7 κορυφαίοι σεφ φτιάχνουν τα καλύτερα μπέργκερ του κόσμου

burger.jpg

Αν θέλετε μπέργκερ με “χαρακτήρα”, ενδώστε σε μια γκουρμέ εκδοχή. Εμείς βρήκαμε επτά γνωστούς σεφ που υπόσχονται να σας κάνουν να γλείφετε τα μουστάκια σας με τα μυστικά και τις συνταγές τους…

Το χάμπουργκερ είναι ίσως το πιο δημοφιλές fast food στον κόσμο. Θα βρείτε πικάντικα μπέργκερ στην Ινδία, μπέργκερ καγκουρό στην Αυστραλία και το αντίστοιχο hambaagu στην Ιαπωνία.

Μπορεί στη συλλογική σκέψη η Αμερική να θεωρείται το “λίκνο” του μπέργκερ, αλλά οι κροκέτες βοδινού κρέατος κυριάρχησαν στις κουζίνες της ανατολικής Ευρώπης για αιώνες. Με κάποιο τρόπο, πιστεύεται ότι βρέθηκαν στο Αμβούργο και, όταν ένα τεράστιο κύμα Γερμανών μεταναστών αποβιβάστηκε στην Αμερική τον 19ο αιώνα, έφερε μαζί του και το βοδινό κρέας Hamburg-style.

Το 1834, ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη σέρβιρε μπριζόλα Αμβούργου, παρότι την εφεύρεση του μπέργκερ ισχυρίζεται πως έχει και η πολιτεία του Γουισκόνσιν. Το 1885, ο νεαρός επιχειρηματίας Charles Nagreen μετέτρεψε τα σπιτικά κεφτεδάκια σε σάντουιτς ονομάζοντάς τα hamburgers και ξεπουλώντας τα στα τοπικά πανηγύρια.

Το 1921 άνοιξε το πρώτο στέκι μπέργκερ στο Κάνσας, ενώ τη δεκαετία του 1930 γεννιόταν το Wimpy και το 1948 τα αδέλφια Richard και Maurice McDonald μετέτρεπαν το εστιατόριό τους σε drive-in που πουλούσε χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και shakes. Μέσα σε 11 χρόνια, είχαν ανοίξει 100  McDonald’s σε όλη την Αμερική, ενώ τώρα τα βρίσκει κανείς από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Βενεζουέλα.

Από τότε, το μπέργκερ έχει γίνει πιο σοφιστικέ και πλέον είναι διαθέσιμο με κρέας γαλοπούλας, τόνο ή σόγια και με συνοδευτικά που ποικίλουν από την κλασική ντομάτα μέχρι το ευφάνταστο φουά γκρα.

Έτσι, ακόμα κι αν δεν είναι η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο, αποτελεί αγαπημένη επιλογή παντός καιρού.

Marco Pierre White  

 

“To φτιάχνω σε όλα τα Frankie εστιατόριά μου και αποτελεί σίγουρη απόλαυση”

4 Μερίδες

Τηγάνισε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι κι άφησέ το να κρυώσει. Ψήσε 8 φέτες καπνιστού back bacon. Πρόσθεσε το κρεμμύδι σε 800 γρ. κιμά από καρδιά κιλότου, καρύκευσε και χώρισε σε 4 μπιφτέκια πάχους 2 εκ. Άλειψε με ελαιόλαδο και ψήσε σε δυνατή φωτιά για 3′ από κάθε πλευρά. Ζέστανε τέσσερα ψωμάκια για μπέργκερ και κόψε τα μόνο από τη μία πλευρά. Βάλε ένα μπιφτέκι σε κάθε ψωμάκι και πρόσθεσε από πάνω μια φέτα τυρί και μπέικον. Σέρβιρε με κέτσαπ ή μαγιονέζα.

Bill Granger

“Για να το πετύχεις, δώσε σχήμα στον τόνο με κουπ-πατ, τύλιξε με μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο”

4 Μερίδες

Σε ένα μπολ, ανακάτεψε 600 γρ. φρέσκο τόνο σε κύβους, 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και 4 ψιλοκομμένα φιλέτα αντζούγιας σε λάδι. Καρύκευσε και φτιάξε 4 μπιφτέκια. Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για 1 ώρα. Τηγάνισε σε ελαιόλαδο για 5′ στη μία πλευρά και 2′ στην άλλη, ή μέχρι να ροδίσει. Σέρβιρε με σαλάτα από ελιές, μαϊντανό, κόκκινο κρεμμύδι και χυμό λεμονιού και συνόδευσε με ψημένη πίτα και χούμους.

