Σεξ & άνδρες: πως θα είστε δραστήριοι για μια ζωή

8f187f66cf008e7c31643ec76b67b7ee.jpg

Μπορεί ένας άνδρας να είναι δραστήριος στο σεξ μέχρι τα γεράματα; Ναι, λένε οι ειδικοί. Πρέπει όμως εγκαίρως να ακολουθήσουμε με επιμέλεια κάποιους βασικούς κανόνες στην καθημερινή μας ζωή, που θα μας εξασφαλίσουν ερωτική ευρωστία για όλη μας τη ζωή.

 H αλλαγή σε μερικές καθημερινές μας συνήθειες και λίγη προσοχή μπορούν όχι μόνο να περιορίσουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουμε στο μέλλον προβλήματα στύσης, αλλά και να μας βοηθήσουν να γίνουμε περισσότερο δραστήριοι στο σεξ, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Διαβάστε πώς θα αποφύγετε τις παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ευρωστία, ποιες συνήθειες πρέπει να περιορίσετε και πώς θα παραμείνετε σεξουαλικά ενεργοί μέχρι τα γεράματα. Μάθετε ακόμη ποιο ρόλο παίζει η φυσική σας κατάσταση στις ερωτικές σας επιδόσεις, αλλά και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τυχόν προβλήματα.

Μετρήστε την πίεσή σας

Η υπέρταση αποτελεί μια “σιωπηλή” νόσο, καθώς τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Καταστρέφει σταδιακά το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 35% με 37 % των αδρών που έχουν υπέρταση παρουσιάζει προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, είτε ως συνέπεια της θεραπείας είτε εξαιτίας της ίδιας της νόσου. Αν είστε ενήλικος και η πίεσή σας ξεπερνάει τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, που είναι για τη μεγάλη (συστολική) το 13 και για τη μικρή (διαστολική) το 9, τότε ίσως έχετε υπέρταση. Δεν φτάνει όμως μόνο μία ένδειξη αυξημένης πίεσης για να θεωρηθείτε υπερτασικός. Πρέπει να γίνουν πολλές μετρήσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και να ξεπερνούν τις φυσιολογικές τιμές. Υπάρχουν πάντως δύο βασικοί κανόνες για να μην έχετε προβλήματα με την πίεσή σας, κανόνες που αφορούν όλους: Πρώτον, μην το παρακάνετε με το αλάτι. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, ευνοεί μακροπρόθεσμα την εκδήλωση της υπέρτασης. Δεύτερον, αποφύγετε τα περιττά κιλά. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση υπέρτασης.

Περιορίστε τις κακές συνήθεις

Πολλές καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σεξουαλικές μας επιδόσεις. Το κάπνισμα φέρεται να επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της στύσης, λόγω βλαβών που προκαλεί μακροπρόθεσμα στα αγγεία. Σε πολλά πακέτα, άλλωστε, η προειδοποίηση που αναγράφεται από το υπουργείο Υγείας είναι ότι “Το κάπνισμα προκαλεί στυτική δυσλειτουργία”. Όμως και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή των ορμονών που σχετίζονται με το σεξ, όπως τη μείωση της ποιότητας της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Μην ξεπερνάτε λοιπόν τα 2 ποτηράκια κρασί την ημέρα.

Βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεξουαλική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φυσική μας κατάσταση. Επειδή η άσκηση ευεργετεί το αγγειακό σύστημα, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση όλων των οργάνων του σώματός μας (επομένως και των γεννητικών) και έτσι να συμβάλει έμμεσα στην καλύτερη στύση. Ακόμη, η συστηματική άσκηση βελτιώνει τη libido, αλλά και τις αντοχές μας στο σεξ. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες που γυμνάζονται συστηματικά αντιμετωπίζουν σε μικρότερό ποσοστό προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, λοιπόν, καλό θα ήταν να αρχίσετε να ασχολείστε με την αθλητική δραστηριότητα που σας ευχαριστεί περισσότερο.

Προφυλάξτε τον προστάτη σας

Μερικές φορές οι άνδρες που πάσχουν από προβλήματα του προστάτη είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν και προβλήματα σεξουαλικής φύσεως. Για παράδειγμα, μια έντονη προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη που οφείλεται σε μικρόβιο) είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα που καθιστούν μη επιθυμητή την ερωτική πράξη (όπως π.χ. πόνο κατά την εκσπερμάτιση). Αν είστε άνδρας άνω των 45, καλό είναι να υποβληθείτε σε εξέταση του P.S.A, δηλαδή τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου, μίας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη. Τα υψηλά επίπεδα υποδεικνύουν ότι ίσως υπάρχει κάποια φλεγμονή του προστάτη. H εξέταση P.S.A. θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση (δηλαδή την ψηλάφηση του αδένα μέσω του ορθού) κάθε χρόνο, σε άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ, αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρκίνου ή υπερπλασίας του προστάτη, θα πρέπει να γίνεται από 40 ετών.

Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου), είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου και εκδηλώνεται κυρίως στα άτομα μέσης ηλικίας. Πρόκειται για μια πάθηση που σχετίζεται με τα προβλήματα στύσης, καθώς επηρεάζει την ποιότητα του αγγειακού συστήματος. Στους άνδρες που έχουν διαβήτη είναι συχνότερα τα προβλήματα στύσης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Υπολογίζεται ότι το 6-40% των διαβητικών (το ποσοστό εξαρτάται από την ηλικία) αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αν είστε πάνω από 40 ετών, θα πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρό σας κάθε τρία χρόνια. Στην περίπτωση που στο προγραμματισμένο τσεκάπ, το σάκχαρό σας βρεθεί αυξημένο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να το ρυθμίσετε έγκαιρα.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Η ισορροπημένη διατροφή είναι επιβεβλημένη για την αποφυγή των περιττών κιλών. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τη λεγόμενη “κακή” (LDL) χοληστερίνη, η οποία ευθύνεται για το “στένεμα” των αγγείων, ενώ αντιθέτως μειώνει την “καλή” (HDL) χοληστερίνη που δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ακόμη, η παχυσαρκία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης. Οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθούμε τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής. Δεν θα πρέπει ακόμη να λείπουν από τη διατροφή σας οι βιταμίνες Α και Ε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ορμονών του σεξ, καθώς και ο ψευδάργυρος, η ανεπάρκεια του οποίου επηρεάζει τη γονιμότητα. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή και κυρίως τα στρείδια, το κρέας, ο πασατέμπος, το σουσάμι και το ταχίνι. Η βιταμίνη Α περιέχεται σε άφθονες ποσότητες στο συκώτι, στα καρότα και στο λάχανο, ενώ καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και οι σαρδέλες σε λάδι.

Ρυθμίστε τη χοληστερίνη σας

Η παρουσία χοληστερίνης φράσσει τα αγγεία, και εμποδίζει τη ροή του αίματος προς το ανδρικό μόριο και με τον τρόπο αυτό επηρεάζει τη στύση. Για να αποφύγουμε όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρούμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας φυσιολογικά και επομένως να περιορίσουμε τα λιπαρά στη διατροφή μας. Ο έλεγχος της χοληστερίνης θα πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 20 ετών (ή των 10 ετών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό) και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά πενταετία ή συχνότερα αν διαπιστωθεί πρόβλημα. Γίνεται με απλή αιματολογική εξέταση. Αν οι τιμές της χοληστερίνης είναι αυξημένες, τότε θα πάρουμε συμβουλές για το πώς θα τη φέρουμε στα επιθυμητά επίπεδα και για το πότε θα χρειαστεί να την ελέγξουμε ξανά.

Προφυλάξτε τις ορμόνες σας

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σταδιακά μειώνονται τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών, όπως π.χ. η τεστοστερόνη. Πρόκειται όμως για μια πολύ αργή μείωση, που θεωρείται φυσικό επακόλουθο της ηλικίας. Όσον αφορά την έλλειψη της ορμόνης τεστοστερόνης, μπορεί πράγματι να προκαλέσει ελάττωση ή και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας και να οδηγήσει σε αδυναμία στύσης. Ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Εκτιμάται ότι γύρω στο 5% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές. Αν κουράζεστε εύκολα και χωρίς εμφανή λόγο, παρατηρείτε ότι ξυρίζεστε πιο σπάνια σε σχέση με παλιότερα, αρχίζουν ξαφνικά να σας πέφτουν τα μαλλιά, χάνετε μυϊκή μάζα ή δεν έχετε επιθυμία για σεξ, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σκοπιμότητα ενός ορμονικού ελέγχου. Σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του ορμονικού συστήματος παίζει και ο έλεγχος του σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία βοηθά στην παραγωγή ενός ενζύμου (αρωματάση), το οποίο συμβάλλει στη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα, με συνέπεια να μειώνεται η ερωτική επιθυμία.

Αν είστε άνω των 60

Τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το σεξ και κυρίως της τεστοστερόνης, αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η μείωση αυτή αρχίζει συνήθως να γίνεται αντιληπτή μετά την ηλικία των 50 και είναι αργή και σταδιακή. Μην περιμένετε στην ηλικία των 60 ετών να έχετε την ερωτική ζωή που είχατε στη νεανική σας περίοδο. Θα πρέπει να έχετε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης τόσο με τον εαυτό σας, αλλά και με τη σύντροφό σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τη φυσική εξέλιξη που επιφέρει ο χρόνος και τις αλλαγές που επέρχονται όσον αφορά τις σεξουαλικές επιδόσεις σας. Ακόμη, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το σεξ κρατάει σχεδόν όσο η ζωή, καθώς δεν υπάρχει ηλικία που να θεωρείται ακατάλληλη για σεξ.

Η κρίσιμη ηλικία

Τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται στους άνδρες, συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες μπορούν σύμφωνα με τους ειδικούς να πετύχουν εξίσου καλή ποιότητα στύσης με τους νεότερους άνδρες αν και μειώνεται η συχνότητα επαφών. Ωστόσο, ένας άνδρας που δεν καπνίζει, δεν κάνει κατάχρηση οινοπνεύματος και ζει υγιεινά περιορίζει κατά πολύ αυτό το ενδεχόμενο.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top