6 μεγάλες συνέπειες της Γαλλικής Επανάστασης που ίσως αγνοείτε!

constant-loubier-KHyBuy4oE-8-unsplash.jpg

Πώς επηρέασε την ανθρωπότητα, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της; Διαβάστε τα δεδομένα…

Η Γαλλική Επανάσταση αποτελεί ένα γεγονός-ορόσημο για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Διήρκεσε από το 1789 έως το 1799 και μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματά της ήταν η κατάργηση της γαλλικής φεουδαρχίας, ο αποκεφαλισμός του βασιλικού ζεύγους, η ριζική κοινωνική αλλαγή, με βάση τις αξίες του φιλελευθερισμού και του Διαφωτισμού, η άνοδος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην εξουσία και πολλά άλλα. Η Γαλλική Επανάσταση επέδρασσε καταλυτικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας, και αποτέλεσε την αφορμή για την κατάργηση των απόλυτων μοναρχιών και την αντικατάστασή τους με δημοκρατίες. Αυτές είναι οι 6 μεγαλύτερες συνέπειες της Γαλλικής Επανάστασης:

  1. Λήξη της δυναστείας των Βουρβόνων

Ο Οίκος των Βουρβόνων υπήρξε μια γαλλική δυναστεία που βασίλεψε από το 1589 για 400 χρόνια μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση με μια σύντομη επάνοδο μετά την πτώση του Ναπολέοντα το 1815 ως το 1848. Επίσης, οι Βουρβόνοι ήταν βασιλείς στους θρόνους της Πάρμας και της Νάπολης, οι οποίοι βασιλεύουν μέχρι και σήμερα στην Ισπανία.

  1. Αλλαγές στην γαιοκτησία στη Γαλλία

Η χωροδεσποτεία αποτελούσε ένα νευραλγικό στοιχείο της φεουδαρχίας, σύμφωνα με το οποίοι οι χωρικοί, ήταν εξαρτώμενοι από τη γη και τον βασιλιά τους. Το 1/10 της ετήσιας παραγωγής ή κερδών τους, έπρεπε να το παραχωρούν ως φόρο στο κράτος για την ενίσχυση της εκκλησίας, φόρος ο οποίος καταργήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Τα 2/3 της Γαλλίας εργάζονταν σε χωράφια και η κατάργηση αυτών των φόρων αποτέλεσε μια μεγάλη ανακούφιση για εκείνους, οι οποίοι σιγά σιγά απέκτησαν περισσότερη δύναμη και ανεξαρτησία.

  1. Αποδυνάμωση της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας

Πριν την Επανάσταση, ο καθολικισμός ήταν η επίσημη θρησκεία του γαλλικού κράτους, και η καθολική εκκλησία ήταν πανίσχυρη, καθώς της ανήκε το 10% της γης, ενώ λάμβανε φόρους από τους αγρότες όπως προαναφέραμε παραπάνω. Παρά τη δύναμή της, η Καθολική Εκκλησία σχεδόν καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, με τους ηγέτες της να εκτελούνται ή να διώχνονται στην εξορία και την περιουσία της να χάνεται. Ο ρόλος της εκκλησίας επανήλθε αργότερα, αλλά ποτέ δεν ανέκτησε όλη τη δύναμη που έχασε, τη γη και τα μοναστήρια.

  1. Η γέννηση της ιδεολογίας

Μια ιδεολογία μπορεί να οριστεί ως ένα δόγμα για την ιδανικότερη μορφή κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης. Η Γαλλική Επανάσταση, γέννησε πολλές ιδεολογίες, μάλιστα, ο ίδιος ο όρος, εγκαθιδρύθηκε κατά τη διάρκειά της. Πριν την επανάσταση, οι άνθρωποι γενικά ζούσαν σε μια μορφή κυβέρνησης που ήταν κατά κύριο λόγο η μοναρχία, ενώ μετά από αυτή, οι κυβερνήσεις έπρεπε να έχουν νόμιμη αιτιολογία ή δικαιοδοσία για να βρίσκονται στην εξουσία. Μερικές από τις ιδεολογίες που άνθισαν λόγω της επανάστασης, είναι ο εθνικισμός, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη του κομμουνισμού.

  1. Καταστροφή της ολιγαρχίας και οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η Γαλλική Επανάσταση αποδείχθηκε πολύ επιδραστική και για τις γειτονικές στη Γαλλία χώρες. Οι επαναστατικοί στρατοί τη δεκαετία του 1790, και αργότερα κάτω από την ηγεσία του Ναπολέοντα, εισέβαλλαν και πήραν τον έλεγχο του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και μέρη της Γερμανίας. Η γαλλική εισβολή στις χώρες αυτές, κατήργησε τους νομικούς και οικονομικούς φραγμούς που βοηθούσαν την αριστοκρατία, την ολιγαρχία και τους κληρικούς να μένουν στην εξουσία. Οι νόμοι αυτοί αντικαταστάθηκαν με την αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο. Έτσι, η επανάσταση κατέστρεψε τις ολιγαρχίες και τις κυρίαρχες ελίτ της Ευρώπης, δίνοντας την σκυτάλη στην οικονομική ανάπτυξη και την μετανάστευση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

  1. Έδειξε το δρόμο για την Εποχή των Επαναστάσεων

Οι αρχές του 19ου αιώνα χαρακτηρίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της Γαλλικής Επανάστασης και των Ναπολεόντειων Πολέμων. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά το 1815, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Γαλλίας και άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους απέναντι στις ολιγαρχίες. Αυτό οδήγησε στην Εποχή των Επαναστάσεων, μια περίοδο που ένας αριθμός σημαντικών επαναστατικών κινημάτων έκανε την εμφάνισή σου στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Διαβάστε ακόμη

Γνωρίστε τη συναρπαστική ιστορία των παιχνιδιών

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top