Ο ρομαντισμός επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη (στο μέγαρο μουσικής)

romantismos.jpg

Μουσικά έργα του γερμανικού και του ελληνικού ρομαντισμού, με το φανταστικό και το λυρικό στοιχείο να κυριαρχούν, παρουσιάζονται στις 26 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες, η υψίφωνος Μίνα Πολυχρόνου  και ο πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης θα παρουσιάσουν έργα του γερμανικού και του ελληνικού ρομαντισμού.

Ο ρομαντισμός και ιδιαίτερα στην γερμανική εκδοχή του, ήταν ένα δυναμικό καλλιτεχνικό κίνημα του 19ου αιώνα, που επηρέασε έντονα την τέχνη και την κοινωνία. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η κυριαρχία του συναισθήματος, του πάθους και της ατομικής ιδιοσυγκρασίας. Ακόμη διακρίνεται για την αγάπη, την ελευθερία,  την επαναστατική διάθεση, αλλά και την ονειρική και μυστηριακή ατμόσφαιρα. Επίσης, στο επίκεντρο βρίσκεται η ιδιαίτερη σχέση με τη φύση.

Με αφορμή τα τραγούδια των Σούμπερτ, Σούμαν, Βολφ, Στράους, Μέντελσον και Μπραμς, αναζητούνται συνάφειες με το αντίστοιχο έργο σημαντικών ελλήνων εκπροσώπων του ρομαντισμού όπως ο Σαμάρας, ο Λαμπελέτ, ο Σπάθης, ο Καμηλιέρης, φωτίζοντας έτσι πτυχές ενός γόνιμου πολιτισμικού διαλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες

http://www.tch.gr/

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top