6 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το μυαλό σας

brain.jpg

Κάναμε ένα σύντομο ταξίδι στα άδυτα του πιο σημαντικού και περίπλοκου ανθρώπινου οργάνου: ανθρώπινου εγκεφάλου με ξεναγούς τις επιστημονικές έρευνες

Είναι το πιο σημαντικό και πολύπλοκο όργανο του νευρικού συστήματος. 1.300-1.500 γραμμάρια ζελατινοειδούς ιστού, ο οποίος αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, καθένας από τους οποίους δημιουργεί από 1.000-10.000 συνάψεις με γειτονικούς νευρώνες. Ο εγκέφαλος είναι το πιο μυστηριώδες αντικείμενο που γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε ακόμη καλά. Ακόμη και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μέγιστων δυνατοτήτων φαντάζει απλό παιχνιδάκι μπροστά στις δυνατότητές του.

1.O χωρισμός βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων ένας χωρισμός μπορεί να βλάψει τα μυαλά των γυναικών. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ο ψυχικός πόνος προκαλεί διάφορες αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, οι οποίες αποτυπώνονται στις εγκεφαλικές τομογραφίες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αρκετές γυναίκες έπειτα από το τέλος μιας σχέσης, παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα των εγκεφαλικών τους κυττάρων και ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τα συναισθήματα και την ικανότητα συγκέντρωσης. Στην έρευνα πήραν μέρος γυναίκες ηλικίας 18 – 40 ετών, που είχαν κάποια σχέση για τουλάχιστον έξι μήνες . Χώρισαν το τελευταίο τετράμηνο και όλες ένιωθαν ακόμα έντονο τον πόνο ενός χωρισμού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης για να παρατηρήσουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων των γυναικών την ώρα που σκέπτονταν τον πρώην σύντροφό τους. Έπειτα συνέκριναν τις τομογραφίες με άλλες στις οποίες υποβλήθηκαν οι γυναίκες ενώ έκαναν άσχετες σκέψεις για άλλα άτομα. Το αποτέλεσμα; Όσες υπέφεραν περισσότερο από το χωρισμό παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αλλαγές στον εγκέφαλο όταν σκέφτονταν την πρόσφατη σχέση τους. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση δραστηριότητας του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με τη στενοχώρια και μείωση σε εκείνες που έχουν σχέση με το λήθαργο και την απώλεια προσοχής.

2.Ο εγκέφαλος γερνάει νωρίς;

Όπως ισχυρίζονται ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, μετά τα σαράντα μεγάλος αριθμός γονιδίων αρχίζει να υπολειτουργεί. Αυτό δεν συνεπάγεται αναγκαστικά φθίνουσα πνευματική δραστηριότητα, είναι όμως ενδεικτικό των αλλαγών τις οποίες υφίσταται ο εγκέφαλος με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι γονιδιακές αυτές αλλαγές, μπορεί σ’ ένα βαθμό να ευθύνονται για την εξασθένηση της πνευματικής ικανότητας. Πριν καταλήξουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ιστού από τον εγκέφαλο 30 νεκρών, ηλικίας από 26 έως 106 ετών. Μελετώντας τα γονίδια ανακάλυψαν ότι αρκετά παρουσίαζαν φθίνουσα πορεία και ελαττωμένη δραστηριότητα. Ειδικά όσα σχετίζονταν με τη μάθηση, τη μνήμη και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, λειτουργούσαν σε πιο αργούς ρυθμούς και αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές οφειλόταν σε βλάβες που είχαν υποστεί. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός γονιδίων όπως π.χ. όσα διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση, παρουσίασαν πιο έντονη δράση μετά την ηλικία των 40.

