6 τρόποι που το σπίτι σας επηρεάζει αρνητικά την υγεία

1541.png

Από τοξικά χημικά μέχρι την έλλειψη φυτών, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που το σπίτι σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας αρνητικά.

Πώς μπορεί να σας κάνει κακό το σπίτι σας

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι ο ασβέστης και ο μόλυβδος αποτελούν επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να βρίσκονται στο σπίτι σας, αλλά δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν κι άλλες ουσίες και υλικά, είτε φυσικά είτε κατασκευασμένα από ανθρώπινο χέρι, που σας αρρωσταίνουν.  Αυτές οι ουσίες μπορούν να μολύνουν τον αέρα, το νερό το φαγητό, ακόμα και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για να καθαρίζετε. Μερικά συμπτώματα είναι τα ερεθισμένα μάτια, μύτη, λαιμός και δέρμα, η δυσκολία στην αναπνοή και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, άσθμα και αλλεργίες. Μετά από αυτά, υπάρχουν και οι χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες σας και να ευνοήσουν την εμφάνιση καρκίνου. Πάμε να δούμε συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι ουσίες που βρίσκονται στο σπίτι και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας.

Τοξική σκόνη

Η σκόνη σε διάφορες γωνίες του σπιτιού που δεν τα φτάνει η σκούπα, μπορεί να συσσωρευτεί και να γίνει τοξική. Σύμφωνα με τις μελέτες που έκαναν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Washington, αφού ανέλυσαν δείγματα σκόνης από διάφορα σπίτια σε όλες τις ΗΠΑ, βρήκαν 45 πιθανώς τοξικά χημικά, 10 από τα οποία κρύβονται στο 90% των σπιτιών. Ένα χημικό από αυτά, ήταν το TDCIPP, επιβραδυντικό πυρός που βρίσκεται συνήθως σε έπιπλα και άλλα οικιακά αντικείμενα, και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους, πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά κάθε γωνία και επιφάνεια του σπιτιού.

Είστε εθισμένοι στα αρωματικά χώρου

Αν σας αρέσει σε υπερβολικό βαθμό να μυρίζει ωραία το σπίτι σας, και χρησιμοποιείτε λόγω αυτού, πολλά αρωματικά χώρου, τότε ίσως κάνετε κακό στην υγεία σας. Τα αρωματικά κεριά, έλαια, συσκευές και σπρέι, μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις, χημικά τα οποία έχουν την ικανότητα να βλάψουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, επηρεάζοντας τις ορμόνες σας. Ουσιαστικά, μπορούν να δράσουν σαν συνθετικές ορμόνες στο σώμα σας και να ανακατευτούν στις φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα του. Προτιμήστε φυσικά, βιολογικά έλαια, φυτά, λουλούδια ή απλώς, ανοίξτε τα παράθυρα.

Η κουζίνα σας είναι γεμάτη με πλαστικό

Τα πλαστικά πακέτα, πολλές φορές περιέχουν επιβλαβή χημικά όπως το BPA, το οποίο μπορεί να μολύνει το φαγητό σας όταν το ζεσταίνετε ή όταν αφήνετε ζεστά αποφάγια στον πάγκο. Πλαστικά αντικείμενα όπως τα μπουκάλια και τα ποτήρια, συχνά περιέχουν BPA, επομένως υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στον οργανισμό σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρκίνου.

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 πιο παράξενα σπίτια του πλανήτη

Χρησιμοποιείτε μόνο αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής

Το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα συνθετικά χημικά που χρησιμοποιούνται για να δίνουν αντικολλητικές ιδιότητες στα τηγάνια, τις κατσαρόλες και τα υπόλοιπα σκεύη μαγειρικής, μπορούν να απελευθερωθούν στις υψηλές θερμοκρασίες και να βλάψουν την υγεία σας, προκαλώντας συμπτώματα που θυμίζουν αυτά της γρίπης. Προτιμήστε ανοξείδωτο ατσάλι.

Τα έπιπλά σας είναι πανάρχαια

Αν δεν αντέχετε να αποχωριστείτε τον αγαπημένο σας καναπέ ή πολυθρόνα, ίσως να το ξανασκεφτείτε, καθώς αν αναγράφεται κάπου στην ετικέτα το χημικό TB117, μπορεί να κινδυνεύετε. Τα επιβραδυντικά πυρός είναι καρκινογόνα, και βρίσκονται πολύ συχνά σε παλιά έπιπλα.

Δεν έχετε φυτά

Τα φυτά στο σπίτι, κάνουν πολύ περισσότερα από να φωτίζουν τον χώρο, καθώς μειώνουν την ρύπανση στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με έρευνες της NASA, τα πράσινα φυτά απορροφούν επιβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στον αέρα, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top