Η γνώση της διατροφογενετικής για πρώτη φορά στην Ελλάδα

45_GeneFood-retina2x.jpg

Η DNANUTRICOACH συμμέχει στο μοναδικό φεστιβάλ καινοτομίας στην Αθήνα, το Athens Innovation Festival φέρνοντας την επιστημονική, διατροφογενετική γνώση για πρώτη φορά στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας. Tags:διατροφογενετική διατροφή dna

το Athens Innovation Festival  , που έρχεται φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κύριου Προκόπη Παυλόπουλου.

Το Φεστιβάλ είναι μία διοργάνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, με στατηγικό συνεργάτη τον ΣΕΓΑΣ και τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

 Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να επωφεληθούν και από προνομιακές τιμές στα εξατομικευμένα προγράμματα μας εφαρμοσμένης διατροφογενετικής και Food Coaching.

Ώρες και ημέρες

Ζάππειο Μέγαρο από τη Δευτέρα 12/11 έως και την Τετάρτη 14/11, κάθε μέρα, από τις 14,00 το μεσημέρι έως τις 21,00 το βράδυ.

Τι είναι η διατροφογενετική

Η διατροφογενετική είναι ένας νέος επιστημονικός χώρος, του οποίου τα αποτελέσματα ερμηνεύονται και χρησιμοποιούνται, στην πρόληψη των παθήσεων , την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων, της αντοχής αλλά και γενικότερα συμβάλλουν στο να ζούμε καλύτερα και να έχουμε περισσότερη ενέργεια και ευεξία. Φαντάσου τον εαυτό σου σαν ένα γρήγορο αυτοκίνητο. Οι ανάγκες του ποικίλουν (σε λάδια, λάστιχα και καύσιμα) ανάλογα με το αν βρίσκεται σταματημένο, αν κινείται στην πόλη ή αν τρέχει σε αγώνες. Γνωρίζοντας αυτές τις ανάγκες του μπορείς να αυξήσεις και την απόδοση του. Κατά ανάλογο τρόπο, τα διατροφογενετικά ευρύματα, όταν εφαρμοστούν σωστά, βοηθούν στη σωστή επιλογή …καύσιμων (βλέπε διατροφή) και στην καλύτερη απόδοση του οργανισμού μας. Η η Δρ Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου ερευνήτρια και σύμβουλος διατροφογενετικής, κάτοχος Διδακτορικού Βιοϊατρικής από το πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης σου παρουσιάζει τη νέα μέθοδο και σου δείχνει πως μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου .

Τι ακριβώς είναι οι αναλύσεις διατροφογενετικής

Η διατροφογενετική είναι ένας νέος επιστημονικός χώρος, του οποίου τα αποτελέσματα ερμηνεύονται και χρησιμοποιούνται, προς το παρόν, περισσότερο για θέματα πρόληψης παρά για θέματα θεραπείας ασθενειών. «Οι αναλύσεις διατροφογενετικής είναι μία ανάλυση DNA, συνήθως από μικρό δείγμα σάλιου, όπου οι ειδικοί «διαβάζουν» το γενετικό, δακτυλικό σου αποτύπωμα», σου λέει η Δρ Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου ερευνήτρια και σύμβουλος διατροφογενετικής. Η συγκεκριμένη μέθοδος ερμηνεύει εκείνες τις μικρές αλλαγές στα γονίδια του ανθρώπου που σχετίζονται, τροποποιούν, επηρεάζονται και επηρεάζουν τη διατροφή σου. Κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, έχει διαφορετικό γενετικό αποτύπωμα και αυτό φαίνεται όχι μόνο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας (π.χ. χρώμα μαλλιών, ματιών, δέρματος κτλ) αλλά και στα εσωτερικά μας χαρακτηριστικά (π.χ. μεταβολισμό, λειτουργία, καύση κτλ). Οι αναλύσεις διατροφογενετικής κοιτούν στοχευμένα εκείνες τις γενετικές παραλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια (ονομάζονται SNPs, Single nucleotide polymorphisms στα αγγλικά), που οι έρευνες έχουν δείξει ότι σχετίζονται με διατροφικούς παράγοντες και διατροφο-εξαρτώμενες ασθένεις όπως π.χ. τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Σε ποιους απευθύνεται η μέθοδος

