Τι αποκαλύπτει έρευνα για τη στοματική υγεία

Η στοματική υγεία των σύγχρονων ανθρώπων είναι χειρότερη απ’ ό,τι πριν από σχεδόν δύο χιλιετίες, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης…στοματική υγεία έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου (KCL) εξέτασαν 303 κρανία από έναν χώρο ταφής της ρωμαϊκής Βρετανίας στο Πάουντμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, αναζητώντας ίχνη οδοντικών προβλημάτων, όπως η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος, δηλαδή η χρόνια ουλίτιδα που έχει φθείρει τα ούλα ή και το υποκείμενο οστό της γνάθου.στοματική υγεία έρευνα

Η Βρετανία ήταν επαρχία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας από το 43 π.Χ. έως το 409 μ.Χ. Τα κρανία που εξετάστηκαν είναι της περιόδου 200 έως 400 μ.Χ. και φυλάσσονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (NHM) του Λονδίνου.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες του KCL, μόνο το 5% από αυτά έφερε ίχνη μέτριας έως σοβαρής περιοδοντίτιδας.

Ωστόσο στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες η ουλίτιδα είναι πολύ πιο συχνή. Στη Βρετανία λ.χ. πάσχει ποσοστό έως 30% των ενηλίκων και στις ΗΠΑ ο ένας στους δύο στις ηλικίες άνω των 30 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας (AAP).

Στην χώρα μας, εξάλλου, υγιές περιοδόντιο έχει μόνο το 11,8% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

«Μας εξέπληξε το εύρημα ότι η σοβαρή ουλίτιδα ήταν τόσο σπάνια την εποχή της ρωμαϊκής Βρετανίας, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν οδοντόβουρτσες ούτε η δυνατότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο όπως σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φράνσις Χιουζ, καθηγητής Περιοδοντολογίας στο KCL.

Εξίσου εκπληκτικό είναι και το εύρημα ότι μόνο στο ένα στα δύο κρανία υπήρχαν δόντια με τερηδόνα – και είναι εκπληκτικό διότι, σύμφωνα με την ίδια μελέτη της ΕΟΟ, μόλις το 0,7% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών στηχώρα μας δεν έχουν τερηδόνα!

Όπως γράφουν οι ερευνητές του KCL στην «Βρετανική Οδοντική Επιθεώρηση» (BDL), οι άνθρωποι που ζούσαν στο Πάουντμπερι μεταξύ 200 και 400 μ.Χ. ακολουθούσαν μία διατροφή που ήταν πλούσια σε ακατέργαστα δημητριακά και έτσι από μικρή ηλικία παρουσίασαν εκτεταμένη φθοράστα δόντια τους λόγω τριβής.

Γενετικά ήταν όμοιοι με τους σύγχρονους Ευρωπαίους, ενώ όσοι επιζούσαν των νοσημάτων της παιδικής ηλικίας που τους αποδεκάτιζαν εκείνη την εποχή, είχαν προσδόκιμο επιβιώσεως γύρω στα 40 χρόνια.

«Η παρούσα μελέτη δείχνει σημαντική επιδείνωση της στοματικής υγείας από την ρωμαϊκή εποχή έως σήμερα», είπε η κυρία Θέϋα Μόλεσον, αρχαιολόγος στο NHM. «Αυτό πιθανώς οφείλεται σε σύγχρονες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, που αποτελεί έναν από τους παράγοντες που ευνοούν την περιοδοντίτιδα».

Όντως, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι η περιοδοντική νόσος θα ήταν σπάνια στην αρχαιότητα, επειδή δεν υπήρχαν το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης, που την ευνοούν.

Εκείνο που εκκρεμούσε, όμως, ήταν να επιβεβαιωθεί η θεωρία αυτή.

πηγή: tanea.gr

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top