Αυτά είναι τα 10 πιο δημοφιλή αθλήματα του κόσμου

thomas-serer-r-xKieMqL34-unsplash1.jpg

Είστε κολλημένοι με το ποδόσφαιρο; Υπάρχουν και άλλα αθλήματα που έχουν εκατομμύρια οπαδούς και τεράστια απήχηση σε όλον τον πλανήτη.

 

Τα αθλήματα αυτά παίζονται σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι τα έχουν ως χόμπι, άλλοι τα ακολουθούν ως καριέρα. Ορισμένα έχουν υψηλή δημοτικότητα με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά αυτών των παιχνιδιών είναι δυναμικά, ενώ διέπονται από διεθνείς κανόνες που την εφαρμογή τους παρακολουθούν διεθνείς οργανισμοί.

Τα περισσότερα από αυτά τα αθλήματα περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Πρόκειται για επικερδείς βιομηχανίες, που φέρνουν έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Ας τα δούμε…

Τα 10 αθλήματα

  1. Γκολφ – 450 εκατομμύρια οπαδοί

  2. Ράγκμπι – 475 εκατομμύρια οπαδοί

  3. Μπέιζμπολ – 500 εκατομμύρια οπαδοί

  4. Μπάσκετ – 825 εκατομμύρια οπαδοί

  5. Πινγκ πονγκ – 875 εκατομμύρια οπαδοί

  6. Βόλεϊ – 900 εκατομμύρια οπαδοί

  7. Τένις – 1 δισεκατομμύριο οπαδοί

  8. Field Hockey – 2 δισεκατομμύρια οπαδοί

  9. Κρίκετ – 2,5 δισεκατομμύρια οπαδοί

  10. Ποδόσφαιρο – 4 δισεκατομμύρια οπαδοί

1. Γκολφ – 450 εκατομμύρια οπαδοί

Το γκολφ εκτιμάται ότι το παρακολουθούν παγκοσμίως περίπου 450 εκατομμύρια άτομα και είναι πιο διαδεδομένο στη Δυτική Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Αυτό το άθλημα παίζεται με τη χρήση διαφορετικών μπαστουνιών με τους παίκτες να πρέπει να χτυπήσουν μια μικρή μπάλα και να βρουν το στόχο τους με τα λιγότερο δυνατά χτυπήματα. Το σύγχρονο άθλημα παίχτηκε για πρώτη φορά στη Σκωτία από όπου εξαπλώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.

2. Ράγκμπι – 475 εκατομμύρια οπαδοί

Η κύρια σφαίρα επιρροής του συγκεκριμένου αθλήματος βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτιμάται ότι το παρακολουθούν παγκοσμίως περίπου 475 εκατομμύρια άτομα. Τα θεμέλια του σύγχρονου αθλήματος τέθηκαν στη μεσαιωνική Αγγλία. Από το Ηνωμένο Βασίλειο, το ράγκμπι εξαπλώθηκε στις βρετανικές αποικίες, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Το άθλημα παίζεται από δύο ομάδες των 15 παικτών η καθεμία, οι οποίες μεταφέρουν, κλωτσούν ή περνούν την μπάλα κατά μήκος της γραμμής του τέρματος για να κερδίσουν πόντους.

3. Μπέιζμπολ – 500 εκατομμύρια οπαδοί

Το Baseball έχει περίπου 500 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως και έχει τα υψηλότερα επίπεδα δημοτικότητάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Καραϊβική και την Ιαπωνία. Το άθλημα παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες εννέα παικτών η καθεμία. Ο κάθε αγώνας αποτελείται από εννέα παιχνίδια κατά τη διάρκεια των οποίων οι παίκτες των ομάδων πρέπει να σουτάρουν και να αποκρούουν εναλλάξ. Σκοπός τους είναι με το μπαστούνι τους να φθάσουν περνώντας από βάση σε βάση του γηπέδου στην αρχική τους θέση, εφόσον ο αντίπαλος δεν καταφέρει να τους βγάλει εκτός, και έτσι να κερδίσουν διαδρομές. Διαφορετικές εκδόσεις του αθλήματος παίχτηκαν στις ΗΠΑ πριν αποκτήσει δημοτικότητα σε εθνικό επίπεδο τον 19ο αιώνα. Από τις ΗΠΑ, το άθλημα εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου και εξελίχθηκε στο σύγχρονο παιχνίδι, όπως παίζεται σήμερα.

4. Μπάσκετ – 825 εκατομμύρια οπαδοί

Το μπάσκετ έχει περίπου 825 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως και παγκόσμια απήχηση. Εφευρέθηκε από τον Δρ. James Naismith το 1891 στη Μασαχουσέτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δημιούργησε ως εναλλακτική λύση για το ποδόσφαιρο, καθώς θεωρούσε ότι θα μπορούσε να παίζεται σε εσωτερικούς χώρους και είχε λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει ατυχήματα. Παίζεται από δύο ομάδες των πέντε παικτών η καθεμία, όπου ο στόχος είναι να περάσει με επιτυχία την μπάλα μέσα από τη στεφάνη στο καλάθι του αντιπάλου.

