7 κορυφαίοι Ούγγροι καλλιτέχνες που μαγεύουν με την τέχνη τους!

1.jpg

Η Ουγγαρία χάρισε στον κόσμο αρκετούς σπουδαίους καλλιτέχνες που πειραματίζονται με διάφορα μέσα: από τη φωτογραφία μέχρι την οπτική τέχνη (Op Art). Γνωρίστε τους

Αν, λοιπόν, θέλετε να ανακαλύψετε τους πιο εμβληματικούς δημιουργούς αυτής της χώρας και να μάθετε πού μπορείτε να θαυμάσετε τα έργα τους, διαβάστε παρακάτω.

 

Mihály Munkácsy

Γνωστός για τους πίνακές του με σκηνές της καθημερινής ζωής, ο Mihály Munkácsy γεννήθηκε το 1844 και πέρασε την πρώτη περίοδο της καριέρας του στην Ουγγαρία, μετακομίζοντας στην Πέστη (σήμερα μέρος της Βουδαπέστης) σε αναζήτηση πάτρωνα. Έχοντας φοιτήσει στην Ακαδημία της Βιέννης, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία και στη συνέχεια έφυγε για το Παρίσι, το 1867. Τα χρόνια στο εξωτερικό σημάδεψαν βαθιά το έργο του και, σήμερα, το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ (Kunstakademie Düsseldorf). Τα θέματά του περιστρέφονται συχνά γύρω από την επαρχία και το πιο φημισμένο έργο του, με τίτλο The Last Day of a Condemned Man (1869), αναπαριστά έναν νεαρό άνδρα που περιμένει την εκτέλεσή του. Πρόκειται για τον πίνακα που εκτόξευσε τη φήμη του, ενώ η επιτυχία του συνεχίστηκε σχεδόν σε όλη τη ζωή του.

Δείτε το έργο του: Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, 14 Βουδαπέστη, Πλατεία Szent György 2, 1013 Ουγγαρία

 

Mihály Munkácsy, After Lunch, (1892.) | Φωτογραφία Irina / Flickr © Mihály Munkácsy

 

 

Brassaï

Ο γαλλικής-ουγγρικής καταγωγής Gyula Halász, γνωστός ως Brassaï, γεννήθηκε το 1899 στο -τότε- Βασίλειο της Ουγγαρίας αλλά έφτασε στο απόγειο της καλλιτεχνικής επιτυχίας του στο Παρίσι. Έχοντας φοιτήσει στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Ουγγαρίας και του Βερολίνου, μετακόμισε στη γαλλική πρωτεύουσα το 1924 και, αφού ασχολήθηκε αρχικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, στράφηκε στη φωτογραφία. Η πρώτη του συλλογή κυκλοφόρησε το 1933 στο άλμπουμ Paris de Nuit, το οποίο εστιάζει στην εξαθλιωμένη πλευρά του Παρισιού όταν πέφτει το σκοτάδι. Σήμερα, θεωρείται ηγετική μορφή στην τέχνη της φωτογραφίας δρόμου.

 

Expo Brassaï © Petit_louis / Flickr

 

 

Anna Margit

Η Ουγγρο-Εβραία ζωγράφος επηρεάστηκε έντονα από το έργο του καλλιτέχνη συζύγου της Imre Ámos καθώς και του Chagall, τον οποίο γνώρισε μετακομίζοντας στο Παρίσι, το 1937. Η Anna Margit γεννήθηκε 1913 και έγινε μία από τις πιο φημισμένες ζωγράφους της Ουγγαρίας. Στο έργο της πρωταγωνιστεί όχι μόνο η γυναικεία της φύση αλλά και η εβραϊκή καταγωγή της και η ανέχεια. Ο θάνατος του Ámos από τα χέρια των Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1944, άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στο έργο της Margit, χρωματίζοντάς το με περισσότερη μελαγχολία και σκληρότητα.

Δείτε το έργο της: Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, 1014 Βουδαπέστη, Πλατεία Szent György 2, Ουγγαρία

 

 

Victor Vasarely

Ο λεγόμενος «παππούς» του κινήματος της op-art (optical art) του ‘50 και ‘60, είναι κυρίως γνωστός για το Zebra (1937): ένα ασπρόμαυρο οπτικό έργο. Γεννημένος το 1906, ο Ούγγρος Victor Vasarely ξεκίνησε την καριέρα του στη χώρα του προτού φύγει για το Παρίσι, το 1930, όπως έκαναν πολλοί άλλοι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής. Εκεί, άρχισε να εξερευνά τις δυνατότητες της οπτικής τέχνης κι έγινε διάσημος στη Γαλλία, κερδίζοντας βραβεία όπως το Guggenheim Prize το 1964.

