Οι ευεργετικές επιπτώσεις της ειλικρίνειας στις σχέσεις και τη ζωή μας

dire-sempre-la-verità.jpg

Μιμηθείτε την ειλικρίνεια των παιδιών και δείτε πόσα οφέλη μπορείτε να αποκομίσετε στη ζωή σας…

Τα παιδιά λένε πάντα την αλήθεια, μέχρι να φθάσει η στιγμή που οι γονείς τους θα τα μάθουν ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να τα λέμε. Η παροιμία άλλωστε που λέει ότι : «Από τρελό και από παιδί μαθαίνεις την αλήθεια» επιβεβαιώνει την παιδική ειλικρίνεια. Τα παιδιά μπορεί να λένε μερικές φορές κάποια αθώα ψεματάκια, αλλά έχουν έμφυτη τάση στην αλήθεια και δυσκολεύονται να κρατήσουν μυστικά. Από τα μαθήματα ειλικρίνειας των παιδιών μόνο κέρδος μπορούμε να αποκομίσουμε.

Η ειλικρίνεια συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών και βάζει τα θεμέλια για να οικοδομήσουμε μια δυνατή σχέση με το συνάνθρωπό μας, ενώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να αναπτυχθεί σε μια ανθρώπινη σχέση ουσιαστική επικοινωνία και αμοιβαία κατανόηση. Τα περισσότερα ψέματα, όσο περίτεχνα στημένα και αν είναι, κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα σε εντάσεις.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να ομολογούμε την πραγματικότητα ακόμη και αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος και να δεχόμαστε τις συνέπειες των πράξεών μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας με δικαιολογίες, στις οποίες καταφεύγουμε επειδή φοβόμαστε τις συνέπειες που μπορεί να έχει η παραδοχή της πραγματικότητας. Όποιος καταφεύγει στις δικαιολογίες δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό του και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τους άλλους. Με την ειλικρίνεια από την άλλη κερδίζουμε πολλά πράγματα.

Δε χάνουμε το χρόνο μας αναζητώντας δικαιολογίες και κερδίζουμε την εκτίμηση των άλλων, αφού κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για κάτι που πρώτοι έχουμε παραδεχτεί ότι συμβαίνει και έχουμε –όπου χρειάζεται- αναλάβει και τις ευθύνες μας. Έπειτα με την ειλικρινή συμπεριφορά, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε ουσιαστικά τον άλλον και να μάθουμε πώς αντιδρά στην πραγματικότητα και όχι στα πλασματικά δεδομένα με τα οποία τον τροφοδοτούμε. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι χρειάζεται προσπάθεια, αφού δεν είναι πάντα εύκολο να λες την αλήθεια. Το μάθημα όμως που μας δίνουν τα παιδιά είναι να βάλουμε την αλήθεια σε κάθε στιγμή της ζωής μας και να χρησιμοποιούμε το ψέμα μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Με την ειλικρινή συμπεριφορά,
μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε
ουσιαστικά τον άλλον και να μάθουμε
πώς αντιδρά στην πραγματικότητα
και όχι στα πλασματικά δεδομένα
με τα οποία τον τροφοδοτούμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top