3.Τα Videogames του κάνουν καλό

Όχι μόνον δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο, αλλά επιδρούν ευεργετικά σε κάποιες λειτουργίες του. Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Ρόσεστερ της Νέας Υόρκης, τα video games βελτιώνουν την προσοχή στα οπτικά ερεθίσματα και μαθαίνουν στον παίκτη ν’ ανταποκρίνεται σ’ αυτά ταχύτερα. Στην έρευνα μετείχαν συστηματικοί παίκτες. Παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ όρασης, καθώς ο εγκέφαλός τους είχε εκπαιδευτεί να επεξεργάζεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά τα οπτικά ερεθίσματα σε σχέση με όσους δεν ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμη και όσοι δεν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή, εμφανίζουν βελτίωση της οπτικής τους προσοχής, μέσω της εξάσκησης σε παιχνίδια στόχων. Κι αυτό γιατί, με την εξάσκηση η λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνεται και οι απολήξεις των νευρικών κυττάρων στον οπτικό του φλοιό ενδέχεται να αυξάνονται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος του παιχνιδιού. Στην έρευνα, οι αρχάριοι παίκτες ωφελήθηκαν από παιχνίδια στόχων με βία. Δεν συνέβη το ίδιο με όσους προτίμησαν π.χ. ένα από τα γνωστά παιχνίδια με τα τουβλάκια (tetris).

4.Κούραση: Στο μυαλό μας είναι

Νιώθετε σωματική κόπωση; Δεν προέρχεται από τους μυς σας, αλλά από το μυαλό σας. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική. Όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η αιτία που μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι μετά από τη σωματική δραστηριότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο μάς προστατεύει από τις βλάβες που θα προκαλούσε στους μύες η υπερβολική σωματική δραστηριότητα. Μας δίνει το «μήνυμα» ότι θα πρέπει να τους ξεκουράσουμε. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ιντερλευκίνη-6 είναι η ουσία που υπαγορεύει στον εγκέφαλο πότε να σταματήσουμε την άσκηση. Τα επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας στο αίμα βρέθηκαν έως και 100 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, μετά από έντονη σωματική άσκηση. Μάλιστα, με τη χορήγηση σε ομάδα εθελοντών της συγκεκριμένης ουσίας, αμέσως αισθάνθηκαν κούραση.

5. Μισεί το junk food

Στο πλαίσιο μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα φάνηκε ότι τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο junk food, βλάπτουν την ικανότητα της μνήμης και την απόδοσή σε περίοδο εξετάσεων. Τα τρανς προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο η οποία με τη σειρά της καταστρέφει ορισμένες σημαντικές πρωτεΐνες που χρειάζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου μας για να λειτουργεί σωστά.

6.Και ο εγκέφαλος θέλει τη γυμναστική του

Η βιοανάδραση των εγκεφαλικών κυμάτων ή νευροανάδραση, είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής στρατηγική μάθησης. Κι αυτό γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα προς όφελός μας. Με τη βοήθεια ειδικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και σε σύντομο χρονικό διάστημα μαθαίνουμε να την αυξάνουμε ή να την μειώνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος έχει απεριόριστες μαθησιακές ικανότητες. Μπορεί μόνος του να βελτιώνει την απόδοσή του, μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που λέγεται αυτορρύθμιση, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι λαμβάνει άμεση και ακριβή πληροφόρηση. Κατά τη διάρκεια μιας εκπαίδευσης, ο εκπαιδευόμενος ενημερώνεται, μέσω οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων, σχετικά με τη διακύμανση των εγκεφαλικών του κυμάτων και επιβραβεύεται κάθε φορά που πλησιάζει στον επιθυμητό στόχο, δηλ. στη συγκέντρωση ή τη χαλάρωση.

H βιοανάδραση χρησιμοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, της υπερκινητικότητας και των διαταραχών συμπεριφοράς των παιδιών. Εφαρμόζεται ακόμη σε διαταραχές της διάθεσης (άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία κ.α.), του λόγου, στην επιληψία, σε ορισμένες τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες, στις διαταραχές του ύπνου (π.χ. αϋπνία, ύπνος με διακοπές, σφίξιμο των δοντιών κ.α), στους χρόνιους πόνους κ.λπ. Επιπλέον, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού και άλλων εθισμών. Η νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει και άτομα με φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, να επιτύχουν διανοητική ηρεμία και εγρήγορση. Πρόκειται για ένα είδος εγκεφαλικής γυμναστικής που εφαρμόζεται σε αθλητές, καλλιτέχνες, στελέχη επιχειρήσεων, μαθητές κ.α.

μυαλό, μνήμη, εγκέφαλος, junk-food,video-games

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top