10 διατροφικά μυστικά από τους Κινέζους για να διώξετε τα περιττά κιλά

3452274940_d1900b76d8_z.jpg

Δείτε πώς θα έχετε ισορροπημένο βάρος και πείτε αντίο στα περιττά κιλά με 10 μυστικά διατροφής από την Κίνα…

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει την Κινέζικη κουζίνα με το καλό φαγητό. Παραδόξως όμως, παρόλο που οι Κινέζοι αγαπούν το φαγητό, δεν φαίνεται να έχουν υπερβολικό βάρος. Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τα μυστικά αυτού του φαινομένου, σας δίνουμε παρακάτω 10 βασικές συμβουλές στις οποίες οι Κινέζοι στηρίζονται για να χάσουν βάρος.

 

1.Πείτε ναι στο ρύζι

Οι Κινέζοι λατρεύουν το ρύζι και τα ζυμαρικά. Δεν ενδιαφέρονται υπερβολικά για τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες που περιέχουν. Ωστόσο, ούτε το βάρος τους φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά. Γιατί να αλλάξετε μια παράδοση όταν καταρρίπτει τις πιθανότητες; Σημασία εδώ έχουν οι έξυπνοι συνδυασμοί π.χ. νουντλς με λαχανικά. Το ρύζι από την άλλη δεν έχει λίπος και δεν θα σας παχύνει αν δεν κάνετε υπερβολές.

 

2.Μοιραστείτε το φαγητό σας

Τα κινεζικά εστιατόρια φημίζονται για την εξυπηρέτηση που παρέχουν στην οικογένεια. Αντί να τρώτε μεμονωμένα γεύματα μόνοι σας, δοκιμάστε να παραγγείλετε πιάτα που να μοιράζονται με όλους στο τραπέζι. Ο άγραφος κανόνας είναι να υπάρχουν τρία ξεχωριστά πιάτα, ένα κύριο πιάτο ανά δύο άτομα. Το μόνο πράγμα που θα πάρετε ατομικά θα πρέπει να είναι ρύζι ή τα νουντλς. Μοιράζοντας πιάτα καταναλώνετε λιγότερη ποσότητα τροφής και παράλληλα η τακτική αυτή λειτουργεί ως μηχανισμός ελέγχου της διατροφής σας.

 

3.Επιλέξτε το σωστό πιάτο

Τα κινέζικα πιάτα είναι γνωστά για τα μικρά μεγέθη τους γεγονός που σας βοηθάει να μην το παρακάνετε με το φαγητό. Παράλληλα και τα chops stick βοηθούν να τρώτε ισορροπημένα. Η κατανάλωση γευμάτων σε αυτά τα κύπελλα ή τα πιάτα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη απώλειας βάρους καθώς θα έχετε μπροστά σας μικρές μερίδες πιάτων που μπορείτε να απολαύσετε τρώγοντας αργά με τα chop sticks.

Μπορείτε να προσφέρετε βέβαια στον εαυτό σας σε μια δεύτερη μερίδα αν δεν χορτάσετε, αλλά φυσικά, μην καταναλώνετε συνειδητά πολλές μικρές μερίδες κάθε φορά γιατί θα ξεφύγετε. Μακροπρόθεσμα, θα καταναλώνατε λιγότερα από ό, τι εάν τρώγατε μεμονωμένα μεγάλα γεύματα.

 

4.Τρώτε τουλάχιστον 3 γεύματα

Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται από τους Κινέζους από νεαρή ηλικία. Εκτός από το φαγητό χωρίζουν και τα γεύματά τους σε πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Πιστεύουν ακράδαντα ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και συμβουλεύουν να μην το παραλείπετε. Παρόλο που μπορεί να είναι αδύνατο να καταναλώνετε κάθε γεύμα μαζί ως οικογένεια, ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τα ενεργειακά του επίπεδα γεγονός που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 

5.Φέρτε τα λαχανικά στο επίκεντρο

Τις περισσότερες φορές, ένα κινέζικο γεύμα έχει τα λαχανικά ως κύριο πιάτο. Αυτή η παράδοση είναι ίσως η πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, καθώς τα λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και περιέχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις υπόλοιπες διατροφικές επιλογές. Δεδομένου ότι τα δυτικά πιάτα στηρίζονται κυρίως σε λαχανικά ως συνοδευτικά ή γαρνιτούρα ενός πιάτου, τα οφέλη τους είναι συχνά περιορισμένα.

 

6.Εναλλάξτε στεγνά γεύματα με σούπες

Ο κινεζικός πολιτισμός πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να επιδιώκουμε την τέλεια ισορροπία σε όλα, και αυτή η αρχή εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και στα γεύματά τους. Για κάθε υδαρές ή λιπαρό γεύμα, πρέπει να υπάρχει ένα στεγνό πιάτο για την επίτευξη ισορροπίας. Για κάθε πηγή πρωτεΐνης, πρέπει να υπάρχει μια αντίστοιχη πηγή υδατανθράκων. Οι Κινέζοι πιστεύουν ακράδαντα ότι η επίτευξη ισορροπίας σε κάθε γεύμα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής ροής ενέργειας και αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους.

7.Τρώτε σούπα

Μια ακόμη επιλογή που πρέπει να λάβετε υπόψη στη διατροφή σας είναι οι σούπες. Οι περισσότερες κινεζικές σούπες περιέχουν φυτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση των λειτουργιών του σώματος και στη βελτίωση της υγείας. Εναλλακτικά, οι Κινέζοι προσθέτουν επίσης ρύζι στη σούπα τακτικά καθώς το ρύζι αναμεμειγμένο με νερό, συνδυάζει δύο οφέλη σε ένα πιάτο.

8.Προτιμήστε να μαγειρεύετε στον ατμό

Σήμα κατατεθέν της κινεζικής μαγειρικής είναι η προτίμησή τους στον ατμό σε σχέση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Όχι μόνο κάνουν τα λαχανικά τους στον ατμό, αλλά επίσης με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουν το κρέας και τα αυγά. Ο ατμός βοηθά στη διατήρηση των σημαντικών  θρεπτικών συστατικών και των μετάλλων των τροφίμων. Επιπλέον, δεν απαιτεί τη χρήση λαδιού και άλλα καρυκεύματα.

9.Πείτε ναι στο πράσινο τσάι

Οι Κινέζοι έχουν εμμονή με πράσινο τσάι εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύουν ακράδαντα στην ικανότητά του να καθαρίζει το σώμα από οποιεσδήποτε τοξίνες λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Επιπλέον, πίνοντας ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι μετά από κάθε γεύμα συμβάλλετε στην εξάλειψη της λιγούρας σας για άλλες πιο ανθυγιεινές εναλλακτικές επιλογές όπως τα αναψυκτικά.

10.Μην πετάτε τίποτα

Οι Κινέζοι είναι γνωστοί ότι είναι οικονόμοι και είναι έντονα αντίθετοι με τη σπατάλη των καλών τροφίμων. Για παράδειγμα, το ρύζι που περίσσεψε μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί την επόμενη ημέρα για να γίνει ένα πλήρες γεύμα με τηγανητό ρύζι. Καθώς τα περισσότερα πιάτα παρασκευάζονται χωρίς τη χρήση λαδιών ή λίπους, μπορούν επίσης να αποθηκευτούν εύκολα και να θερμανθούν αργότερα για κατανάλωση. Αυτή η πρακτική της “ανακύκλωσης” των τροφίμων είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι δεν χάνεται καμία υγιεινή τροφή, και ο οργανισμός λαμβάνει ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών συστατικών.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top