Όλα όσα δεν ήξερες για την Τζιά και θα ήθελες να γνωρίζεις

naos-apollona.jpg

Μάθε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Τζιά, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες στην περίπτωση που θα αποφασίσεις να την επισκεφτείς (και καλά θα κάνεις).

Η παλαιότερη ονομασία της Κέας ήταν Υδρούσα και αυτό, εξ αιτίας των αναρίθμητων πηγών νερού, που είχε. Ο Μύθος λέει, ότι οι Νύμφες που συμβόλιζαν το υγρό στοιχείο, ζούσαν κοντά στις πηγές, σε δάση απίστευτης βλάστησης.

Ένα λιοντάρι καταδίωξε τις Νύμφες και αυτές για να κρυφτούν επέλεξαν, τις βόρειες παραλίες του νησιού. Η συνέπεια ήταν το να υπάρξει ξηρασία στο νησί, ως θεϊκή τιμωρία για την απομάκρυνση των νυμφών, από το φυσικό τους περιβάλλον.

Η Κέα (Κέως στην αρχή της ιστορίας της) ή Τζια (ονομάστηκε έτσι τη περίοδο της Τουρκοκρατίας) είναι ένα από τα πιο ωραία νησιά του Αιγαίου πελάγους και είναι το πιο κοντινό κυκλαδίτικο νησί από την Αθήνα που κατοικείτε. Απέχει μόλις 1ώρα, από το λιμάνι του Λαυρίου.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πολύ οικονομικά(περίπου 12€ το άτομο και 23€ το αμάξι) και υπάρχουν 2-3 δρομολόγια τουλάχιστον, τη μέρα, με αποτέλεσμα να θεωρείτε ο ιδανικός προορισμός, για ένα τέλειο Σαββατοκύριακο, γεμάτο εικόνες.

Το νησί έχει απίστευτες παραλίες και οι πιο γνωστές από αυτές είναι: O Οτζιάς, το Γιαλισκάρι, οι Ποίσσες, το Σπαθί, τα Ξύλα, ο Κούνδουρος και το Κουνδουράκι, με τους πανέμορφους μύλους του, που έχει βραβευτεί και με γαλάζια σημαία.

Η Κέα είναι σχετικά αραιοκατοικημένο νησί, με εξαίρεση την Κορησσία (Λιβάδι), που είναι το λιμάνι του νησιού, την Ιουλίδα, που είναι η Χώρα του νησιού με πλακόστρωτα και πολύχρωμα σπιτάκια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και το Βουρκάρι με τη μαρίνα.

Μπορείς να θαυμάσεις τα υπέροχα αρχαία δάση της Βασιλικής δρυός(δηλαδή της βελανιδιάς), όπου είναι από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στο Αιγαίο.

Η βελανιδιά φυτρώνει, σε όλη την κεντρική και ανατολική Κέα. Το νησί φιλοξενεί 16 από τα 1300 είδη φυτών τα οποία φύονται μόνο στην Ελλάδα. Από τα 16 ενδημικά φυτά της Κέας, τα 5 έχουν χαρακτηριστεί σπάνια. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Κέας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Η Μακρόνησος ή Νήσος Ελένη ανήκει διοικητικά, στο Δήμο Κέας και βρίσκεται μεταξύ Λαυρίου και Κέας. Το νησί σήμερα είναι ακατοίκητο και το λιμάνι του, δεν το προσεγγίζει το καράβι της γραμμής. Δέχεται όμως εκδρομείς, που φτάνουν από το Λαύριο, με πλοίο.

Στη Μυθολογία συναντάμε τον Πάρη που προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο, να κρύβει εκεί την απαχθείσα Ωραία Ελένη. Η Μακρόνησος αποτέλεσε δυστυχώς, μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, με εξορία και φυλακίσεις Ελλήνων από Έλληνες τη περίοδο της χούντας. Αποτελεί, πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς, για πολλούς σύγχρονους ποιητές και όχι μόνο .

Ένα απίστευτο μέρος, που αναφέρει ο Στράβων και ο Παυσανίας, είναι η αρχαία Καρθαία. Η Καρθαία, όπως και οι άλλες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, είχε δικό της νόμισμα. Κατάλοιπά της χρονολογούνται από τους γεωμετρικούς, έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Η Κέα, με δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 36 χλμ., είναι ο απόλυτος προορισμός, για εκείνους που αγαπούν, την πεζοπορία. Μία πολύ όμορφη και δύσκολη διαδρομή, είναι αυτή της αρχαίας Καρθαίας.

Θα χρειαστείς αθλητικά παπούτσια και υπομονή με 1-2 ώρες περπάτημα περίπου, σε πέτρινες και χωμάτινες ανηφόρες ανάμεσα από λουλούδια και αρχαία δέντρα που θα σε μαγέψουν. Μία βουτιά στα κρυστάλλινα πράσινα νερά, όταν φτάσεις θα σε ανταμείψει, με το απίστευτο φυσικού κάλους τοπίο.

Δεν υπάρχει δρόμος-μαγαζιά ή οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση, στο τοπίο και τα αμάξια δεν έχουν πρόσβαση στο μέρος.

Στην αρχαία Καρθαία μπορείς να πάς μόνο, με σκάφος, γαϊδουράκι ή πεζοπορία .Ένα αρχαίο Θέατρο απίστευτης ομορφιάς, κίονες και αρχαίοι ναοί σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Στο πιο χαμηλό επίπεδο βρίσκεται ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της Καρθαίας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα Πύθιο.

