Τα ρομπότ στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό

franck-v-JjGXjESMxOY-unsplash.jpg

Πώς η τεχνολογία και τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα εν μέσω πανδημίας;

Το παγκόσμιο lockdown και η δυστοπική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού θυμίζει σενάριο του Black Mirror. Βάλτε στην εξίσωση και τα ρομπότ-σκύλους που βοηθούν την ανθρωπότητα να περιορίσει τον Covid-19, και έχουμε σίγουρα ένα πολύ ωραίο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, μιλάμε για την πραγματικότητα.

Αυτά είναι 6 παραδείγματα του πώς τα ρομπότ τάσσονται στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Ρομπότ-σκύλος στη Σιγκαπούρη

Όχι, δεν είναι αυτόματο όπλο πάνω σε ένα ρομπότ-σκύλο. Είναι μια κάμερα 360 μοιρών. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης κυκλοφόρησε ένα ρομπότ με το όνομα «Spot» δοκιμαστικά για δύο εβδομάδες σε ένα πάρκο της χώρας, με σκοπό να υπενθυμίζει στους κατοίκους να διατηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας για να μη μεταδίδεται ο ιός. Το ρομπότ-σκύλος, κατασκευή της εταιρείας «Boston Dynamics» αναπαράγει μηνύματα όπως «Για την ασφάλειά σας και των γύρω σας, σας παρακαλώ σταθείτε τουλάχιστον με ένα μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο. Ευχαριστώ» και «Ας κρατήσουμε τη Σιγκαπούρη υγιή», όταν εντοπίζει ανθρώπους να βρίσκονται πολλοί μαζί σε κοντινές αποστάσεις. Το Spot ελέγχεται απομακρυσμένα για να μειωθεί η φυσική επαφή και χρησιμοποιεί analytics για να καταλαβαίνει τον αριθμό των ανθρώπων στο πάρκο.

Νοσοκομειακά ρομπότ στην Κίνα

Στο νοσοκομείο Guangdong Provincial People’s Hospital στο Γκουανγκζού της νότιας Κίνας, χρησιμοποιούν δύο ρομπότ που θυμίζουν τον R2-D2 από τις ταινίες Star Wars, για να βοηθήσουν τις ιατρικές ομάδες του νοσοκομείου. Οι λειτουργίες και οι δυνατότητές τους περιλαμβάνουν: παραδόσεις εργαλείων, φαρμάκων, γευμάτων και ρουχισμού στους εργαζόμενους και τους ασθενείς, απολύμανση θαλάμων και θερμομέτρηση ασθενών και επισκεπτών από απόσταση. Κάθε ρομπότ μπορεί να πάρει τη θερμοκρασία από 10 ανθρώπους ταυτόχρονα, ενώ όταν εντοπίζει μια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία, τραβάει μία φωτογραφία με την εσωτερική του κάμερα και έπειτα κάνει αναφορά στη διοίκηση του νοσοκομείου. Τέτοιου είδους αυτοματισμοί και διευκολύνσεις σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος από τους νοσοκομειακούς υπαλλήλους, αλλά και μειώνουν τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.

Νοσοκόμες Temi

Χιλιάδες συσκευές με το όνομα «Temi», χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και τις κλινικές φροντίδας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC. Στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα-κινούμενες οθόνες για να αλληλεπιδρούν με τους μολυσματικούς ασθενείς. Αυτά τα bots κινούνται αυτόνομα από ασθενή σε ασθενή, παρέχοντας τη δυνατότητα βιντεοκλήσης με τους γιατρούς, ενώ μπορούν να θερμομετρήσουν τον ασθενή από 60 εκατοστά απόσταση. Η οθόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για βιντεοκλήσεις με την οικογένεια και τους φίλους του ασθενή, εφόσον δεν επιτρέπεται να τον δουν από κοντά. Διαθέτουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μπορούν να δεχθούν φωνητικές εντολές αλλά και να επικοινωνούν μέσω της Alexa και άλλων τεχνολογιών.

Πληροφοριακό ρομπότ στη Νέα Υόρκη

Τον Φεβρουάριο, ένα ρομπότ με τη μορφή ανθρώπου και ένα ηλεκτρονικό χαμόγελο εγκαταστάθηκε στην πολυσύχναστη Times Square της Νέας Υόρκης για να μοιραστεί πληροφορίες με τους περαστικούς σχετικά με τον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας. Η τεχνολογική εταιρεία της Φιλαδέλφεια, «Promobot» κατασκεύασε αυτό το ρομπότ, το οποίο μπορεί να κάνει ερωτήσεις όπως «έχετε πυρετό ή πονοκέφαλο;» και με βάση τις απαντήσεις των περαστικών να συμπεράνει αν «τα συμπτώματά σας συνηγορούν ότι μπορεί να ασθενείτε».

Χειρουργικό χέρι

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τσινγκούα του Πεκίνου, έχουν αναπτύξει μια ρομποτική συσκευή που μπορεί να εκτελέσει ιατρικά τεστ όπως υπερηχογραφήματα, λήψεις σάλιου και θερμομέτρηση σε ασθενείς που μπορεί να είναι μολυσμένοι. Η μηχανή μπορεί επίσης να ακούσει τους ήχους από τα όργανα των ασθενών, που συνήθως γίνεται με στηθοσκόπιο. Το ιατρικό προσωπικό μπορεί να χειριστεί τη συσκευή απομακρυσμένα, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο μόλυνσης. Μέχρι στιγμής, χρησιμοποιείται σε ένα νοσοκομείο στη Γουχάν.

Drone βγάζει βόλτα τον σκύλο

Δεν εκμεταλλεύονται μόνο οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες της υγείας την τεχνολογία στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ένας κάτοικος της Κύπρου, δοκίμασε να χρησιμοποιήσει το drone του για να βγάλει βόλτα τον σκύλο του, σε μια πολύ δημιουργική ένδειξη εναλλακτικών λύσεων στην καραντίνα.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top