«Ο καθένας μπορεί να κάνει μια διατροφογενετική ανάλυση, απαιτείται λίγο μόνο δείγμα σάλιου, που λαμβάνεται με ειδικές μπατονέτες. Η διατροφογενετική ανάλυση προσφέρει μια γενετική πληροφορία για τον εαυτό μας, που όμως πρέπει να τη μετατρέψουμε σε γνώση και σε τρόπο ζωής για να λάβουμε τα οφέλη της. Όλοι όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν «εκ των έσω» τον εαυτό τους, να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, να τροποποιήσουν και να προσαρμόσουν τις καθημερινές τους συνήθειες σεβόμενοι το γενετικό τους υπόβαθρο, μπορούν να κάνουν και να επωφεληθούν από μια διατροφογενετική ανάλυση», λέει η κ. Κωνσταντινίδου. ‘Ολοι όσοι αθλούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά ενδιαφέρονται να έχουν την μέγιστη απόδοση με την ελάχιστη φθορά και για το περισσότερο χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρονται να προλαμβάνουν τους τραυματισμούς και αν, εν τέλει, τραυματίζονται να μπορούν να επανέλθουν σύντομα χωρίς να παραμένουν stand-by για πολύ χρόνο.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Οι διατροφογενετικές αναλύσεις από μόνες τους προσφέρουν μόνο μια πληροφορία η οποία θα πρέπει να ερμηνευτεί και να συν-αξιολογηθεί με την παρούσα «κλινική» κατάσταση και τον στόχο υγείας και ευεξίας που θέτει ο καθένας για να μπορέσει να ωφελήσει. Συνδυάζοντας γενετική και κλινική πληροφορία δημιουργούμε εξατομικευμένες, ακριβείς οδηγίες για πρόληψη και ευεξία μέσω των διατροφικών συνηθειών και της άσκησης. Η αξία των διατροφογενετικών αποτελεσμάτων έγγυται στη σωστή, ακριβή και συνεχόμενη εφαρμογή των εξατομικευμένων οδηγιών στο καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής όχι μόνο των αθλητών αλλά και όλων των ανθρώπων. Για παράδειγμα, ένας αθλητής όταν γνωρίζει τα «δυνατά» και λιγότερο δυνατά του σημεία, μπορεί να προσαρμόσει την προπόνησή του και να στοχεύσει τις προσπάθειές του ώστε να μεγιστοποιήσει την απόδοση του στους αγώνες και να επισπεύσει την αποκατάσταση του μετά από αυτούς. Οι διατροφογενετικές οδηγίες αποτελούν το μέγιστο βαθμό εξατομίκευσης μιας διατροφικής παρακολούθησης και προπόνησης διότι « διαβάζουν» τη γενετική προδιάθεση που είναι γραμμένη στο DNA του κάθε ατόμου πριν δώσουν οδηγίες διατροφής και άσκησης.