Jo Pratt

“Άσε το μπάρμπεκιου να ζεστάνει καλά και ψήσε τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν τέλεια”

6 Μερίδες

Ανάμειξε 1 κιλό αρνίσιο κιμά, 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 λεπτοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, 2 κ.σ. πουρέ ντομάτας, 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο, 50 γρ. φρέσκια ψίχα ψωμιού, 3 κ.σ. λεπτοκομμένες μαύρες ελιές, 100 γρ. φέτα τρίμμα, 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο, 1 κ.γ. κόλιανδρο και 2 κ.γ. ρίγανη. Καρύκευσε και πλάσε 6 μπιφτέκια. Βάλε στο ψυγείο για 30′. Ψήσε για 8′ γυρίζοντας πλευρά κάθε λεπτό. Σέρβιρε με ψημένη πίτα, τζατζίκι και σαλάτα.

 

James Martin

“Παρότι αμερικανικής προέλευσης, τα μπέργκερ έχουν αποκτήσει πλέον βρετανικό status”

4 Μερίδες

Σε ένα μπολ, ανακάτεψε 700 γρ. βοδινό κιμά, 1 κ.γ. γαλλική μουστάρδα, 1 εσαλότ σε μικρούς κύβους, 1 λεπτοκομμένη σκελίδα σκόρδο, 1 κ.σ. κομμένο μαϊντανό με επίπεδα φύλλα και 1 αυγό, καρύκευσε και πλάσε 4 μπιφτέκια. Σώταρε τα μπιφτέκια σε ελαιόλαδο και βούτυρο για 3-4′ από κάθε πλευρά. Ψήσε τέσσερις λωρίδες μπέικον. Βάλε μαρούλι στα ψωμάκια και πρόσθεσε τα μπιφτέκια και το μπέικον.

Gordon Ramsay

“Τα παιδιά τρελαίνονται για μπέργκερ. Οπότε γιατί να αγοράσει κανείς τα έτοιμα που έχουν συντηρητικά, όταν μπορεί να τα φτιάξει τόσο εύκολα;”

6 Μερίδες

Ανάμειξε καλά 300 γρ. άπαχο βοδινό κιμά κι ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα μπολ. Ρίξε πιπέρι, πλάσε έξι μπάλες, πάτησε ελαφρώς να γίνουν επίπεδες και τύλιξε σε διάφανη μεμβράνη. Βάλε στο ψυγείο για 30′. Τηγάνισε σε υψηλή φωτιά για 3′ από κάθε πλευρά, χαμήλωσε τη φωτιά και ψήσε για άλλα 5′. Σέρβιρε με ψημένα ψωμάκια, μαρούλι, φέτες ντομάτας, κέτσαπ και μαγιονέζα.

John Torode

“Για το τέλειο μπέργκερ, χρησιμοποίησε κιμά με 40% λίπος, ώστε να διατηρήσει το κρέας την υγρασία του στο ψήσιμο, και κινεζική σάλτσα στρειδιού αντί για αλάτι, η οποία δίνει στεγνή και αφράτη σύσταση στο μείγμα. Στο εστιατόριό μου στο Λονδίνο, Smiths of Smithfield, ψήνουμε τα ψωμάκια και τα αλείφουμε με μαγιονέζα, όχι βούτυρο”

Ανάμειξε 1,5 κιλό βοδινό κιμά με λίπος, 2 κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και μια χούφτα κομμένο μαϊντανό με επίπεδα φύλλα. Πρόσθεσε 2 κ.σ. σάλτσα στρειδιού, 2 κ.σ. κέτσαπ ντομάτας και έναν κρόκο αυγού. Ζύμωσε σε μεγάλες μπάλες και βάλε στο ψυγείο για μία ώρα. Πριν το ψήσιμο, άπλωσε από πάνω τους ένα κομμάτι ψημένο μπέικον και μια φέτα καλό τσένταρ. Ψήσε σε δυνατή φωτιά στο μπάρμπεκιου ή σε πλάκα για 15′, αν τα θέλεις καλοψημένα.

Clarissa Dickson

 

“Η μητέρα μου πάντα πειραματιζόταν με συνταγές μπέργκερ για να κάνει τον ανιψιό μου να φάει”

4 Μερίδες

Ζύμωσε 225 γρ. βοδινό κιμά με λίγο λίπος, μια κονσέρβα ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κ.γ. ματζουράνα, 1/2 κ.γ. κομμένο σκόρδο, αλάτι, 3 κ.σ. τριμμένο τσένταρ και 2 κ.σ. Γάλα. Ψήσε σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

Το μεγαλύτερο χάμπουργκερ όλων των εποχών το έφτιαξαν Αυστραλοί το 1975. Ζύγιζε 1,3 κιλά και είχε διάμετρο 5 μέτρα.

μπέργκερ,συνταγές, σεφ, gordon-ramsay

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top