4 μυστικά αδυνατίσματος από τους Ιταλούς για να… τα χάσετε!

italy-food.jpg

Στην Ιταλία, η παχυσαρκία είναι σπάνια παρά την αφθονία των ζυμαρικών και άλλων απολαυστικών πιάτων. Πώς γίνεται αυτό; Σας αποκαλύπτουμε 4 ιταλικά διατροφικά μυστικά για να χάσετε τα περιττά κιλά ή να διατηρήσετε τη γραμμή σας χωρίς δίαιτα.

Μυστικό 1: απολαύστε το φαγητό χαλαρά

Γνωρίζουμε όλοι πια ότι οι Ιταλοί, όπως και οι άλλοι μεσογειακοί λαοί, ξέρουν πώς να απολαμβάνουν πραγματικά την εμπειρία του φαγητού. Χαλαρώνουν και κοινωνικοποιούνται καθώς απολαμβάνουν για ώρες, το μεσημεριανό τους γεύμα ή το δείπνο τους. Ωστόσο, η παραμονή στο τραπέζι για μεγάλες χρονικές περιόδους δεν φαίνεται να οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή κατανάλωση αλκοόλ. Πριν και μετά το δείπνο, πολλοί Ιταλοί κάνουν… passagiata, δηλαδή μια ευχάριστη βόλτα στην πόλη. Μικροί και μεγάλοι περπατούν μαζί, μιλάνε και διατηρούν ζωντανή μια λατρεμένη παράδοση.

Είναι, επίσης, προφανές ότι η τυπική ιταλική διατροφή είναι πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπετε στο ιταλικό μενού ενός εστιατορίου. Οι Ιταλοί απολαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο, ντομάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρασί – και τρώνε πολύ λίγο κόκκινο κρέας.

Γενικά, οι Ιταλοί ξεκινούν τη μέρα τους με ένα σχετικά μικρό πρωινό καφέ με γάλα (αντί για κρέμα ή μισό –  μισό) μαζί με δημητριακά ή ένα κορνετό, ένα μικρό μπισκότο. Το μεσημεριανό γεύμα ποικίλλει από οικογένεια σε οικογένεια και από περιοχή σε περιοχή, αλλά συνήθως αποτελείται από “πρώτο πιάτο” και “δεύτερο πιάτο”, όπως ένα σάντουιτς και σαλάτα ή ένα μικρό πιάτο ζυμαρικών που ακολουθείται από ένα μικρό κομμάτι ψαριού ή κοτόπουλου και λαχανικά.

Μυστικό 2: σταματήστε όταν πρέπει

Οι Ιταλοί δεν ενδιαφέρονται για τις θερμίδες επειδή σταματούν να τρώνε όταν νιώθουν πλήρεις, λέει ένας γιατρός από τη Ρώμη.

“Τρώμε με το στομάχι μας, όχι με το μυαλό μας, και όταν τρώμε χαλαρά, παίρνουμε την κατάλληλη στιγμή το μήνυμα ότι είμαστε χορτάτοι και μπορούμε τότε να σταματήσουμε και να απολαύσουμε έναν καφέ και την παρέα”, λέει ο Στέφανο Γκούμινα, MD, PhD.

Ο Gumina περιγράφει επίσης έναν πολύ ενεργό τρόπο ζωής, με πολύ περπάτημα ή ποδηλασία, ειδικά σε αστικές περιοχές της χώρας. Έπειτα, οι Ιταλοί ακολουθούν διατροφή μεσογειακού στυλ, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, ψάρια λίγες φορές την εβδομάδα, άπαχο κρέας ή κοτόπουλο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί. Όλα αυτά βοηθούν τους Ιταλούς να απολαμβάνουν μακροζωία, λέει.

“Πού διαφέρουμε από τους Αμερικανούς: τρώμε μικρές μερίδες, δεν τρώμε μετά το δείπνο, ποτέ μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και όταν κάνουμε καθιστικές δραστηριότητες λ.χ. διαβάζουμε ένα βιβλίο, δεν τρώμε”, λέει.

