Πώς θα προστατεύσετε τα μάτια σας στον υπολογιστή

dry_eyes.jpg

Όλοι μας κοιτάζουμε μια οθόνη υπολογιστή, ένα κινητό ή κάποια άλλη ψηφιακή συσκευή στις μέρες μας. Αυτό μπορεί να καταπονήσει τα μάτια μας. Δείτε πώς θα τα προστατεύσετε

Πρόσφατη έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το The Vision Council έδειξε ότι συνήθως το 59% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν υπολογιστές και ψηφιακές συσκευές αντιμετωπίζουν συμπτώματα οπτικής καταπόνησης των ματιών (που ονομάζεται επίσης σύνδρομο όρασης του υπολογιστή).

Τα συμπτώματα του συνδρόμου όρασης υπολογιστή περιλαμβάνουν: οπτική κόπωση και δυσφορία στα μάτια, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, θολή όραση, πόνο στον αυχένα και τους ώμους, συσπάσεις των ματιών και κόκκινα μάτια.

Ακολουθούν 10 εύκολα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καταπόνησης των ματιών και άλλων κοινών συμπτωμάτων του συνδρόμου όρασης υπολογιστή (CVS):

Κάντε μια ολοκληρωμένη εξέταση ματιών.

Το να κάνετε μια ρουτίνα ολοκληρωμένη εξέταση της όρασης σας κάθε χρόνο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε ή να αντιμετωπίσετε προβλήματα όρασης που οφείλονται στον υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής σας, φροντίστε να ενημερώσετε τον οφθαλμίατρό σας πόσο συχνά χρησιμοποιείτε υπολογιστή και άλλες ψηφιακές συσκευές στην εργασία σας ή και στο σπίτι.

Μετρήστε πόσο μακριά βρίσκονται τα μάτια σας από την οθόνη σας όταν κάθεστε στον υπολογιστή σας και ενημερώστε για αυτήν τη μέτρηση το γιατρό σας, ώστε να μπορεί να ελέγξει τα μάτια σας σε αυτήν τη συγκεκριμένη απόσταση εργασίας. Βρείτε έναν γιατρό οφθαλμών κοντά σας και προγραμματίστε ένα ραντεβού.

Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο φωτισμό

Η καταπόνηση των ματιών προκαλείται συχνά από υπερβολικά έντονο φως είτε από το εξωτερικό φως του ήλιου που εισέρχεται μέσα από ένα παράθυρο είτε από τον έντονο εσωτερικό φωτισμό. Όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, ο φωτισμός περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι περίπου μισός σε φωτεινότητα από αυτόν που συνήθως υπάρχει στα περισσότερα γραφεία.

Μειώστε το εξωτερικό φως κλείνοντας κουρτίνες ή περσίδες. Μειώστε τον εσωτερικό φωτισμό χρησιμοποιώντας λιγότερους λαμπτήρες ή λάμπες φθορισμού ή χρησιμοποιήστε λαμπτήρες χαμηλότερης έντασης.

Επίσης, εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας έτσι ώστε τα παράθυρα να βρίσκονται στο πλάι, αντί να είναι μπροστά ή πίσω από αυτήν.

Πολλοί χρήστες υπολογιστών βρίσκουν ότι τα μάτια τους αισθάνονται καλύτερα εάν μπορούν να αποφύγουν να τα χρησιμοποιούν κάτω από τα φώτα φθορισμού. Εάν είναι δυνατόν, απενεργοποιήστε τα φώτα φθορισμού στο γραφείο σας και χρησιμοποιήστε λαμπτήρες δαπέδου που παρέχουν φωτισμό LED “απαλού λευκού χρώματος”.

