7 σημαντικοί λόγοι να πιεις μια πορτοκαλάδα

πορτοκαλάδα.jpg

Με το πρωινό μου ή μετά τη γυμναστική; Πριν ή μετά το κρυολόγημα; Πότε χρειάζομαι περισσότερο μία πορτοκαλάδα;

Τι μου προσφέρει, εκτός από τη βιταμίνη C, και πώς θα τονώσει καλύτερα τον οργανισμό μου;

Οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει τα πορτοκάλια και το χυμό τους με τη βιταμίνη C που περιέχουν. Αναμφισβήτητα, ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει άφθονη βιταμίνη C, δεν είναι όμως το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να μας προσφέρει. Τα θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να μας χαρίσει αυτός ο απολαυστικός χυμός είναι πάρα πολλά. Κάποιες μάλιστα φορές ο οργανισμός μας θα το εκτιμούσε ιδιαίτερα αν του προσφέραμε ένα ποτήρι φρέσκο στυμμένο χυμό πορτοκάλι… Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι στιγμές και πότε έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από τις ευεργετικές του ιδιότητες…

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

* Καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C.

* Αποτρέπει την οξείδωση της LDL (“κακής” χοληστερίνης) και μακροπρόθεσμα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας (University of Western Ontario), μπορεί να μειώσει το λόγο;;; της “κακής” χοληστερίνης (LDL) προς την “καλή” (HDL) κατά 16%.

* Το κάλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C που περιέχει προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

* Προσφέρει ενέργεια, κυρίως μέσω των υδατανθράκων που περιέχει.

* Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους προστατεύουν από την υπέρταση, επειδή είναι πλούσια σε κάλιο.

* Τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, εξουδετερώνουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, που είναι επιβλαβείς για την υγεία.

* Στο πορτοκάλι περιέχονται ακόμη πάνω από 170 ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (φλαβονοειδή και καροτινοειδή).

ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ

Η πλέον κατάλληλη ώρα να απολαύσουμε μία πορτοκαλάδα είναι με το πρωινό μας. Ειδικά αν μας περιμένει μια δύσκολη μέρα, ένας φυσικός χυμός θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε πιο εύκολα στις υποχρεώσεις μας, καθώς παρέχει στον οργανισμό μας άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται.

ΣΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C είναι λιγότερο χρήσιμη στο κρυολόγημα από όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα και δεν έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον τομέα αυτόν. Ακόμα όμως και αν δεν βοηθά στην καταστολή;;; του κρυολογήματος, είναι αναμφισβήτητα χρήσιμη στην πρόληψή του, καθώς, αν τα επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης στον οργανισμό μας είναι ικανοποιητικά, λειτουργεί καλύτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της ιντερφερόνης, η οποία έχει ανοσοποιητική δράση, και επομένως θα αρρωστήσουμε δυσκολότερα. (Άτομα που έχουν προσβληθεί από κάποιον ιό συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, και αυτό ίσως κάτι λέει.) Ακόμη, η βιταμίνη C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση κάποιων αναλγητικών φαρμάκων από τον οργανισμό, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που την καθιστά ακόμη πιο χρήσιμη κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το μαγνήσιο και η βιταμίνη C που περιέχει η πορτοκαλάδα μπορούν να φανούν χρήσιμα στη μείωση του στρες που ταλαιπωρεί τους μαθητές στις εξεταστικές περιόδους. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, ο οργανισμός έχει ανάγκη τη βιταμίνη αυτή έως και πέντε φορές περισσότερο από το φυσιολογικό, σε καταστάσεις στρες.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ο χυμός πορτοκαλιού έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή αυξάνει γρήγορα το ποσοστό ζακχάρου στο αίμα) και ο οργανισμός έχει ανάγκη από μία τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μετά τη γυμναστική. Είναι μάλιστα προτιμότερο να καταναλώσουμε μία πορτοκαλάδα απ΄ ό,τι να φάμε ένα πορτοκάλι μετά τη σωματική άσκηση, καθώς ο γλυκαιμικός δείκτης του χυμού είναι υψηλότερος από αυτόν τού ενός πορτοκαλιού. Όσον αφορά τους αθλητές, ο χυμός πορτοκαλιού συστήνεται τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα, για τη γρήγορη αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου που χάνεται. Επίσης, ο χυμός θα αναπληρώσει τα υγρά που χάθηκαν από την εφίδρωση και τους ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο).

ΑΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ

Οι καπνιστές, επειδή παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής -καθώς ο οργανισμός τους την ξοδεύει για να προστατευτεί από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών-, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τις αντιοξειδωτικές ουσίες της πορτοκαλάδας και της συγκεκριμένης βιταμίνης.

ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

To πορτοκάλι και ο χυμός του είναι ιδανική επιλογή αν ακολουθούμε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς η ενέργεια που μας παρέχει δεν προέρχεται από το λίπος αλλά από τους υδατάνθρακες. Μας προσφέρει ακόμη πολλά θρεπτικά στοιχεία, που μπορεί να στερούμαστε εξαιτίας της μειωμένης πρόσληψης τροφής, χωρίς να μας παχαίνει.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Μετά την αιμοδοσία, είναι πιθανό να νιώσουμε ατονία εξαιτίας της απώλειας του αίματος και των συστατικών που περιέχει. Ο χυμός πορτοκαλιού που θα πιούμε τότε βοηθά αποτελεσματικά στην τόνωση του οργανισμού. Επίσης, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ο σίδηρος συμβάλλει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης. που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να πίνουμε την πορτοκαλάδα αμέσως μόλις τη στύψουμε, καθώς η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται πολύ εύκολα, γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη θερμότητα και στο φως. Είναι καλύτερο να προτιμήσουμε το φρέσκο χυμό, γιατί είναι πλουσιότερος σε βιταμίνη C .Αν καταφύγουμε σε συσκευασμένο χυμό, καλό είναι να κοιτάξουμε στην ετικέτα την περιεκτικότητά του στη βιταμίνη αυτή.

ΧΥΜΟΣ  Ή ΦΡΟΥΤΟ;

Αν φάμε ολόκληρο το φρούτο, θα κερδίσουμε περισσότερα συστατικά, που δεν μπορούμε να τα πάρουμε από το χυμό, όπως π.χ. φυτικές ίνες. Θα κερδίσουμε όμως περισσότερη βιταμίνη C, καθώς είναι πιο εύκολο να πιούμε το χυμό πέντε πορτοκαλιών παρά να φάμε πέντε πορτοκάλια που θα χρειαστούν για να πάρουμε την ίδια ποσότητα βιταμίνης.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ (250 ml)

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ         1.76 g

ΕΝΕΡΓΕΙΑ             112 Kcal

ΛΙΠΟΣ   0.496 g

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ               25.792 g

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ     0.496 g

ΑΣΒΕΣΤΙΟ            27.280 mg

ΣΙΔΗΡΟΣ              0.496 mg

ΜΑΓΝΗΣΙΟ         27.280 mg

ΦΩΣΦΟΡΟΣ       42.160 mg

ΚΑΛΙΟ   496.000 mg

ΝΑΤΡΙΟ                2.480 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C       124.000 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1     0.223 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2     0.074 mg

ΝΙΑΣΙΝΗ              0.992 mg

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ        0.471 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6     0.099 mg

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ    74.400 μgr

Πηγή: USDA (United State Department of Agriculture).

Μ. ΣΙΓΑΝΟΥ, πηγή: Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top