Ορθοστασία; Φυσικές λύσεις για να ανακουφίσετε τα πόδια σας

vodka-for-foot-odor.jpg

Female legs in pink sandals out from the car. Summer trip concept.

Απαλλαγείτε από τους πόνους και τις προβλήματα των ποδιών με 10 φυσικές λύσεις…

 Το καθημερινό περπάτημα και οι ατέλειωτες ώρες ορθοστασίας τα κουράζουν και τα καταπονούν. Κι αν νομίζετε ότι ένα ζευγάρι ανατομικά παπούτσια αρκεί για να εξασφαλίσετε την υγεία και την καλή κατάστασή τους, μάλλον έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε. Κι αυτό γιατί, ενώ βοηθούν σημαντικά, δεν αρκούν.

Σκεφτείτε το ως εξής: με κάθε βήμα σας ασκείται στα πέλματά σας περίπου επταπλάσια δύναμη από το βάρος σας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πόδια τους τέσσερις φορές πιο συχνά σε σύγκριση με τους άντρες. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ποδιατρική Κλινική Εταιρεία των ΗΠΑ, το 90% των χειρουργικών επεμβάσεων στα πόδια γίνονται σε γυναίκες.

Ψάχνετε για λύσεις ανακούφισης; Δοκιμάστε μια από τις παρακάτω… αποτελεσματικές προτάσεις της φύσης.

Σημείωση: πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

1. Κομπρέσες

Για να μειώσετε τον πόνο στο πίσω μέρος του πέλματος και να περιορίσετε το πρήξιμο και τη φλεγμονή, τοποθετήστε στην περιοχή κρύες κομπρέσες για 15-20 λεπτά, 3-4 φορές τη ημέρα. Εναλλακτικά, βάλτε επιθέματα πάγου στα πόδια. Τυλίξτε τον πάγο σε μια λεπτή πετσέτα και τοποθετήστε τον στην περιοχή για 10 λεπτά.

2. Κατάλληλα έλαια

Σε αυτή την περίπτωση, το φαρμακείο της φύσης έχει να σας παρουσιάσει αρκετές επιλογές. Το έλαιο τεϊόδεντρου, για παράδειγμα, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, αποτρέπει την εμφάνιση μυκήτων, ενώ παράλληλα ξεκουράζει τα καταπονημένα πόδια. Χρησιμοποιήστε το για να κάνετε μασάζ στην περιοχή. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε έλαια αρκεύθου και λεβάντας, που περιέχουν συστατικά με καταπραϋντικές ιδιότητες.

3. Άφθονα υγρά

Οι ποδίατροι συστήνουν επίσης την κατανάλωση υγρών. Όπως εξηγούν, όσο λιγότερο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός, τόσο πιο αργή (χαμηλή) είναι η πίεση του αίματος και συνεπώς τόσο πιο εύκολα πρήζονται τα πόδια. Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό κάθε μία ώρα.

4. Μασάζ

Για να είναι αποτελεσματικό, το σπιτικό μασάζ θα πρέπει να περιλαμβάνει το σωστό ζέσταμα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κάνετε stretching. Κάντε κυκλικές κινήσεις με τους αστραγάλους ή γράψτε την αλφάβητο με τα πόδια σας. Στη συνέχεια κινήστε τα πόδια σας προς τα μπρος και προς τα πίσω. Με τον αντίχειρα κάντε μασάζ στις καμάρες, ενώ παράλληλα ασκήστε ελαφριά πίεση στο πάνω μέρος του πέλματος. Ολοκληρώστε τη διαδικασία τραβώντας κάθε δάκτυλο.

 

5. Μείγμα βοτάνων

Φτιάξτε ένα ειδικό μείγμα για ποδόλουτρο. Θα χρειαστείτε 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, 4 σακουλάκια τσάι δυόσμου, 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες, 16 παγάκια. Βάλτε το δεντρολίβανο και το θυμάρι σε ένα καθαρό καλσόν και δέστε την άκρη του. Προσθέστε σε 1,5 λίτρο νερό τα βότανα και το τσάι και αφήστε τα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βγάλτε τα από το νερό και προσθέστε λεμόνι. Μεταφέρετε το υγρό σε μια λεκάνη. Προσθέστε 3,5 λίτρα κρύο νερό και τα παγάκια. Το ποδόλουτρό σας είναι έτοιμο. Το δεντρολίβανο και ο δυόσμος ενεργοποιούν την κυκλοφορία στην πονεμένη περιοχή, αναζωογονώντας την. Επιπλέον, το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ το θυμάρι είναι πλούσιο σε φαινόλες, οι οποίες έχουν αντιβακτηριδιακή δράση.