Μερικές φορές η εναλλαγή σε φωτισμό φθορισμού “πλήρους φάσματος” που προσεγγίζει περισσότερο το φάσμα φωτός που εκπέμπεται από το φως του ήλιου μπορεί να είναι πιο άνετη για την εργασία σας στον υπολογιστή από τους κανονικούς λαμπτήρες φθορισμού. Αλλά ακόμη και ο πλήρης φωτισμός μπορεί να προκαλέσει δυσφορία εάν είναι πολύ φωτεινός. Δοκιμάστε να μειώσετε τον αριθμό των λαμπτήρων φθορισμού που είναι εγκατεστημένοι στο χώρο εργασίας σας, εάν σας ενοχλούν.

Ελαχιστοποιήστε το έντονο φως.

Περιορίστε τη λάμψη από το φως που ανακλά τους τοίχους και τις επιφάνειες, καθώς και οι αντανακλάσεις στην οθόνη του υπολογιστή σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταπόνηση στα μάτια σας από τον υπολογιστή. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε μια αντιθαμβωτική οθόνης και, εάν είναι δυνατόν, βάψτε τους φωτεινούς λευκούς τοίχους με πιο σκούρο χρώμα και ματ φινίρισμα.

Εάν φοράτε γυαλιά, αγοράστε φακούς με αντιανακλαστική επίστρωση (AR). Η επίστρωση AR μειώνει τη λάμψη ελαχιστοποιώντας την ποσότητα φωτός που αντανακλά στα μάτια σας.

Αναβαθμίστε την οθόνη σας.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, αντικαταστήστε την παλιά οθόνη καθοδικού σωλήνα (που ονομάζεται και CRT) με μια LED επίπεδη οθόνη με αντιανακλαστική επιφάνεια. Οι παλιομοδίτικες οθόνες CRT μπορούν να προκαλέσουν ένα αισθητό «τρεμόπαιγμα» της εικόνας, το οποίο είναι η κύρια αιτία καταπόνησης των ματιών από τον υπολογιστή. Ακόμα κι αν αυτό το τρεμόπαιγμα δεν είναι αντιληπτό, μπορεί να συμβάλει στην καταπόνηση των ματιών και την οπτική κόπωση κατά τη διάρκεια της εργασίας στον υπολογιστή.

Λάβετε τα μέτρα σας

Για να μην διευκολύνετε την καταπόνηση των ματιών σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καλό φωτισμό και καθίστε στην σωστή απόσταση από την οθόνη του υπολογιστή.

Οι επιπλοκές λόγω τρεμοπαίγματος είναι ακόμη πιο πιθανές εάν ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης είναι μικρότερος από 75 hertz (Hz). Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα CRT στην εργασία σας, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις της οθόνης στον υψηλότερο δυνατό ρυθμό ανανέωσης.  Όταν επιλέγετε μια νέα επίπεδη οθόνη, επιλέξτε μια οθόνη με την υψηλότερη δυνατή ανάλυση. Η ανάλυση σχετίζεται με το “dot pitch” της οθόνης.  Επίσης, επιλέξτε μια σχετικά μεγάλη οθόνη. Για επιτραπέζιο υπολογιστή, επιλέξτε μια οθόνη που έχει διαγώνιο μέγεθος οθόνης τουλάχιστον 19 ίντσες.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις εμφάνισης του υπολογιστή σας.

Η προσαρμογή των ρυθμίσεων οθόνης του υπολογιστή σας μπορεί να μειώσει την καταπόνηση των ματιών και την οπτική κόπωση. Γενικά, αυτές οι προσαρμογές είναι επωφελείς:

Φωτεινότητα: Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης έτσι ώστε να είναι περίπου ίδια με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος χώρου εργασίας σας. Ως δοκιμή, κοιτάξτε το λευκό φόντο αυτής της ιστοσελίδας. Αν μοιάζει με πηγή φωτός, είναι πολύ φωτεινή. Εάν φαίνεται θαμπή και γκρι, μπορεί να είναι πολύ σκοτεινό.

Μέγεθος και αντίθεση κειμένου: Προσαρμόστε το μέγεθος και την αντίθεση κειμένου για μεγαλύτερη ευκολία, ειδικά κατά την ανάγνωση ή τη σύνταξη μεγάλων εγγράφων. Συνήθως, η μαύρη γραμματοσειρά σε λευκό φόντο είναι ο καλύτερος συνδυασμός για άνεση.

