Πώς να επιλέξετε αθλητικά παπούτσια

493ss_thinkstock_rf_walking_shoes.jpg

Τώρα το καλοκαίρι έχετε περισσότερες ευκαιρίες να περπατήσετε μια και ο καιρός είναι καλός και ευνοεί τους περιπάτους και τις αθλητικές δραστηριότητες. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα καλύτερα αθλητικά παπούτσια για τζόγκινγκ ή περπάτημα.

Το κατάλληλο μέγεθος

Μην αγοράζετε παπούτσια με την προοπτική ότι θα “ανοίξουν”. Πρέπει να είναι άνετα από την πρώτη στιγμή που θα τα φορέσετε. Το παπούτσι πρέπει να είναι άνετο, αλλά το πόδι σας να “παίζει” μέσα σ’ αυτό. Καλό είναι να πάτε απόγευμα για να αγοράσετε παπούτσια, καθώς τα πόδια σας τις απογευματινές ώρες έχουν λίγο μεγαλύτερο όγκο από την ορθοστασία και την κούραση της ημέρας. Έτσι θα αγοράσετε πιο άνετα παπούτσια.

Από τι υλικό πρέπει να είναι κατασκευασμένα ;

Για τζόγκινγκ ή πεζοπορία προτιμήστε παπούτσια που το πάνω μέρος τους είναι φτιαγμένο από συνθετικό δέρμα. Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το γνήσιο δέρμα, αλλά είναι πιο ελαφρύ και δεν τσακίζει τόσο εύκολα. Επιπλέον, καλό είναι το αθλητικό παπούτσι που προορίζεται για τρέξιμο ή περπάτημα να έχει διχτάκι (mesh), για να αερίζεται καλά το πόδι σας. Ακόμη, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν και κάποια νάιλον υλικά. Η “γλώσσα” του παπουτσιού καλό είναι να διαθέτει μια μικρή βάτα, για να είναι πιο αναπαυτικά και να αποφύγετε τον ερεθισμό στο σημείο που ακουμπά στο δέρμα.

Η καλύτερη σόλα

Η σόλα (στα αθλητικά παπούτσια μόνο) χωρίζεται σε εξωτερική (αυτή που έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και μεσαία.

Εξωτερική: Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τα παπούτσια σας για πεζοπορία ή τρέξιμο, το καλύτερο υλικό που μπορείτε να επιλέξετε για την εξωτερική σόλα του παπουτσιού είναι το ανθρακικό καουτσούκ. Είναι πολύ ανθεκτικό για επιφάνειες εξωτερικού χώρου, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι αφήνει σημάδια σε εσωτερικούς χώρους. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε ως υλικό κατασκευής το Duralon (ειδική ελαφριά πρόσμειξη καουτσούκ). Είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το ανθρακικό καουτσούκ και αρκετά ανθεκτικό. Για περπάτημα ή τένις επιλέξτε το D.R.C (ανθεκτική σύσταση καουτσούκ). Δεν είναι ολισθηρό, έχει καλή πρόσφυση με το έδαφος, αλλά δεν είναι τόσο ανθεκτικό. Για περπάτημα καλό υλικό είναι και το solid rubber (στερεό καουτσούκ). Το υλικό αυτό είναι καλό και για παπούτσια μπάσκετ.

Μεσαία: Είναι ίσως το πιο σημαντικό τμήμα του παπουτσιού, γιατί πρέπει να παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία στο πόδι μας. Για τη μεσαία σόλα χρησιμοποιούνται κυρίως τρία υλικά: το E.V.A. (ειδικό συνθετικό υλικό), το phylon και το polyurethane (συμπυκνωμένο αφρώδες – είναι πιο βαρύ υλικό, ενώ κιτρινίζει στο πέρασμα του χρόνου). Το phylon (αφρώδες συνθετικό υλικό και λευκό στην όψη) είναι πιο ελαφρύ και ανατομικό. Θα το αναγνωρίσετε από τις ρυτίδες που σχηματίζονται όταν το λυγίζετε. Τέλος, είναι το πιο ανθεκτικό και χρησιμοποιείται σε παπούτσια που διαθέτουν αερόσολα. Για περπάτημα ή τζόγκινγκ επιλέξτε το phylon, καθώς είναι πιο απορροφητικό και διασφαλίζει την ανατομικά σωστή θέση του ποδιού στο περπάτημα, ή το polyurethane.