Πως θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος και να χάσεις κιλά

Τα αποτελέσματα μπορούν να σου δείξουν πώς το σώμα σου μεταβολίζει τα λίπη και έλαια της διατροφής σου και μπορούν να σου υποδείξουν ποια ένταση φυσικής δραστηριότητας σε ευνοεί περισσότερο. Το αν όμως κάποιος κάψει λίπος ή όχι, εξαρτάται 100% από εσένα και από το κατά πόσο θα ακολουθήσεις τις συμβουλές που θα σου δοθούν μαζί με τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Συνήθως, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή/και να αλλάξουμε τη σύσταση του σώματός μας με συστηματική προπόνηση, ψάχνουμε εύκολες και γρήγορες λύσεις. Αυτό είναι μια ανθρώπινη συμπεριφορά μεν, αλλά δεν παύει να είναι και μύθος. Διότι δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη λύση που να αντιστρέφει μια κατάσταση που χρειάστηκε χρόνο για να δημιουργηθεί. Εννοώ ότι το σωματικό λίπος και τα κιλά συσσωρεύονται ένα, ένα, κατά τη διάρκεια χρόνου. Όπως ακριβώς « κερδίζονται» έτσι ακριβώς πρέπει και να χάνονται. Αργά και σταθερά. Όλοι οι υπόλοιποι τρόποι, είτε είναι μύθοι είτε προκαλούν παράπλευρες « απώλειες». Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να χάσει βάρος, μπορεί να ξέρει που να στοχεύσει τις προσπάθειές του, ώστε να πετύχει πιο εύκολα το στόχο του, π.χ. στα λιπαρά ή στους υδατάνθρακες. Αν κάποιος δυσκολεύεται επανηλλημένα να χάσει βάρος, μπορεί να μάθει αν αυτό είναι πράγματι ένα γενετικό χαρακτηριστικό του ή αν απλώς ακολουθεί λάθος τρόπους. Στην περίπτωση που κάποιος έχει χρόνιο πόνο, μπορεί να μάθει αν χρειάζεται επιπλέον ποσότητες αντιοξειδωτικών ή αντιφλεγμονόδων θρεπτικών συστατικών για να ενισχύσει τις βασικές του άμυνες και λειτουργίες.

Που αλλού μπορεί να σε βοηθήσει

Μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις πώς θα κερδίσεις, όχι μόνο περισσότερα χρόνια ζωής αλλά περισσότερη ποιότητα στα χρόνια της ζωής τους. Ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την ποιότητα της υγείας του, την ευεξία του και τη μακροβιότητά του και διατίθεται να κάνει βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων

Το κλειδί για να λάβει κανείς τα οφέλη της διατροφογενετικής είναι να κατανοήσει αυτή την πληροφορία, να την κάνει γνώση και να την μετατρέψει σε βίωμα, σε συνήθεια και τρόπο ζωής. Αυτό γίνεται με τις εξατομικευμένες οδηγίες, τη συμβουλευτική και την επιστημονική καθοδήγηση ώστε τα διατροφογενετικά αποτελέσματα να ενσωματωθούν σιγά, σιγά και με ομαλό τρόπο στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Το DNA μας δεν είναι το πεπρωμένο μας και δεν πρέπει να το φοβόμαστε ούτε και να το μυθοποιούμε. Πρέπει να το «διαβάζουμε», να το κατανούμε και να λαμβάνουμε τις κατάλληλες «δικλείδες ασφαλείας», αν μου επιτραπεί η παρομοίωση. Στην περίπτωση αθλητών, όταν κάποιος γνωρίζει τις γενετικές ιδιαιτερότητες του μπορεί να εντοπίσει τα θετικά ή αρνητικά του σημεία εγκαίρως και να εστιάσει όλες του τις δράσεις σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνει χρόνο, κόπο και καταφέρνει αποτελέσματα πιο γρήγορα και πιο ευνοικά. Μερικές από τις επιμέρους κατηγορίες, που ερμηνεύονται από τις εξετάσεις διατροφογενετικής και βοηθούν στην 100% εξατομικεύση των προγραμμάτων τόσο διατροφής όσο και άσκησης είναι: η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητα του οργανισμού, η αεροβική ικανότητα, η ικανότητα αποκατάστασης μετά την άσκηση, ο κίνδυνος τραυματισμού, το ιδανικό προπονητικό προφίλ (ένταση vs δύναμη), ο μεταβολισμός υδατανθράκων και λιπιδίων, ο μεταβολισμός καφείνης, αλκοόλ, βιταμίνης Β και D κα.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς με τα τεστ DNA;

