4 κορυφαίες ταινίες για το κίνημα Black Lives Matter

do-the-right-thing-poster-crop.jpg

Σήμερα, οι ταινίες ρατσιστικού περιεχομένου και φυλετικών διαχωρισμών στην Αμερική είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Δείτε 4 που ξεχωρίσαμε…

Το έτος 2020 δεν θα περίμενε κανείς πως θα συζητάμε ακόμα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και θα διαμαρτυρόμαστε για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που επικρατούν μέχρι και σήμερα. Πόσο μάλλον, όταν βιώνουμε μια ήδη πρωτόγνωρη κατάσταση, με την παγκόσμια πανδημία του ιού Covid-19 να αιωρείται (κυριολεκτικά) πάνω από τα κεφάλια μας.

Κι όμως, πριν από μερικές ημέρες, όπως πιθανότατα όλοι γνωρίζετε, ένας Αφροαμερικανός πολίτης δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό στη Μινεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι οι τελευταίες λέξεις του George Floyd, «I can’t breathe», καθώς πνιγόταν από την πίεση που του ασκούσε το γόνατο του αστυνομικού, ήταν οι ίδιες τελευταίες λέξεις του Eric Garner, επίσης Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του από τα χέρια αστυνομικών, το 2014 στο Στάτεν Άιλαντ. Έκτοτε, το κίνημα Black Lives Matter βρίσκεται στους δρόμους της Αμερικής, με τις διαμαρτυρίες να έχουν λάβει παγκόσμια διάσταση και την συζήτηση για αλλαγές και αντιρατσιστική δράση να γίνεται πιο έντονη και άμεση από ποτέ.

Φυσικά, τέτοια φαινόμενα δεν είναι σύγχρονα, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των ΗΠΑ. Οι ρατσιστικές αντιλήψεις και οι διαφυλετικοί διαχωρισμοί είναι βαθιά ριζωμένοι στην αμερικανική κοινωνία από την εποχή που χρησιμοποιούσαν τους μαύρους ως σκλάβους στα χωράφια τους, και όπως βλέπουμε, βρίσκουν τον τρόπο να εκδηλώνονται μέχρι και σήμερα. Στην τέχνη, τα θέματα αυτά έχουν αποτυπωθεί πολλάκις. Το σινεμά συγκεκριμένα, είναι πλούσιο από ταινίες με ρατσιστική θεματολογία και συγκεκριμένα με τους Αφροαμερικανούς πολίτες.

Παρακάτω σας προτείνουμε 4 από τις κορυφαίες σχετικές με τον ρατσισμό και το κίνημα Black Lives Matter:

  1. 12 Χρόνια Σκλάβος, 2013

Μία από τις πιο σκληρές και ρεαλιστικές ταινίες για το πώς ήταν η ζωή ενός σκλάβου σε φυτείες της Αμερικής του 19ου αιώνα. Ο Steve McQueen σκηνοθετεί την αληθινή ιστορία του Solomon Northup, που τον υποδύεται ο Chiwetel Ejiofor, ενός ελεύθερου άντρα που απήχθη στην Ουάσινγκτον και πωλήθηκε ως σκλάβος το 1841 στην Λουιζιάνα. Η ταινία είναι γνωστή για την ρεαλιστική αποτύπωση της ζωής ενός σκλάβου και των σκληρών βασανιστηρίων, που ακόμα και η απεικόνισή τους, είναι μια εμπειρία για γερά στομάχια.

  1. Do the Right Thing, 1989

Ο Spike Lee, είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς Αφροαμερικανούς σκηνοθέτες που καταπιάνεται συχνά με θέματα ρατσισμού κατά της μαύρης κοινότητας στην φιλμογραφία του. Το «Do the Right Thing», ομολογουμένως η καλύτερη ταινία του, αποτελεί μια αριστουργηματική εξιστόρηση της πιο ζεστής μέρας του καλοκαιριού στα στενά του Brooklyn, όπου η φυλετική ένταση και η βία κοχλάζουν κάτω από τον καυτό ήλιο μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού και να γίνει η αναπόφευκτη έκρηξη στην τρίτη πράξη.

  1. Django Unchained, 2012

Από τις πιο δημοφιλείς πρόσφατες ταινίες σε αυτή τη λίστα. Ο Tarantino γράφει και σκηνοθετεί με μεγάλα κέφια ένα στυλιζαρισμένο Spagheti Western για έναν απελευθερωμένο σκλάβο (Jamie Foxx), ο οποίος, με τη βοήθεια ενός Γερμανού κυνηγού επικηρυγμένων (Christoph Waltz, που κέρδισε Όσκαρ για το ρόλο), προσπαθεί να σώσει τη γυναίκα του που είναι ακόμα αιχμάλωτη σκλάβα σε μια φυτεία του Νότου. Άκρως διασκεδαστική ταινία χωρίς να χάνει την ευκαιρία να αποτυπώσει τις εξουσιαστικές σχέσεις που επικρατούσαν στο καθεστώς της δουλείας.

  1. Fruitvale Station, 2013

Πριν ακόμα γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, ο Michael B. Jordan είχε παίξει τον πραγματικό ρόλο του Oscar Grant, ενός νεαρού Αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε το 2009 από έναν αστυνομικό στον σταθμό τρένων Fruitvale στο Ώκλαντ. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ryan Coogler αποτελεί ένα αφοσιωμένο και εγκάρδιο πορτραίτο ενός ανθρώπου που ισορροπούσε ανάμεσα στην παρανομία και στον ρόλο του πατέρα, αποτυπώνοντας συγκινητικά την ομορφιά της ζωής και τα μικρά και ασήμαντα πράγματα που την κάνουν πολύτιμη.

Διαβάστε ακόμη…

Οι 7 καλύτερες ταινίες μιούζικαλ όλων των εποχών

Δ Γολεγός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top