5 πράγματα που δεν πρέπει να κρατήσεις κρυφά από τον καρδιολόγο σου

a-womans-heart.jpg

Κακά τα ψέματα: όλοι μας έχουμε κάποια πράγματα που θέλουμε πάση θυσία να τα κρατήσουμε μυστικά.Όμως όταν κρατάς μυστικά από τον καρδιολόγο τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες

Από έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Health προέκυψε ότι οι γυναίκες έχουν το συνήθειο να κρατούν μυστικά από τον γιατρό τους, μυστικά που θεωρούν αθώα και που αισθάνονται άβολα να αποκαλύπτουν. Όμως όταν κρατάς μυστικά από τον καρδιολόγο τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες που θα θέσουν σε κίνδυνο  την υγεία μας.  Διάβασε λοιπόν ποια πράγμα δεν πρέπει να κρατήσεις μυστικά από τον καρδιολόγο και προστάτευσε την καρδιά σου.

Παίρνεις συμπληρώματα διατροφής

Οι εναλλακτικές θεραπείες και οι θεραπείες με βότανα μπορεί να αποτελούν έναν θαυμάσιο τρόπο να αντιμετωπίσεις διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά οι καρδιολόγοι προειδοποιούν πως ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για όσους λαμβάνουν παράλληλα και φάρμακα για την καρδιά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου καρδιολογίας, υπάρχουν δεκάδες σκευάσματα που περιέχουν βότανα τα οποία πρέπει να αποφεύγουν όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά. Τα συμπληρώματα σκόρδου, η πιπερόριζα και διάφορα άλλα βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις στατίνες που χορηγούνται για τη χοληστερόλη και τα αιμολυτικά φάρμακα που χορηγούνται για πρόληψη των θρομβώσεων. Ακόμη μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αντιυπερτασικά φάρμακα. Αν λοιπόν παίρνεις κάποιο τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής μην παραλείψεις να ενημερώσεις τον καρδιολόγο, ο οποίος είναι αρμόδιος να κρίνει αν μπορείς να συνεχίσεις να το παίρνεις.

 Έχεις υποβληθεί και σε άλλες ιατρικές εξετάσεις

Ορισμένοι ασθενείς ντρέπονται πολλές φορές να παραδεχτούν στον γιατρό τους ότι έχει απευθυνθεί σε άλλον ειδικό για να πάρουν μια δεύτερη γνώμη και ότι έχουν υποβληθεί και σε άλλες εξετάσεις για το ίδιο πρόβλημα υγείας από άλλο γιατρό. Μην κάνεις και εσύ αυτό το λάθος. Θα ήταν καλύτερο για σένα ο γιατρός σου να γνωρίζει σε ποιές εξετάσεις έχεις υποβληθεί στο παρελθόν, ο σκοπός σου άλλωστε είναι να τύχεις της καλύτερης ιατρικής φροντίδας που μπορείς και όχι να γίνεις αρεστή στο γιατρό σου.   Αν λοιπόν έχεις κάνει κάποιο υπέρηχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα ή άλλες εξετάσεις για την καρδιά ενημέρωσε το γιατρό σου και μην διστάσεις να τις πάρεις μαζί σου στο ραντεβού μαζί του. Με τον τρόπο αυτό θα τον βοηθήσεις να καταλήξει ευκολότερα στη σωστή διάγνωση και ίσως γλιτώσεις κόπο και ταλαιπωρία και εσύ. Πριν επισκεφτείς λοιπόν τον καρδιολόγο σου  οργανώσου και συγκέντρωσε όλες τις εξετάσεις που έχεις κάνει πρόσφατα για την καρδιά σου.

Παραλείπεις δόσεις των φαρμάκων σου

Πολλοί ασθενείς λένε συχνά ανακρίβειες ή και ψέματα σχετικά για το πόσο συνεπείς είναι  στη λήψη των φαρμάκων για την υπέρταση ή τη υψηλή χοληστερόλη.  Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι απολύτως απαραίτητα ειδικά αν προσέχουν τη διατροφή τους και δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που να τους ανησυχεί. Ωστόσο η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να μην εμφανίσουν κάποιο άμεσο σύμπτωμα, ενώ όσον αφορά στις διατροφικές αλλαγές η αλήθεια είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση τους, δεν έχουν όμως τόσο άμεσο αποτέλεσμα όσο τα φάρμακα. Αν πεις στο γιατρό σου ότι λαμβάνεις κανονικά τα φάρμακα σου, ενώ εσύ ότι παραλείπεις δόσεις, λαμβάνεις μικρότερες  ή δεν τα παίρνεις καθόλου, τότε εκείνος όταν σε εξετάσει θα διεξάγει εσφαλμένα συμπεράσματα, αφού θα θεωρήσει ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν σε «καλύπτει» και ίσως θα αναγκαστεί να σου χορηγήσει μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που λάμβανες.