5. Πινγκ πονγκ – 875 εκατομμύρια οπαδοί

Το πινγκ-πονγκ έχει παγκόσμια απήχηση και περίπου 875 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως. Το άθλημα ξεκίνησε τον 19ο αιώνα στην Αγγλία ως μίνι εκδοχή του τένις και έγινε ευρέως γνωστό ως “Πινγκ Πονγκ”. Το σύγχρονο άθλημα περιλαμβάνει δύο ομάδες από δύο έως τέσσερις παίκτες, οι οποίοι χτυπούν μια ελαφριά μπάλα πάνω από ένα δίχτυ σε ένα σκληρό τραπέζι, με τη χρήση ρακετών. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα είναι η Νότια Κορέα, η Σουηδία και η Κίνα.

6. Βόλεϊ – 900 εκατομμύρια οπαδοί

Η πρωταρχική επιρροή του βόλεϊ παρατηρείται στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αλλά το άθλημα έχει παγκόσμια απήχηση με 900 εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον πλανήτη. Εφευρέθηκε στις ΗΠΑ από τον William G. Morgan το 1895. Ο εφευρέτης του δανείστηκε από στοιχεία από το μπάσκετ, το τένις, το χάντμπολ και το μπέιζμπολ. Με την πάροδο των ετών έχει εξελιχθεί στο σύγχρονο άθλημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Παίζεται από δύο ομάδες 6 παικτών η καθεμία με τους παίκτες να ρίχνουν τη μπάλα πάνω από το δίχτυ.

7. Τένις – 1 δισεκατομμύριο οπαδοί

Το τένις έχει 1 δισεκατομμύριο θαυμαστές και παγκόσμια απήχηση. Πιστεύεται ότι διάφορες εκδοχές του αθλήματος έπαιξαν οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες, αν και το σύγχρονο άθλημα διαδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία. Από εκεί, εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη της Ευρώπης και τελικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το άθλημα παίζεται από δύο ομάδες ενός ή δύο παικτών η καθεμία. Σκοπός τους είναι η αναπήδηση μιας μπάλας πάνω από το δίχτυ με τη χρήση ρακετών τένις. Οι πόντοι κερδίζονται όταν ο αντίπαλος δεν ρίξει πίσω την μπάλα στις προκαθορισμένες διαστάσεις του ορθογώνιου γηπέδου.

8. Field Hockey – 2 δισεκατομμύρια οπαδοί

Το χόκεϊ έχει 2 δισεκατομμύρια θαυμαστές παγκοσμίως και είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία. Το σύγχρονο άθλημα χόκεϊ πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγγλία το 1800. Το παιχνίδι είναι ως επί το πλείστον παρόμοιο με το ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι οι παίκτες χρησιμοποιούν μπαστούνια για να οδηγήσουν την μπάλα αντί για τα πόδια τους. Παίζεται ευρέως στην Ινδία, την Αυστραλία και το Πακιστάν, όπου οι ομάδες τους είναι τρομερές στο παιχνίδι.

9. Κρίκετ – 2,5 δισεκατομμύρια οπαδοί

Το κρίκετ έχει 2,5 δισεκατομμύρια οπαδούς σε παγκόσμιο επίπεδο και η κύρια σφαίρα επιρροής του είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το λίκνο του αθλήματος ήταν η Αγγλία του 16ου αιώνα και έγινε εθνικό άθλημα στη χώρα τον 18ο αιώνα. Το άθλημα παίζεται από δύο ομάδες έντεκα παικτών η κάθε μία, όπου κάθε μία προσπαθεί να σκοράρει τις περισσότερες πίστες. Το άθλημα είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε πρώην βρετανικές αποικίες όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Αυστραλία.

10. Ποδόσφαιρο – 4 δισεκατομμύρια οπαδοί

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι οπαδοί του ποδοσφαίρου. Το άθλημα έχει περίπου 4 δισεκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές και μια παγκόσμια σφαίρα επιρροής. Το αρχαίο ποδόσφαιρο ξεκίνησε στην Κίνα, ήδη από τον 2ο αιώνα. Οι Ρωμαίοι, οι Έλληνες και οι Ιάπωνες θεωρήθηκαν επίσης πρώτοι παίκτες του αθλήματος. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο ξεκίνησε στην Αγγλία, όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι πιο δημοφιλές στην Ευρώπη και την Αμερική. Το άθλημα παίζεται από δύο ομάδες έντεκα παικτών σε ένα γήπεδο με δύο τέρματα. Ο στόχος του αθλήματος είναι η κάθε ομάδα να οδηγήσει μια μπάλα στον στόχο που είναι το τέρμα της αντίπαλης ομάδας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα θέματα αθλητισμού

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top