Επιπλέον, οι Ιταλοί συνήθως ικανοποιούν την επιθυμία τους για γλυκό με φρούτα αντί για επιδόρπια υψηλότερης θερμιδικής αξίας. Ένα τυπικό επιδόρπιο θα μπορούσε να είναι τα σύκα και τα βερίκοκα που μάζεψαν από τα δέντρα του κήπου. Στα νότια μέρη της Ιταλίας, τα μεγάλα λεμόνια αποτελούν τη βάση για επιδόρπια όπως ζελέ ή γρανίτα από λεμόνι.

Μυστικό 3: ισορροπήστε ποιότητα και ποσότητα

Στην ηλιόλουστη ακτή Amalfi στο χωριό Ravello, το διάσημο “Mamma” Agata ένα υπέροχο εστιατόριο με θέα στη θάλασσα, διδάσκει μαθήματα ιταλικής μαγειρικής. Οι υπέυθυνοι σχεδιάζουν, μάλιστα, να δημοσιεύσουν το πρώτο βιβλίο μαγειρικής του.

Η λογική είναι απλοί: «Εξισορροπούμε την ποιότητα και την ποσότητα των συστατικών – όχι πάρα πολύ λίπος, φυσιολογικές ποσότητες υδατανθράκων, πολλά ψάρια, κοτόπουλο και γαλοπούλα και λίγο κόκκινο κρέας».

“Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι οι Ιταλοί τρώνε πολύ κάθε μέρα, αλλά κάνουν λάθος, γιατί ενώ τρώμε ένα μεγάλο οικογενειακό γεύμα την Κυριακή, την υπόλοιπη εβδομάδα τρώμε μικρές μερίδες υγιεινών τροφών, όπως ζυμαρικά, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρια, και τυρί », λέει. “Αλλά ποτέ δεν πίνουμε αναψυκτικά, ενώ αποφεύγουμε το junk food ή τη μαγιονέζα”

Το ελαιόλαδο είναι το προτιμώμενο λάδι, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς στο μαγείρεμα και στις σαλάτες. Αλλά δεν θα βρείτε συνήθως στο τραπέζι ψωμί. Οι Ιταλοί απολαμβάνουν το υγιεινό μονοακόρεστο λίπος, αλλά χωρίς να το παρακάνουν.

“Τα καλά λίπη είναι καλύτερα από τα trans ή κορεσμένα λίπη. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι και το ελαιόλαδο είναι λίπος και έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με άλλα λίπη και πρέπει να καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες”, λέει ο Gumina.

Μυστικό 4: Απολαύστε απλό, φρέσκο ​​φαγητό

Η διατροφή των κατοίκων της Τοσκάνης είναι πλούσια σε φασόλια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και διαλυτές ίνες που σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι πολλές ώρες με πολύ λίγες θερμίδες. Η σούπα Riboletta και τα ζυμαρικά e fagioli είναι δύο δημοφιλή πλούσια πιάτα που περιέχουν φασόλια.

Το Βαλσαμικό ξύδι από τη Μόντενα είναι ένα άλλο γευστικό προϊόν της Ιταλίας με λίγες θερμίδες που χρησιμοποιείται χωρίς φειδώ για να αρωματίσει τρόφιμα και σαλάτες.

Στα Νότια τα φρέσκα ψάρια, τα βότανα, οι αγκινάρες, οι κάπαρη και τα γιγαντιαία λεμόνια συμβάλλουν στη νόστιμη και υγιεινή κουζίνα των Ιταλών. Τα ζυμαρικά σερβίρονται al dente, με λίγο ελαιόλαδο ή σάλτσα ντομάτας και λαχανικά και πάντα σε μικρές μερίδες.

“Το φαγητό μας είναι απλό και γνήσιο” λέει ο Agata. “Ξεκινάμε με φρέσκα υλικά, συχνά από δικούς μας κήπους, δεν αγοράζουμε προμαγειρεμένα τρόφιμα, τρώμε πολλά λαχανικά, κρατάμε την απλότητα και προσπαθούμε να τρώμε σαν τους παππούδες μας”.

Για να βεβαιωθούν ότι τα μυστικά της κουζίνας περνούν από τη μία γενιά στην άλλη, τα μικρά παιδιά μπορούν πάντα να βρεθούν στην κουζίνα με τους γονείς τους μαθαίνοντας από εκείνους να μαγειρεύουν υγιεινά.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top