Αυτή τη στιγμή κάποιος μπορεί να βρει πληθώρα διατροφογενετικών «τεστ» στο διαδίκτυο, που υπόσχονται εξατομικευμένες λύσεις και γρήγορες αλλαγές. Προσωπική μου συμβουλή, είναι ο κόσμος να μάθει να είναι κριτικός, να αναζητά ερευνητικά αποτελέσματα, να αναζητά επιστημονική καθοδήγηση, αναλυτική επεξήγηση και να μην εμπιστεύεται απλά μια ανάλυση ή ένα τεστ, αλλά την ομάδα των επιστημόνων που θα του εξηγήσουν την ανάλυση και θα τον βοηθήσουν να την κατανοήσει.

Πως συνδέεται η διατροφογενετική με την πρόληψη τραυματισμού στην άθληση;

Όταν ένας αθλούμενος, ανεξαρτήτως αν είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, γνωρίζει εξαρχής τις ιδιαιτερότητες του μεταβολισμού και της σωματικής λειτουργίας του, μπορεί να στοχεύσει το χρόνο και τις προσπάθειές του, εγκαίρως, ώστε να προλάβει ή να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας έντονης προπόνησης.

Τι διαφορές έχει η διατροφογενετική με την διατροφογενομική;

Η διατροφογενετική εξετάζει πώς οι γενετικές παραλλαγές του καθενός μας επηρεάζουν τη διατροφή μας και τον τρόπο που αυτή δρα στον οργανισμό. Οι γενετικές παραλλαγές ονομάζονται SNPs, Single nucleotide polymorphisms στα αγγλικά. Η διατροφογενομική εξετάζει την αλλαγή στην έκφραση των γονιδιών μας, στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως γενετικών παραλλαγών, μετά από μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια, π.χ. μεσογειακή διατροφή.

Πως μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη των παθήσεων;

Όσο πιο νωρίς γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές του οργανισμού μας, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η πρόληψη των παθήσεων. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει γενετική και κλινική προδιάθεση για την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ και το διαπιστώνει στα 50 του χρόνια μετά από μια τυπική εξέταση αίματος. Αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να μπει σε μια θεραπευτική διαδικασία πιθανώς για την υπόλοιπη ζωή του. Αν ο ίδιος άνθρωπος γνώριζε για αυτή τη γενετική του τάση, για πάραδειγμα, από την ηλικία των 20 ετών, τότε θα μπορούσε να είχε τροποποιήσει και προσαρμόσει πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκησή του, από πολύ νωρίς. Οι ευεργετικές δράσεις αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής του θα είχαν μεγάλο χρονικό περιθώριο να «δράσουν» και αυτό είναι πολύ πιθανόν να μην οδηγούσε στην εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ αργότερα.

Πως βοηθούν στο wellbeing και στο να νιώθουμε ευεξία και ενέργεια;

Χωρίς τη διατροφογενετική γνώση, περιμένουμε να έχουμε τα πρώτα συμπτώματα μιας δυσανεξίας, δυσφορίας ή προβλήματος για να ασχοληθούμε με τη λύση του. Γιατί όμως να περιμένουμε να περάσουμε ένα χρονικό διάστημα με, για παράδειγμα, φούσκωμα, προβλήματα ύπνου, έλλειψη ενέργειας, κόπωση, δυσκολίες χώνεψης και προβλήματα τουαλέτας, αντί να ξέρουμε εξαρχής τι συμβαίνει στο « εσωτερικό» μας? Δε χρειάζεται να ζούμε με συμπτώματα που μας καταβάλλουν ή να περιμένουμε απλά να περάσουν. Μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουμε γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη λακτόζη ή κοιλιοκάκη ή αργό ή γρήγορο μεταβολισμό αλκοολ ή καφείνης και να μη χρειαστεί να βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ευεξία, την ενέργειά μας και την ποιότητα των χρόνων ζωής μας. Υπάρχει κάτι καλύτερο?

Περισσότερες πληροφορίες: www.dnanutricoach.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top