Συνταγή: αγκινάρες α λα πολίτα

agkinares.jpg

Οι αγκινάρες α λα πολίτα είναι ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δείτε πώς θα τις φτιάξετε

Υλικά

2 μερίδες:

*6 μέτριες αγκινάρες

*½ κιλό πατάτες

*2 καρότα

*1 ματσάκι άνηθο

*1 ματσάκι μαϊντανό

*1 φλιτζάνι λάδι

*2 μέτρια κρεμμύδια

*ο χυμός 2 λεμονιών

Εκτέλεση:

Καθαρίστε τις αγκινάρες και αλείψτε τις με λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Καθαρίστε μισό κιλό πατάτες και κόψτε τις σε μεγάλους κύβους. Καθαρίστε και κόψτε τα καρότα στα 4. Πλύντε και ψιλοκόψτε 1 ματσάκι άνηθο και 1 μαϊντανό. Βάλτε το μισό φλιτζάνι λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και το χυμό 2 λεμονιών μαζί με ½ λίτρο νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 25 περίπου λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε το άλλο μισό λάδι.

Οι αγκινάρες α λα πολίτα είναι ένα πιάτο που αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας, παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι αγκινάρες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Ο συνδυασμός τους με καρότα και πατάτες αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες -και κατά συνέπεια αυξάνει την ενέργεια του συνόλου της συνταγής- αλλά και σε καροτένια. Επιπλέον, το ελαιόλαδο παρέχει ενέργεια, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, φτάνει να προσθέσετε τουλάχιστον το μισό από αυτό, αφού κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά για να διατηρηθούν τα συστατικά του. Το γεύμα αυτό έχει ένα ακόμα ατού: δεν θα βαρύνει το στομάχι σας «κλέβοντάς» σας ενέργεια.

Η κατάλληλη στιγμή

Ίσως μία από τις καλύτερες επιλογές για λαδερό. Την άνοιξη είναι η εποχή τους, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κατεψυγμένες. Είναι πολύ εύπεπτες και μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν και ελαφρύ βραδινό γεύμα.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top