του νοημοσύνη εμπλουτίστηκε από τη μυθολογία και την ποίηση που εξέφραζε το σουρεαλιστικό κίνημα.

Που βρίσκεται;

Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία (Reina Sofia), Μαδρίτη

 

3.Αυτοπροσωπογραφία με τους δύο Κύκλους», Ρέμπραντ

Αν νομίζεις ότι κοιτάς τον πίνακα αυτόν του Ρέμπραντ μάλλον κάνεις λάθος! Η αλήθεια είναι ότι εκείνος σε κοιτάζει. Η δύναμη της μεγαλοφυΐας του καλλιτέχνη και η ωριμότητα που εκπέμπει αυτό το φθινοπωρινό αριστούργημα αποδίδουν μια οπτική που είναι πράγματι υποβλητική. Ο Ρέμπραντ φαίνεται να βλέπει την ψυχή του θεατή και να αντιλαμβάνεται κάθε αποτυχία του με τη διερευνητική ματιά του. Ο καλλιτέχνης λαμβάνει υπό μια έννοια τη θέση του Θεού που θα κρίνει τον θεατή του έργου του. Φαντάζει σαν τον σοβαρότερο καλλιτέχνη όλων των εποχών γιατί κάνει όποιον στέκεται μπροστά στο έργο του να νιώθει ότι πρέπει να έρθει αντιμέτωπος και να υποταχθεί στο… δικαστήριο της αλήθειας! Ο Ρέμπραντ δημιούργησε τις περισσότερες αυτοπροσωπογραφίες από κάθε άλλο ζωγράφο του 17ου αιώνα

Που βρίσκεται

Kenwood House, Λονδίνο

 

4.Jackson Pollock: Αριθμός 31, 1950 (1950)

Η τέχνη του Jackson Pollock αποτελεί ένα σύγχρονο μυστήριο της μοντέρνας τέχνης. Το πώς, από ένα τυχαίο “πέταγμα” χρωμάτων πάνω σε καμβά που τοποθέτησε ο καλλιτέχνης στο έδαφος, δημιούργησε τόση καλλιτεχνική ομορφιά και εσωτερική δομή σε αυτόν τον πίνακα, αποτελεί πράγματι μυστήριο.  Είναι αξιοθαύμαστο το πώς ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός του καλλιτέχνη κατάφερε να επιτύχει μια τόσο βαθιά ενότητα. Το εικαστικό αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

Που βρίσκεται;

MoMA, Νέα Υόρκη

Οι Δεσποινίδες των τιμών, Ντιέγο Βελάθκεθ  

O Ντιέγο Βελάθκεθ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ. Οι Las Meninas οι αλλιώς οι Δεσποινίδες των τιμών έχουν από πολλού αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο σπουδαίους πίνακες στη ιστορία της Δυτικής τέχνης. Η πολύπλοκη και αινιγματική σύνθεση του συγκεκριμένου πίνακα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι είναι πραγματικότητα και τι ψευδαίσθηση. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του έργου συνίστανται στην ποικιλία του κατευθυνόμενου/ανακλώμενου φωτός, τις έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς, τις απαλές ελεύθερες πινελιές, τα ζεστά και φωτεινά χρώματα, τις λεπτομέρειες στα ρούχα αλλά και το συνολικό ρεαλισμό του καλλιτέχνη.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο

Που βρίσκεται;

Prado, Μαδρίτη

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top