Δείτε το έργο του:  Μουσείο Vasarely, Οδός Káptalan 3, 7621, πόλη Πετς / Μουσείο Vasarely, Παλάτι Zichy, Πλατεία Szentlélek 6, 1033 Βουδαπέστη, Ουγγαρία

 

 

 

Margit Kovács

Η κεραμίστρια και γλύπτρια Margit Kovács γεννήθηκε στην πόλη Győr της Ουγγαρίας το 1902, σπούδασε στη Βουδαπέστη, τη Βιέννη και το Μόναχο και ασχολήθηκε με την κεραμική και τη γλυπτική σε όλη την καριέρα της (έχοντας ως σημείο αφετηρίας τις γραφικές τέχνες). Τα έργα της ενσωματώνουν λαογραφικά και θρησκευτικά θέματα της χώρας της και, μάλιστα, αρκετά από αυτά φιλοξενούνται σε εκκλησίες σε όλη την Ουγγαρία. Σημείωσε επιτυχία τόσο στην πατρίδα της όσο και στο εξωτερικό δημιουργώντας έργα υπό το κομουνιστικό καθεστώς.

Δείτε το έργο της: Αρκετά από τα έργα της Kovács βρίσκονται σε δημόσια κτίρια όπως ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Déli στη Βουδαπέστη, καθώς και στους δρόμους της πόλης. Ωστόσο, το καλύτερο μέρος για να θαυμάσετε την τέχνη της είναι το Μουσείο Κεραμικής Margit Kovács, Οδός Vastagh György 1, 2000, πόλη Ζετέντρε.

Margit Kovács, To the Old Post House (1937) | Φωτογραφία: KovacsDaniel / Wikimedia Commons | © Margit Kovács

 

 

Ervin Marton

Ο Ούγγρος φωτογράφος μετακόμισε στο Παρίσι στα είκοσί του χρόνια, έχοντας εκπαιδευτεί και θέσει τις βάσεις του έργου του στη χώρα του. Εκτός από τα πορτρέτα και την φωτογραφία δρόμου που απαθανατίζει την καθημερινότητα στην Πόλη του Φωτός, είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στη γαλλική Αντίσταση κατά των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έπαιξε καταλυτικό ρόλο γλυτώνοντας πολλούς Εβραίους -όπως ο ίδιος- από το εκτελεστικό απόσπασμα και δημιουργώντας εμψυχωτικά φυλλάδια για τον αγώνα. Ως μέλος της καλλιτεχνικής παριζιάνικης κοινότητας, ο Marton γνώρισε μεγάλη επιτυχία και το έργο του παραμένει ζωντανό μέχρι τις μέρες μας.

Δείτε το έργο του: Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, 14 Βουδαπέστη, Πλατεία Szent György 2, 1013 Ουγγαρία

 

 

Tivadar Csontváry Kosztka

Μέλος του αβάν-γκαρντ κινήματος του 20ού αιώνα, ο Ούγγρος ζωγράφος Tivadar Csontváry Kosztka είναι ένας καλλιτέχνης που δεν εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Γνωστός για τα μετα-ιμπρεσιονιστικά και εξπρεσιονιστικά έργα του, γνώρισε κάποια επιτυχία στη δυτική Ευρώπη, ενώ στην πατρίδα του έγινε συχνά αντικείμενο περίγελου εξαιτίας της εκκεντρικής ματιάς του. Σχεδόν έναν αιώνα μετά τον θάνατό του το 1919, θεωρείται ο πρωτοπόρος της ουγγρικής τέχνης και το Μουσείπ Csontváry στην πόλη Πετς αποτίνει φόρο τιμής στο έργο του.

Δείτε το έργο του: Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, 14 Βουδαπέστη, Πλατεία Szent György 2, 1013 Ουγγαρία / Μουσείο Csontváry, πόλη Πετς, Οδός Janus Pannonius 11, 7622 Ουγγαρία

 

Απόδοση: Ρίτσα Δριτσάκου

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top