Ποιος ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα; Υπερ & κατά

αδυνάτισμα.jpg

Διαιτολόγος, εργομετρικό κέντρο ή κέντρο αδυνατίσματος; Συγκρίνετε τα υπέρ και τα κατά και δείτε ποιος μπορεί να σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα….

Στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά, έχουμε πολλές επιλογές. Από το να προσπαθήσουμε μόνοι μας, έστω και με λίγες πιθανότητας επιτυχίας μέχρι να αποταθούμε στους διάφορους ειδικούς. Σε ποιους όμως; Εμείς σας δίνουμε τις επιλογές που υπάρχουν και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για κάθε ειδικότητα, πριν αποφασίσετε να αποταθείτε στον κατάλληλο επαγγελματία. Μάθετε πώς θα σας βοηθήσει ο κάθε ειδικός, αν ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και πόσο θα σας κοστίσει το αδυνάτισμα σε κάθε περίπτωση.

1Αν απευθυνθείτε σε διαιτολόγο

Γιατί να τον επιλέξω;

Γιατί γνωρίζει τα μυστικά της σωστής διατροφής περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ειδικό και θα σας κατευθύνει στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος υγιεινά. Θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα μαγειρεύετε τα φαγητά, τις ποσότητες και τους συνδυασμούς που πρέπει να ακολουθείτε.

Τι μου προσφέρει

Ο διαιτολόγος θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του βάρους σας και θα σας υποβάλει τακτικά σε λιπομέτρηση. Θα σας δώσει διαιτολόγια που θα είναι προσαρμοσμένα στον τρόπο ζωής σας και τα διατροφικά σας γούστα. Δεν θα σας λείψουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Μετά τη δίαιτα, θα σας παρακολουθεί και θα σας συστήσει την κατάλληλη διατροφή συντήρησης, με στόχο τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Σε ποιους ταιριάζει περισσότερο;

Σε όσους ενδιαφέρονται για την υγεία και την εμφάνισή τους και επιθυμούν να χάσουν τα περιττά κιλά με ισορροπημένη διατροφή και όχι με στερητικές δίαιτες.

Υπέρ

* Σας μαθαίνει να τρώτε σωστά και ισορροπημένα και αυτό είναι ένα κέρδος που θα αποκομίσετε για όλη σας τη ζωή. Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές του, δεν θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε.

*Θα σας προφυλάξει από επικίνδυνες δίαιτες που εφαρμόζατε μόνοι σας στο παρελθόν.

*Θα προφυλάξει επίσης την υγεία σας από τους κινδύνους της κακής διατροφής.

Μειονεκτήματα

*Το σχετικά υψηλό κόστος

Τι να προσέξετε

*Ο διαιτολόγος που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

*Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και το γιατρό σας.

Κόστος

Η κάθε επίσκεψη θα σας κοστίσει περίπου 30-45 ευρώ, ενώ απαιτούνται μία επίσκεψη την εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες.

 

2.Αν προτιμήσετε τα έτοιμα γεύματα

Γιατί να τα επιλέξω;

Θα σας απαλλάξουν από το βάρος του καθημερινού μαγειρέματος, προσφέροντάς σας ισορροπημένα γεύματα μέσα στην ημέρα.

Τι μου προσφέρει

Θα έχετε όπου βρίσκεστε έτοιμο φαγητό. Σας προσφέρουν πρωινό, μεσημεριανό, επιδόρπιο, βραδινό, σαλάτες και γλυκό κάθε μέρα. Έχετε ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξετε μενού από κάποια ξένη κουζίνα.

Σε ποιους ταιριάζει περισσότερο;

Αν δουλεύετε πολλές ώρες και δεν έχετε χρόνο για να μαγειρέψετε, τα έτοιμα γεύματα είναι μια καλή λύση.

Υπέρ

*Κερδίζετε χρόνο.

*Γλιτώνετε κόπο, καθώς δεν χρειάζεται να μαγειρεύετε.

*Τρώτε ποικιλία τροφίμων και τρέφεστε υγιεινά, χωρίς να προβληματίζεστε για το πώς θα καταρτίσετε ένα ισορροπημένο μενού μόνοι σας.

