Περίεργες… απορίες: που κάνει πιο κρύο στον Βόρειο ή στον Νότιο πόλο;

cf68b53074.jpg

Όλοι γνωρίζουμε ότι στους πόλους της γης παρουσιάζονται οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Ποιος πόλος, όμως, από τους δύο είναι ο πιο παγωμένος; Ποια είναι η θερμοκρασία στο βόρειο πόλο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο νότιος πόλος είναι κάπως πιο παγωμένος από το βόρειο. Εκεί η μέση θερμοκρασία στο νότιο πόλο κυμαίνεται περίπου κατά δύο βαθμούς χαμηλότερη από την αντίστοιχη στο βόρειο πόλο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ειδικοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις αιτίες του συγκεκριμένου φαινόμενου και διαπίστωσαν τα εξής: Καταρχήν, η θερμοκρασία στο νότιο πόλο μετράται σε ένα υψόμετρο που ξεπερνάει τα 12.000 πόδια, όπου η παρουσία του αέρα είναι μικρή, επομένως είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί η θερμότητα που προέρχεται από τον ήλιο.

Έπειτα, σε αντίθεση με το βόρειο πόλο, όπου ο πάγος βρίσκεται μόνο σε μία ακτίνα γύρω από την περιοχή αυτή, ο νότιος πόλος περιστοιχίζεται από την Ανταρκτική.Για τον λόγο αυτό ένα μικρό μέρος της θερμότητας συγκρατείται στην επιφάνειά του, αφού γύρω στο 75% αντανακλάται στον πάγο και απομακρύνεται λόγω αυτού.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top