Το πρώτο μουσείο… τεμπελιάς βρίσκεται στην Κολομβία

lazy-hours.jpg

Αν ποτέ πας στην Κολομβία μην παραλείψεις να επισκεφτείς το μουσείο της… τεμπελιάς. Μέχρι τότε δες τι μπορείς να κάνεις για να απολαύσεις ξένοιαστες στιγμές γεμάτες ραστώνη

Στην Κολομβία και συγκεκριμένα στην Μπογκοτά, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την ωφελιμότητα της ραστώνης, χρηματοδότησε τη δημιουργία μουσείου που είναι αφιερωμένο στην τεμπελιά! Αν πας στο συγκεκριμένο μουσείο θα ανακαλύψεις διάφορα εκθέματα, όπως κρεβάτια, πολυθρόνες και καναπέδες τοποθετημένους μπροστά σε οθόνες τηλεόρασης. Η ιδέα είναι απλή. Ανάγοντας την τεμπελιά σε τέχνη, δίνεται η ευκαιρία σε όσους ζουν σε αγχώδεις ρυθμούς να εκτιμήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής λιγότερο αγχώδη.

“Πριν από κάποια χρόνια περνούσα μια πολύ πιεσμένη και αγχωτική περίοδο για μένα. Ήμουν στα πρόθυρα της κατάρρευσης καθώς δούλευα αρκετές ώρες την ημέρα. Όταν η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο αποφάσισα να πάρω μία ημέρα ρεπό. Σκέφτηκα λοιπόν να περάσω την ημέρα εκείνη χωρίς να κάνω τίποτα που θα με κούραζε. Ασχολήθηκα με διάφορα πράγματα που με ευχαριστούσαν. Πήγα μια βόλτα στην παραλία, έπαιξα με το σκύλο μου κτλ. Προσπάθησα -και τα κατάφερα-να μη σκέπτομαι καθόλου τα επαγγελματικά μου εκείνη την ημέρα. Την επόμενη γύρισα στο γραφείο με απίστευτη ζωντάνια και όρεξη για δουλειά. Δεν πίστευα και εγώ ο ίδιος πόσο ευεργετική θα μπορούσε να είναι μια ημέρα ξεκούρασης. Από τότε και στο εξής αποφάσισα να μην επιτρέψω στον εαυτό μου να φτάσει ξανά σε τόσο πιεσμένη κατάσταση και έτσι ανακάλυψα έναν τρόπο που θα με βοηθούσε να οργανώνω καλύτερα το πρόγραμμά μου. Εφάρμοσα λοιπόν την εξής τακτική: κάθε μέρα προτού πάω για ύπνο να φτιάχνω το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Είναι απίστευτο το πόσο με βοήθησε η υιοθέτηση αυτής της συνήθειας. Εξοικονόμησα αρκετό χρόνο για τον εαυτό μου και σιγά – σιγά άρχισα να δίνω την πρέπουσα σημασία στα διαλείμματα, τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές. Έπαψα να νοιώθω τύψεις όταν χαλαρώνω και δεν κάνω τίποτα γιατί κατάλαβα πόσο σημαντικές είναι αυτές οι στιγμές για τον οργανισμό και την υγεία μας. Τέλος έπαψα να προσπαθώ να κάνω στις αργίες, όλα όσα δεν πρόλαβα να φέρω σε πέρας τις ημέρες της δουλειάς. Για να μπορούμε να εργαζόμαστε καλά και να αποδίδουμε σε αυτό που κάνουμε, πρέπει και να ξεκουραζόμαστε που και που. Κατά τον Αριστοτέλη η σχόλη ή η ανάπαυλα, αποτελεί άλλωστε τη βασική αρχή του κόσμου.”

Ας περάσουμε όμως από τη θεωρία στην πράξη. Τι μπορούμε να κάνουμε ως ενήλικες που οι υποχρεώσεις μας είναι τόσες πολλές; Απλά να εκτιμήσουμε και πάλι την αξία της τεμπελιάς και να την εντάσσουμε στη ζωή μας με κάθε ευκαιρία. Ορίστε μερικές απλές και πρακτικές συμβουλές :

• Μη φέρνεις τη δουλειά στο σπίτι. Απάλλαξε το μυαλό σου από έγνοιες και σκέψεις όταν γυρνάς από το γραφείο. Άφησε το να ξεκουραστεί όσο γίνεται προτού καταρρεύσεις τελείως. Θυμήσου ότι δεν είσαι μηχανή και έχεις ανάγκη από ξεκούραση.
• Τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα μη σκέφτεσαι τίποτα, κάθισε αναπαυτικά σε μία πολυθρόνα και χαλαρώστε.
• Κάνε ένα σωστό προγραμματισμό. Η σωστή διαχείριση του χρόνου σου, θα σου επιτρέψει να έχεις την ξεκούραση που χρειάζεσαι.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top