Μειονεκτήματα:

*Κάποιοι δεν βρουν ιδιαίτερα χορταστικές τις μερίδες που προσφέρονται.

*Δεν θα έχετε την υποστήριξη και την προσωπική επαφή με διαιτολόγο ή την ψυχολογική υποστήριξη που συχνά είναι απαραίτητη όταν κάνετε δίαιτα. Η επικοινωνία με το διαιτολόγο γίνεται συνήθως τηλεφωνικά.

Τι να προσέξετε

*Δεν πρέπει να παρασύρεστε και να τσιμπολογάτε εκτός των μενού.

*Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να το αναφέρετε για να το λάβουν υπόψη στο σχεδιασμό του μενού.

3.Τι θα κάνει ο γιατρός για σας

Γιατί να τον επιλέξω;

Γιατί πριν ξεκινήσετε δίαιτα καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας (ενδοκρινολόγος, διαβητολόγος ή και παθολόγος) για να μάθετε αν υπάρχει παθολογικό υπόβαθρο ή γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία.

Τι μου προσφέρει

*Ο γιατρός θα εκτιμήσει το βαθμό του προβλήματος, αλλά και τους κινδύνους που υφίστανται για την υγεία σας από τα περιττά κιλά. Θα αποκλείσει το ενδεχόμενο τα περιττά κιλά να οφείλονται σε ορμονικές ή άλλες διαταραχές, ενώ -σε αντίθετη περίπτωση- θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την κατάλληλη θεραπεία.

*Ακόμη, αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για το αδυνάτισμα, είναι ο μόνός αρμόδιος να σας χορηγήσει την κατάλληλη (ο διαιτολόγος δεν επιτρέπεται να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή).

Σε ποιους ταιριάζει περισσότερο;

Σε όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους και ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που περιπλέκουν την απώλεια των περιττών κιλών, και σε όσους έχουν κάνει στο παρελθόν προσπάθειες να αδυνατίσουν χωρίς αποτέλεσμα.

Υπέρ

 *Θα αποσοβήσει τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία σας από το αδυνάτισμα

*Θα σας προσφέρει μια αμιγώς επιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μειονεκτήματα

*Ο γιατρός, αν και γνωρίζει κάποια πράγματα σχετικά με τη διατροφή, δεν είναι τόσο εξειδικευμένος όσο ο διαιτολόγος, επομένως η συνεργασία του με το διαιτολόγο είναι απαραίτητη.

*Ο γιατρός συνήθως δεν μπορεί να σας δώσει πρακτικές συμβουλές για τον τρόπο που θα μαγειρέψετε τα φαγητά, ώστε να είναι πιο διαιτητικά και πιο υγιεινά.

*Το σχετικά υψηλό κόστος των ιατρικών επισκέψεων.

Τι να προσέξετε

*Μην παραλείψετε να ενημερώσετε το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς και αν είχατε κάνει και στο παρελθόν προσπάθειες να χάσετε βάρος.

 4.Τα κέντρα αδυνατίσματος

 

Τι μου προσφέρουν;

Στα κέντρα αισθητικής και αδυνατίσματος προτεραιότητα δίνεται στο αισθητικό αποτέλεσμα στο σώμα. Η διατροφή στις περισσότερες περιπτώσεις, απλώς συμπληρώνει τη θεραπεία.

Γιατί να τα επιλέξω;

Γιατί, παράλληλα με τα κιλά που θέλετε να χάσετε, θέλετε θα απαλλαγείτε και από την κυτταρίτιδα ή τη χαλάρωση. Είναι σχετικά πιο ξεκούραστος τρόπος αδυνατίσματος, γιατί συμπληρώνεται με τη χρήση μηχανημάτων, τα οποία βοηθούν στη μείωση “πόντων” στις περιοχές του σώματος που έχουν πρόβλημα.

Σε ποιους ταιριάζουν

Κυρίως σε γυναίκες, καθώς τα κέντρα αδυνατίσματος αναλαμβάνουν επίσης θέματα καλλωπισμού, κυτταρίτιδας και σύσφιγξης. Ακόμη ταιριάζουν σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τοπικού πάχους.

