Λούβρο: άγνωστα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο πιο διάσημο μουσείο!

Λούβρο.jpg

Οκτώ άγνωστα γεγονότα για το πιο γνωστό μουσείο του κόσμου
Θα μπορούσε να είναι το πιο διάσημο μουσείο τέχνης στον κόσμο. Το Λούβρο (επίσημα το Μουσείο του Λούβρου) που βρίσκεται στο Παρίσι έχει φιλοξενήσει χιλιάδες έργα τέχνης, ενώ έχει εκατομμύρια θαυμαστές από τότε που άνοιξε τις πόρτες του μια ημέρα το 1793. Μια ζωντανή ξενάγηση στους χώρους του είναι πάντα η μεγαλύτερη απόλαυση για τους φιλότεχνους, αλλά αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, τουλάχιστον τσεκάρετε οκτώ σχεδόν άγνωστα γεγονότα σχετικά με το πιο γνωστό μουσείο του κόσμου!

Πριν γίνει μουσείο…

Πριν αποχωρήσει ο Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος Β για τις σταυροφορίες το 1190, διέταξε την οχύρωση της περιοχής του Σηκουάνα κατά μήκος των δυτικών συνόρων του Παρισιού ενάντια σε οποιονδήποτε εχθρό. Το οχυρό ήταν ένα κάστρο που περιλάμβανε τάφρο και αμυντικούς πύργους. Παράλληλα στέγαζε επίσης μια φυλακή για τους ανεπιθύμητους. Με την πάροδο του χρόνου, άλλες κατασκευές αστικοποίησαν την περιοχή, μειώνοντας την ανάγκη ενός πύργου. Στη δεκαετία του 1500, ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α έχτισε την κατοικία του στον ίδιο χώρο. Ένας εραστής της τέχνης, αργότερα τοποθέτησε εκεί τη συλλογή του από κομμάτια τέχνης και έτσι προδιέγραψε το τι θα γίνει τελικά το Λούβρο. Το 1793, ένα μέρος του Λούβρου έγινε δημόσιο μουσείο.

Ήταν το καταφύγιο των καλλιτεχνών

Πριν η τέχνη γίνει ακόμη προσιτή σε όλο τον κόσμο και προϊόν δημόσιας κατανάλωσης, το Λούβρο καλούσε τους καλλιτέχνες να μείνουν και να εργαστούν στο χώρο του και να χρησιμοποιήσουν το κτίριο σαν το δημιουργικό τους καταφύγιο. Το 1608, ο Henri IV άρχισε να προσφέρει στους καλλιτέχνες χώρο για το στούντιο τους όσο και χώρο διαβίωσης στο Λούβρο. Θα μπορούσαν εκεί να φτιάξουν τα γλυπτά τους, να ζωγραφίσουν και γενικά να κάνουν ο, τι ήθελαν. Από τον 18ο αιώνα, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες «καταληψίες» το είχαν εγκαταλείψει, ενώ είχε αρχίσει να επικρατεί ένα χάος στο μέρος. Έτσι, τελικά σταδιακά αποχώρησαν όλοι τους.

Ο Ναπολέων στο Λούβρο

Το 1803 ο Ναπολέων ήταν ο ισχυρότερος άνθρωπος στη Γαλλία και είχε ανακηρύξει τον Vivant Denon ως επικεφαλής του Λούβρου. Η ιστορία λέει ότι ο Denon, ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, σχολίασε : “Υπάρχει μια ζωφόρος πάνω από την πόρτα που περιμένει μια επιγραφή: «Νομίζω ότι ο Napoléon είναι ο μόνος που αρμόζει».” Το πανό έμεινε εκεί μέχρι την ήττα του Ναπολέοντα το 1815.

Ο καλλιτέχνης που το εξαφάνισε!