Θερμοκρασία χρώματος: Αυτός είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φάσμα του ορατού φως που εκπέμπεται από μια έγχρωμη οθόνη. Το μπλε φως είναι ορατό φως μικρού μήκους κύματος που σχετίζεται με περισσότερη καταπόνηση των ματιών σε σχέση το πορτοκαλί ή το κόκκινο. Η μείωση της θερμοκρασίας χρώματος της οθόνης σας μειώνει την ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπεται από μια έγχρωμη οθόνη για μεγαλύτερη άνεση σε μακροπρόθεσμη έκθεση στο φως.

Ακόμη…

Κρατήστε αποστάσεις από την οθόνη του υπολογιστή ή το κείμενο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οθόνη του υπολογιστή μας πρέπει να απέχει τουλάχιστον 40 εκατοστά από τα μάτια σας, ώστε να είναι προφυλαγμένα.

Αγοράστε την κατάλληλη οθόνη.  Όπως υποστηρίζουν οι οφθαλμίατροι, οι οθόνες LCD (υγρών κρυστάλλων) επιβαρύνουν λιγότερο τα μάτια μας. Για τις απλές οθόνες καλό είναι η συχνότητά τους να φθάνει τα 100 Hz, για να είναι πιο ξεκούραστες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο υψηλή συχνότητα έχει μια οθόνη, τόσο βελτιώνεται η ευκρίνειά της, καθώς αυξάνεται η ταχύτητα με την οποία εναλλάσσεται η εικόνα. Όταν η συχνότητα μιας οθόνης είναι χαμηλή, η εικόνα “τρεμοπαίζει” ελαφρά, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό με γυμνό μάτι.

Κάντε συχνά διαλείμματα, καθώς με τον τρόπο αυτό θα ξεκουράσετε τα μάτια σας. Κάθε ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά μπορείτε να σταματάτε την εργασία στον υπολογιστή και να κοιτάζετε για ένα-δύο λεπτά ένα μακρινό σημείο στο χώρο.

Ανοιγοκλείνετε συχνά τα βλέφαρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν βρισκόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή, μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν και να ερεθίζονται. Αν τα ανοιγοκλείνετε συχνότερα, θα βοηθήσετε την παραγωγή δακρύων.

Προμηθευτείτε τεχνητά δάκρυα μίας χρήσης από το φαρμακείο, τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε. Χρησιμοποιήστε όταν τα μάτια σας κουρασμένα μετά από τον υπολογιστή.

Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε ένα ειδικό φίλτρο, που τοποθετείται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Θα το βρείτε σε καταστήματα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τοποθετήστε το πορτατίφ παράλληλα με τον υπολογιστή, ώστε να μην αντανακλά το φως πάνω στην οθόνη.

Τα γυαλιά που σας προστατεύουν

Μπορείτε να προσθέσετε στα γυαλιά σας (αν φοράτε βέβαια) μία ειδική επίστρωση για να περιορίσετε την ακτινοβολία από τον υπολογιστή. Η επίστρωση αυτή μπορεί να τοποθετηθεί σε κατάστημα οπτικών μόνο σε οργανικούς φακούς (πλαστικούς) και με την προϋπόθεση ότι είναι σχεδόν καινούργιοι. Στους κρυστάλλινους φακούς η επίστρωση πρέπει να τοποθετείτε με την κατασκευή τους. Κοστίζει περίπου 70-80 ευρώ. Ακόμη όμως και αν δεν φοράτε γυαλιά, μπορείτε να ζητήσετε από τον οπτικό σας να σας φτιάξει ένα ζευγάρι γυαλιά αποκλειστικά για την προστασία των ματιών σας από τον υπολογιστή.

Σταματήστε την εργασία αν:

*Τσούζουν ή κοκκινίζουν τα μάτια σας

*Έχετε πονοκέφαλο

*Τα μάτια σας δακρύζουν.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top