Υπέρ

*Σας παρακολουθεί μια ομάδα ειδικών με αποτέλεσμα να κερδίζετε χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να πηγαίνετε σε κάθε ειδικότητα που ασχολείται με το αδυνάτισμα χωριστά.

Μειονεκτήματα

*Δεν σας παρακολουθεί ένας ειδικός που γνωρίζει καλά το ιστορικό σας και τις ιδιαιτερότητές σας, ούτε  αναπτύσσετε προσωπική σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο, με το οποίο θα μπορούσατε να μοιραστείτε τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις σας.

*Συχνά στα κέντρα αδυνατίσματος δεν υπάρχει γιατρός ή πτυχιούχος διαιτολόγος σε μόνιμη βάση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε

Τι πρέπει να προσέξετε:

*Το κέντρο που θα επισκεφθείτε πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει και ιατρικό προσωπικό.

*Αποφύγετε να πληρώνετε προκαταβολικά όλο το ποσό του προγράμματος.

*Διαβάστε πολύ προσεκτικά τα έγγραφα που υπογράφετε.

 *Μην ντραπείτε να ζητήσετε να δείτε το πτυχίο του ατόμου που σας περιποιείται και την άδεια λειτουργίας του κέντρου.

*Μην υπογράψετε το συμβόλαιο εάν δεν γνωρίζετε πλήρως το είδος των υπηρεσιών που θα σας προσφέρουν, τη διάρκεια του προγράμματος και τον αριθμό των επισκέψεων.

*Ζητήστε γραπτή διαβεβαίωση για το κόστος του προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο θα το εξοφλήσετε.

5.Τα εργομετρικά – διατροφολογικά κέντρα

Γιατί να τα επιλέξω;

Εκεί θα σας υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες αλλαγές στο σώμα σας, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα, λειτουργικότητα και καλύτερη αισθητική. Είναι οι πλέον αρμόδιοι για να καταρτίσουν το ιδανικό πρόγραμμα άσκησης για σας.

Τι θα μου προσφέρει;

Οι ειδικοί θα σχεδιάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης του σώματός σας. Σκοπός του προγράμματος είναι η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των καύσεων του οργανισμού, η μείωση του λίπους και η αύξηση της αντοχής. Ο εργοφυσιολόγος θα καταρτίσει επίσης, με τη βοήθεια του διαιτολόγου και του γιατρού, το ιδανικό για σας διαιτολόγιο. Το συνολικό πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει ήπια αεροβική άσκηση, ισομετρικές ασκήσεις και εξατομικευμένο διατροφικό μενού.

Σε ποιους ταιριάζει;

Αν, εκτός από τα περιττά κιλά, ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα υγιές και σφικτό σώμα, είναι η ιδανική λύση για σας.

Υπέρ

*Δεν υπάρχουν συνήθως αυστηρά διαιτολόγια και απουσιάζει το αίσθημα της πείνας.

*Ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης μπορεί επίσης να σας δώσει περισσότερη αντοχή, δύναμη και ευκινησία.

*Μπορεί ακόμα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του σώματος και να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής σας.

* Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να διατηρήσετε το βάρος σας μετά το αδυνάτισμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπέρβαρα άτομα που αδυνάτισαν, διατήρησαν χάρη στη συστηματική άσκηση το βάρος τους σε κανονικά επίπεδα για πολύ καιρό.

Μειονεκτήματα

*Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι εύκολο να αποβάλλετε τα περιττά κιλά μόνο με την άσκηση, αν δεν τροποποιήσετε παράλληλα το διαιτολόγιό σας. Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή και η συμβολή του διαιτολόγου είναι αναγκαίες.

Τι πρέπει να προσέξετε

*Οι συνεργάτες του κέντρου θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι γυμναστές και κινησιοθεραπευτές, διαιτολόγοι και γιατροί.

*Θα πρέπει να επιλέξετε ένα εργομετρικό κέντρο που να γνωρίζετε ότι πληροί τους κανόνες λειτουργίας.

*Πριν ακολουθήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις.

Μ. Σ, Πηγή: Vita

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top