Σε μια κίνηση από το playbook του David Copperfield, το 2016 ο Γάλλος καλλιτέχνης JR μπόρεσε να εκτελέσει μια εντυπωσιακή οπτική ψευδαίσθηση χρησιμοποιώντας τη γυάλινη πυραμίδα που βρίσκεται έξω από το μπροστινό μέρος του Λούβρου. Η επιφάνεια επικαλύφθηκε με ασπρόμαυρες φωτογραφίες γύρω από τα κτίρια, γεγονός που φαινόταν ότι το κτίσμα είχε εξαφανιστεί εξ ολοκλήρου για περίπου ένα μήνα.

Όταν κλάπηκε η Μόνα Λίζα…

Οι κλοπές έργων τέχνης στις ταινίες είναι συνήθως αρκετά λαμπερές, με τους κλέφτες να \ μπαίνουν ¨κύριοι¨ στις γκαλερί ή τα μουσεία και να έχουν σχεδιάσει με ακρίβεια και εκ των προτέρων την επιχείρηση τους. Αλλά όταν άρπαξαν την Mona Lisa από το Λούβρο το 1911, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Τρεις ιταλοί χειροτέχνες κρύφτηκαν στο μουσείο για μια νύχτα, ενώ έπειτα αφαιρούσαν τον πίνακα από τον τοίχο προκαλώντας τρύπα στον τοίχο. Ένας από αυτούς προσπάθησε να το πουλήσει δύο χρόνια αργότερα, αλλά ένας παρατηρητικός έμπορος τέχνης τηλεφωνούσε στην αστυνομία. Η επακόλουθη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πίνακας έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο.

Τι έγινε το 2013 και οι μισοί υπάλληλοι του μουσείου αρνήθηκαν να δουλέψουν;

Το 2013, σχεδόν οι μισοί από τους 450 υπαλλήλους του μουσείου αρνήθηκαν να προσέλθουν στη δουλειά τους εξαιτίας ενός απρόσμενου προβλήματος. Ποιο ήταν αυτό; Πορτοφολάδες. Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι έφηβοι εγκληματίες (η είσοδος είναι ελεύθερη στους ανήλικους) έκλεψαν Αμερικανούς τουρίστες και περιφρόνησαν τους εργαζόμενους στο Λούβρο που προσπάθησαν να επέμβουν. Οι αρχές συμφώνησαν να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Το μουσείο που αγαπάει τους αντιγραφείς

Λίγα μουσεία επιτρέπουν να αντιγράφουν τα έργα τους, ωστόσο, το Λούβρο αναγνωρίζει την περίεργη κουλτούρα ορισμένων καλλιτεχνών που απολαμβάνουν να προσπαθούν να αναπαράγουν διάσημα έργα. Κάθε μέρα, λοιπόν, από τις 9:30 έως τις 1:30, επιτρέπεται στους καλλιτέχνες αυτούς να στήνουν τα καβαλέτα και τους να μελετούν έργα ζωγραφικής καθώς δουλεύουν τα δικά τους αντίγραφα. Το μουσείο προτρέπει τους εν λόγω καλλιτέχνες να προσπαθήσουν να αποκτήσουν μια εικόνα για τη διαδικασία κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα αριστουργήματα που φιλοξενεί. το μουσείο επιμένει ότι το μέγεθος του καμβά δεν είναι ακριβώς το ίδιο και ότι τα έργα δεν έχουν υπογραφή.

Μια εφαρμογή μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια έξοδο.

Με περισσότερους από 8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, το Λούβρο μπορεί συχνά να προκαλεί συμφόρηση στους τουρίστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διάταξη του. Το 2016, το μουσείο άρχισε να προσφέρει μια εφαρμογή που καθοδηγεί τους χρήστες προσφέροντάς τους μια προγραμματισμένη περιήγηση ή μια στρατηγική εξόδου. Χαθήκατε; Κατευθυνθείτε αριστερά από τον Picasso και στη συνέχεια δεξιά από τον Michelangelo.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top