 

6. Σηκώστε τα ψηλά

Εξίσου ευεργετική είναι και η ανασήκωση των ποδιών. Οι αρτηρίες διοχετεύουν αίμα στα κάτω άκρα, μειώνοντας το πρήξιμο και τους πόνους. Ιδανικά, κάντε κατακόρυφο και σταθείτε σε αυτή τη στάση για μερικά λεπτά. Αν δεν είστε τόσο ευλύγιστες ή γυμνασμένες, προσπαθήστε τουλάχιστον να σηκώσετε τα πόδια σας πάνω από το ύψος της καρδιάς.

7. Νερό και αλάτι

Βουτήξτε τα πόδια σας για 5-10 λεπτά σε χλιαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει μια χούφτα χοντρό αλάτι. Το νερό σε συνδυασμό με το ιώδιο που περιέχει το αλάτι βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Έτσι ξεκουράζονται τα πόδια, ενώ ταυτόχρονα υποχωρεί και το πρήξιμο από τους αστραγάλους.

8. Πίεση στα σημεία

Θα σας ανακουφίσει από τον πόνο που προκαλεί η πολύωρη ορθοστασία και το περπάτημα. Πώς θα την εφαρμόσετε; Καθίστε άνετα και σταυρώστε το ένα πόδι πάνω από το άλλο. Απλώστε στα χέρια σας μια μικρή ποσότητα φυτικού ελαίου ή λαδιού για μασάζ. «Γλιστρήστε» την άκρη του αντίχειρα στη μέση του πέλματος, από το πίσω μέρος της φτέρνας μέχρι τη βάση των δακτύλων. Εφαρμόστε το μασάζ για περίπου 10 λεπτά. Έπειτα επαναλάβετε την κίνηση προς τα δεξιά και τα αριστερά, καταλήγοντας και πάλι στη βάση των δακτύλων. Τρίψτε μαλακά τα δάκτυλα του ποδιού κι έπειτα σφίξτε τα, δίνοντας προσοχή στην άκρη τους. Εφαρμόστε την τεχνική για 3-4 λεπτά. Επαναλάβετε και στο άλλο πόδι.

Αν ο πόνος εντοπίζεται στα δάκτυλα, πιέστε στο σημείο όπου πονάτε στο επάνω μέρος του ποδιού, στην εσοχή ανάμεσα στα δύο διπλανά δάκτυλα. Κρατήστε την πίεση για ένα λεπτό. Επαναλάβετε για τα 4 μεσοδιαστήματα του κάθε ποδιού. Εφαρμόστε την τεχνική και στο άλλο πόδι.

 

9. Έκχυμα μολόχας

Το συγκεκριμένο φυτό δρα ως φυσικό μαλακτικό, ενώ έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες. Μαλακώνει τους κάλους των ποδιών και ανακουφίζει από τους πόνους. Φτιάξτε το έκχυμά της (βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού σε νερό) και κάντε ποδόλουτρο (θα τη βρείτε στα μεγάλα φαρμακεία).

 

 10. Κατάπλασμα καρύδας

Αν ο πόνος συνοδεύεται από την ύπαρξη κάλου –συχνό «σύμπτωμα» των στενών παπουτσιών και της πολύωρης ορθοστασίας– φτιάξτε ένα κατάπλασμα από το φλοιό καρυδιάς (θα το βρείτε στα καταστήματα υγιεινών τροφών) και τοποθετήστε το στην περιοχή. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γαλακτώδη χυμό από το δέντρο της συκιάς ή να βράσετε και να πολτοποιήσετε φύλλα μολόχας. Θα σας ανακουφίσουν αμέσως.

Πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top