Τα οφέλη ενός πεπονιού για την υγεία σας!

02784_03_sarahschoice.jpg

Ανακαλύψτε τα οφέλη που έχει για την υγεία σας το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού και απολαύστε το χωρίς ενοχέ!

Προστατεύει την όραση

Η ποικιλία cantaloupe, χάρη στο β-καροτένιο που διαθέτει, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Σε σχετική μελέτη οι ειδικοί ερεύνησαν το κατά πόσον η διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη. Όπως προέκυψε από τα ευρήματά της όσοι κατανάλωναν πεπόνι αντιμετώπιζαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο να υποβληθούν σε χειρουργείο.

Προλαμβάνει την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Οι βιταμίνες που περιέχει το πεπόνι δημιουργούν ασπίδα προστασίας έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα που έγινε σε εθελοντές από τη Μασαχουσέτη το πεπόνι διαθέτει αντικαρκινική δράση. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1200 εθελοντές ηλικίας άνω των 66 ετών, και όπως φάνηκε εκείνοι που έτρωγαν πολλά φρούτα και κυρίως πεπόνι, είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο. Η ιδιότητα αυτή του πεπονιού αποδίδεται στη υψηλή περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή. Τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο, όπως το πεπόνι, συνδέονται με μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Το πεπόνι διαθέτει αντικαρκινική δράση

Προστατεύει την καρδιά

Το κάλιο που περιέχει συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, αλλά και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Αποτρέπει το εγκεφαλικό και την πέτρα στα νεφρά

Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το σχηματισμό πετρών στα νεφρά και να προστατεύσει από την απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας.

Προάγει την πέψη

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην διατήρηση της ομαλής λειτουργίας  του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.

Μας ενυδατώνει

Όπως και τα περισσότερα φρούτα, το πεπόνι έχει μεγάλη ποσότητα νερού. Για την ακρίβεια αποτελείται κατά 90% από νερό. Καταναλώνοντας, λοιπόν, το συγκεκριμένο βοηθά να μείνετε ενυδατωμένοι όλο το καλοκαίρι!

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο

  • Καλό είναι να προτιμήσετε βαρύ πεπόνι αν θέλετε να είναι γλυκό

  • Επιλέξτε ένα με έντονη μυρωδιά, χωρίς μαλακά σημεία ή ρωγμές στο φλοιό του.

Ακόμη…

  • Όταν το κόψετε φυλάξτε το τυλιγμένο στο ψυγείο

  • Αν το πάρετε άγουρο, κρατήστε το εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top