Σπαστική κολίτιδα: 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

flat-belly-2.jpg

Αν έχετε σπαστική κολίτιδα μην πέσετε σε αυτές τις παγίδες! Θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα σας

Πίνετε σόδα για να χωνέψετε

Το “φούσκωμα” είναι σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται στη σπαστική κολίτιδα-σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μπορεί να ταλαιπωρήσει τον καθέναν. Αν θέλετε να χωνέψετε, τότε η σόδα και τα αναψυκτικά τύπου cola δεν θα βοηθήσουν. Αυτό που συμβαίνει πίνοντας σόδα και αεριούχα ποτά είναι ότι το ανθρακικό που περιέχουν, προκαλεί ερυγές (ρεψίματα) και δίνει την αίσθηση της γρήγορης χώνεψης. Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Αν λοιπόν έχετε συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας, μπορείτε, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, να πάρετε σπασμολυτικά. Επίσης, καλό είναι να είστε προσεκτικοί με τα δύσπεπτα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια σε μεγάλες ποσότητες ή να τα εντάσσετε σταδιακά στη διατροφή. Να φροντίζετε, ακόμη, να τρώτε πάντα όσο πιο αργά μπορείτε, με μικρές μπουκιές και να μασάτε καλά.

Αδιαφορείτε για το στρες

Το δεύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι με κολίτιδα είναι ότι αφήνουν το άγχος να επηρεάσει το έντερο τους. Δεν μπορούμε όλοι να αποφύγουμε το άγχος προφανώς. Είναι μέρος της ζωής μας και το άγχος μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Είτε πρόκειται για σοβαρό τραυματικό άγχος ή εκείνο που έχετε όταν οδηγείτε και κάποιος οδηγός πάει να σας κλείσει και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης στο σώμα σας. Η καρδιά σας χτυπά γρηγορότερα και όλα αυτά επηρεάζουν το έντερο σας το οποίο αντιδρά υπερβολικά στα σήματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλο. Έτσι, πρέπει να μάθετε μερικές πολύ απλές τεχνικές για τη διακοπή του  στρες και η βαθιά αναπνοή είναι μια από τις καλύτερες που μπορεί να σας βοηθήσει. Όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή, ξεγελάτε το σώμα σας ότι τελικά δεν υπάρχει άγχος. Λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια στρατηγική αντιμετώπισης, όπως η βαθιά αναπνοή για κάθε φορά που το άγχος σας χτυπάει κόκκινο.

Αγνοείτε παράγοντες που σας επιδεινώνουν

Το τρίτο πράγμα που συχνά κάνουν λάθος οι πάσχοντες από κολίτιδα είναι ότι μπορεί να  ακολουθούν μια σωστή δίαιτα και αποκλείουν τροφές που τους ερεθίζουν, κάτι που είναι σωστό, αλλά αγνοούν ότι υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορεί να ερεθίσουν το εντέρο. Ποια είναι αυτά; τα επίπεδα ινών, τα επίπεδα λιπαρών, η καφεΐνη και το αλκοόλ – είναι όλα ερεθιστικά του εντέρου. Ειδικά το λίπος και τις φυτικές ίνες, τα χρειαζόμαστε, σε αντίθεση με την καφεΐνη και το αλκοόλ, οπότε πρέπει να βρούμε το δικό μας επίπεδο ανοχής για αυτά.

Ειδικά, εάν έχουμε κολίτιδα με δυσκοιλιότητα, πρέπει να επιτύχουμε αυτά τα επίπεδα ινών που χρειαζόμαστε χωρίς να έχουμε ενοχλήσεις. Πρέπει να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ίνες και καλά λιπαρά χωρίς να ανατρέψουμε αυτή τη λεπτή ισορροπία. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε συμπτώματα όπως φούσκωμα κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για το λίπος – το χρειαζόμαστε για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα IBS (κολίτιδας). Βρείτε λοιπόν τα δικά σας επίπεδα ανοχής σε αυτά.

Αποκλείετε τρόφιμα από τη διατροφή σας

Πολλά άτομα που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα αποκλείουν με τη μία ομάδες τροφίμων από τη διατροφή τους. Δεν είναι ωστόσο πάντα σωστό όλοι όσοι υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα να αποκλείσουν τρόφιμα από τη διατροφή τους επειδή κάπου διάβασαν ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άτομα με κολίτιδα που τρώνε χωρίς πρόβλημα όσπρια. Αυτό που, ωστόσο, πρέπει να κάνετε είναι να παρατηρήσετε ποια τρόφιμα σας ενοχλούν πραγματικά. Αν κάποια σας προκαλούν φούσκωμα και ενοχλήσεις τότε να τα αποφεύγετε.

Τρώτε άστατα

Πρέπει να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα. Αυτό είναι σχεδόν εξίσου σημαντικά με το να τρώτε τα σωστά τρόφιμα. Οι αποστάσεις που πρέπει να τηρείτε μεταξύ των γευμάτων είναιπερίπου τρεις ώρες, έτσι ώστε να προλάβει το πεπτικό σας σύστημα να επεξεργαστεί το κάθε γεύμα. Μην αφήνετε όμως τελείως άδειο το στομάχι σας για  πολύ περισσότερο χρόνο γιατί όταν η πέψη τελειώνει και τα αέρια αρχίζουν να συσσωρεύονται και πάλι στο έντερο. Καταναλώνετε πέντε μικρά γεύματα την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπερφορτώνετε το έντερο οποιαδήποτε στιγμή επειδή αν έχετε υπερευαίσθητο έντερο θα έχετε πολύ περισσότερες ενοχλήσεις και συμπτώματα σε σχέση με ένα άλλο άτομο. Πέντε μικρά γεύματα σε απόσταση περίπου τριών ωρών λοιπόν.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top