Λίγα χρόνια αργότερα, έχτισαν έναν δεύτερο ναό δωρικού ρυθμού, ο οποίος βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο και είναι ο παλαιότερος γνωστός δωρικός περίπτερος, ναός των Κυκλάδων.

Πιθανολογείται ότι χτίστηκε προς τιμή, της θεάς Αθηνάς. Η πόλη κατοικήθηκε για 1.400 χρόνια και εγκαταλείφθηκε τον 6ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, ο περιπατητικός τουρισμός στο νησί. Τα μονοπάτια της Κέας έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος» και υπάρχουν δώδεκα διαδρομές, στις οποίες είναι τοποθετημένες ξύλινες πινακίδες, που καθοδηγούν τους περιπατητές με ασφάλεια, τα δύο από αυτά οδηγούν στην αρχαία Καρθαία.

Τα φυτά που θα συναντήσεις στη Τζια

Οι άγριες ορχιδέες, τα φαρμακευτικά βότανα, τα σπάνια μανιτάρια, οι ανεμώνες, τα ζουμπούλια, οι άγριες γλαδιόλες, οι αρωματικοί θάμνοι, οι πολύχρωμες λειχήνες, οι υπέρ-αιωνόβιες καστανιές, τα σφεντάμια, οι κρόκοι, οι ίριδες, οι καμπανούλες, οι ανεμώνες, οι αγριοτριανταφυλλιές, οι ασφόδελοι και οι άγριοι κρίνοι, αποτελούν μια μοναδική χρωματική σύνθεση, που με το μεθυστικό τους άρωμα, θα σε μαγέψουν.

Ο πολιτισμός

Σημεία δημόσιας τέχνης με έργα διάσημων street artists όπως: WD, Cacao Rocks, Dimitris Taxis, b., Simoni, Yiakou , Ser, Ino, Woozy,The Krah, και Alexandros Vasmoulakis . To Tetrapolis ,ένα Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Κέας που πραγματοποιήθηκε το 2013, άφησε μία άλλη πνοή στο νησί. Mία πρωτοβουλία της γκαλερί Art s.a. με την πολύτιμη συνεργασία του Stigma Lab, υπό την αιγίδα του Δήμου Κέας, έδωσε στο νησί ένα άλλο χρώμα, με πολλά από τα έργα να παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα, μέχρι σήμερα. Ανακάλυψέ τα σε διαφορετικά σημεία του νησιού, με το θρυλικό λιοντάρι του WD, να σε περιμένει, στο λιμάνι, στη παραλία στης Κορρησίας, για αρχή.

Το φαγητό

Η Τζια έχει παράδοση στα λουκάνικα, που γίνονται από κομματάκια χοιρινού, μείγμα μπαχαρικών και άγριων βοτάνων, αλλά και τη ξακουστή λόζα (που ουσιαστικά είναι το Τζιώτικο προσούτο)και η τοπική της συνταγή, περνάει από γενιά σε γενιά, σα μυστικό. Η λόζα παράγεται από χοιρινό και καπνίζετε για 1-2 εβδομάδες, για αυτό και η επί-γευση που αφήνει είναι μοναδική. Υπάρχει πληθώρα παραδοσιακών προϊόντων όπως: Αμυγδαλωτά, λικέρ, γλυκά του κουταλιού, θυμαρίσιο μέλι, κοπανιστή, λαδοτύρι, ξυροτύρι και μία μοναδική ποικιλία δυνατού κόκκινου κρασιού, που ονομάζετε Μαυρούδι και που πραγματικά αξίζει, να τη δοκιμάσεις.

Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς:

Στη Κάτω Μεριά, τα Πουλαράκια για ντόπιους παραδοσιακούς μεζέδες με τζίπουρα και τη Καρθαία για θέα και ποικιλίες. Μη ξεχάσεις, το Φίλιππο στη Κορρησία, στο λιμάνι, με ψητά από ντόπιο κρέας και λαχανικά από ντόπια μποστάνια .Tο Λέων bar για ποτάκι, στην Ιουλίδα (Χώρα), λίγα μέτρα μακριά, από το πραγματικό λιοντάρι στο βράχο, του Μύθου, που χρονολογείτε περίπου τον 6ο αιώνα π.χ. Για παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα, το Στέκι και τη Πιάτσα επίσης στη Χώρα. Το Βουρκάρι, όπου μπορείς να ξεκινήσεις τη βόλτα σου, στην όμορφη μαρίνα και να βρεις μαγαζιά με απίστευτο φαγητό, όπως ο Σείριος με μεσογειακή κουζίνα ή ο Αρίστος, με τη θρυλική του κακαβιά. Στη συνέχεια μπορείς να απολαύσεις, το καφέ σου στο Azurre ή το Kokka cafe από νωρίς και αφού στη δύση του ήλιου, έχει ξεκινήσει ο χορός και τα πρώτα σφηνάκια, κλείνεις τη βραδιά σου, στον θρυλικό Πότη στο ZEUS FABER, με τα απίστευτα cocktail και τις μουσικές της ομάδας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

Τζιά πληροφοριες φαγ

Κείμενο/Φωτογραφίες: Τίνα Ντάρμα

ητο διαμονη

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top