Περνάς μια δύσκολη περίοδο

Όταν διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή μας, δουλεύουμε υπό πίεση και νοιώθουμε ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, η καρδιά μας γίνεται πολύ πιο ευάλωτη και είναι αυξάνονται οι πιθανότητες να υποστούμε κάποιο έμφραγμα.  Όταν είσαι στρεσαρισμένοι ο οργανισμός σου εκκρίνει αυξημένες ποσότητες αδρεναλίνης και άλλων ορμονών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς σου, να έχεις αρρυθμίες και να γίνεσαι πιο επιρρεπής σε ένα καρδιακό επεισόδιο. Αν ο γιατρός σου το γνωρίζει αυτό θα σε παρακολουθεί πιο τακτικά, μπορεί να σου συνταγογραφήσει κάποια επιπλέον φάρμακα και ίσως σου ζητήσει ίσως παρακολουθείς συχνότερα την πίεση σου.

Κάνεις καθιστική ζωή και κακή διατροφή

Είναι πολύ πιθανό να θέλεις να κάνεις το καλό παιδί στο γιατρό και να μπεις στον πειρασμό να του πεις ότι προσέχεις τη διατροφή σου και πως γυμνάζεσαι τακτικά πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει. Με το να ισχυρίζεσαι ωστόσο ότι γυμνάζεσαι και τρέφεσαι σωστά, δεν βοηθάς να είναι σε φόρμα η καρδιά σου. Το αντίθετο μάλιστα: αποκρύπτοντας την πραγματικότητα από το γιατρό σου, τον μπερδεύεις και δεν μπορεί να καταλάβει αν η καρδιά σου είναι σε φόρμα ή όχι. Αν π.χ. πεις στον καρδιολόγο ότι δεν έχεις κανένα πόνο στο στήθος, παρόλο που γυμνάζεσαι τακτικά, τότε θα πιστέψει ότι όλα πάνε καλά, αν όμως του πεις ότι την πραγματικότητα ότι δηλ. πράγματι δεν έχεις πόνο στο στήθος, αλλά όμως δεν γυμνάζεσαι καθόλου, τότε εκείνος θα βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα και ίσως σε υποβάλει σε υποβάλλει σε τεστ κοπώσεως για να μάθει πως θα αντιδράσει η καρδιά σου όταν σε συνθήκες έντονης σωματικής δραστηριότητας.  Αν παραδεχτείς λοιπόν την αλήθεια αυτό θα σε γλιτώσει από «μπελάδες» στο μέλλον.

Τα συχνότερα μυστικά

Από έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Health προέκυψε ότι οι γυναίκες έχουν το συνήθειο να κρατούν μυστικά από τον γιατρό τους, μυστικά που θεωρούν αθώα και που αισθάνονται άβολα να αποκαλύπτουν. Πρόκειται μεταξύ άλλων για στοιχεία που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες. Τα μυστικά αυτό αφορούν, για παράδειγμα,  το εάν έχουν μια ισορροπημένη διατροφή ή το πόσο «έντονη» είναι η προσωπική τους ζωή. Σύμφωνα με την έρευνα το πιο συχνό ψέμα των γυναικών στο γιατρό τους αφορά το πόσο πιστές είναι στην θεραπεία που τους συνέστησε. Ακόμη οι γυναίκες συνήθως παραλείπουν να αποκαλύψουν ότι κάνουν εξαντλητική δίαιτα, ότι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ή χάπια αδυνατίσματος. Ένα ζήτημα στο οποίο επίσης είναι πολύ φειδωλές οι γυναίκες, είναι η ερωτική τους ζωή. Ακόμη  οι περισσότερες γυναίκες σύμφωνα με την έρευνα δείχνουν απρόθυμες να μιλήσουν για το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό τους. Μην κάνεις λοιπόν και εσύ το λάθος που κάνουν οι περισσότερες και αποκάλυψε στο γιατρό σου όλα όσα νομίζεις ότι μπορούν να τον βοηθήσουν να κάνει σωστή διάγνωση. Και μην ξεχνάς ότι κρατώντας μυστικά βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

καρδιά,φάρμακα, ιατρικές-εξετάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top