Φροντίστε τα

* Μη φοράτε συνέχεια τα ίδια αθλητικά παπούτσια, καθώς το πόδι ιδρώνει και αυτά απορροφούν τον ιδρώτα. Καλό είναι να έχετε πάνω από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ώστε να τα αλλάζετε.
* Αφήνετέ τα να αεριστούν μετά τη χρήση τους.
* Μην τα τοποθετείτε σε θερμαντικά σώματα για να στεγνώσουν. Με τον τρόπο αυτό αφυδατώνετε και ορισμένα από τα υλικά κατασκευής των παπουτσιών.
* Μη φοράτε ποτέ παπούτσια χωρίς κάλτσες.
* Κόβετε τα νύχια των ποδιών σας, ώστε να μη φθείρεται το παπούτσι από την επαφή του με αυτά.
* Καθαρίστε τα τοπικά με ένα νωπό πανάκι όταν λερώνονται. Μπορείτε να βάλετε λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
* Μην τα βάζετε στο πλυντήριο.

Πώς θα τα δοκιμάσω;

Φορέστε και τα δύο παπούτσια, δέστε τα κορδόνια τους και περπατήστε λίγα βήματα μέσα στο μαγαζί. Θα πρέπει να τα νιώθετε άνετα από την πρώτη στιγμή. Βάλτε το χέρι σας στο εσωτερικό τμήμα των υποδημάτων και ψηλαφίστε το. Παρατηρήστε αν υπάρχει κάποια ανωμαλία, λ.χ. κάποιο εξόγκωμα που μπορεί να σας ενοχλήσει. Φορέστε πριν πάτε να αγοράσετε παπούτσια τις κατάλληλες κάλτσες, οι οποίες θα πρέπει να ταιριάζουν με τα παπούτσια. Με τα αθλητικά, φορέστε βαμβακερές κάλτσες.

Πόσο στοιχίζουν;

Για να αγοράσετε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, πρέπει να διαθέσετε περίπου 100 ευρώ και περίπου 170 ευρώ για το τέλειο ζευγάρι. Ένα καλό παπούτσι θα σας χαρίσει ξεκούραστα βήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και -επιπλέον- θα σας γλιτώσει από προβλήματα και ενοχλήσεις στα πόδια (κάλους, κότσια κλπ.).

Να έχει αερόσολα;

Επιλέξτε ένα παπούτσι με αερόσολα, γιατί η αερόσολα περιέχει αέρα και απορροφά τους κραδασμούς. Τα παπούτσια αυτά είναι κατάλληλα για τρέξιμο. Ένα αθλητικό παπούτσι πρέπει να έχει την ιδιότητα να επανέρχεται στην αρχική του θέση αμέσως μετά την πρόσκρουσή του με το έδαφος. Ανάλογα με το σωματότυπο σας, υπάρχουν και οι αντίστοιχες αερόσολες. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος σας, τόσο μεγαλύτερο όγκο αέρα πρέπει να έχει η αερόσολα.

Πότε πρέπει να αλλάξω παπούτσια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη χρονική στιγμή να αλλάξετε παπούτσια είναι όταν φθαρούν τα κορδόνια! Η φθορά των κορδονιών σημαίνει ότι το παπούτσι δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον το πόδι στη σωστή θέση.

Χρήσιμες Συμβουλές:

* Αν έχετε μεγάλη καμάρα, επιλέξτε παπούτσια που να διαθέτουν ειδική υποστήριξη στην καμάρα.
* Προτιμήστε παπούτσια με κορδόνια, γιατί είναι πιο αναπαυτικά και άνετα.
* Επειδή τα νούμερα διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, μη ζητάτε το νούμερο που νομίζετε κατάλληλο για σας, χωρίς να δοκιμάσετε τα παπούτσια.
* Όσο πιο ελαφρύ είναι ένα αθλητικό παπούτσι, τόσο το καλύτερο για σας. Με ένα ελαφρύ παπούτσι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια στις δραστηριότητές σας και περπατάτε πιο εύκολα.
* Μη δίνετε σημασία μόνο στο αν είναι κομψά τα παπούτσια, αλλά και στο πόσο πρακτικά είναι.
* Τα αθλητικά παπούτσια, ειδικά αν τα θέλετε για τρέξιμο, πρέπει να έχουν τρύπες, ώστε τα πόδια σας να αερίζονται.
* Προτιμήστε τρακτερωτά παπούτσια για το βουνό ή την εξοχή.

Πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top