10 άγνωστες και  συναρπαστικές πληροφορίες για τον Ιερώνυμο Μπος

ddfcdadd2c2951cdba2f70c80f76b841.jpg

Σας αποκαλύπτουμε δέκα λιγότερο γνωστά αλλά εντυπωσιακά γεγονότα που αφορούν τον μεγάλο καλλιτέχνη από την Ολλανδία, τον Ιερώνυμο Μπος
10 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

1.Το πραγματικό του όνομα ήταν Jheronimus van Aken, αλλά υπέγραψε έναν αριθμό από τους πίνακές του  ως Jheronimus Bosch, όνομα που συνδέεται με την πατρίδα του Den Bosch.

2. Ο παππούς του, ο Jan van Aken, ήταν ζωγράφος, όπως και ο πατέρας του και τρεις από τους τέσσερις θείους του. Πράγματι, πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους θείους του ήταν εκείνος που του δίδαξε την τέχνη του.

3.Το 1463, το Den Bosch επλήγη από μια καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε 4.000 σπίτια της μικρής αυτής πόλης. Ο 13χρονος Bosch θα ήταν αυτόπτης μάρτυρας και πιθανώς αυτός ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στις πολλαπλές (και αριστοτεχνικές) απεικονίσεις του με ορισμένους από τους πίνακές του να απεικονίζουν κτίρια που καίγονται.

Οι συμβολισμοί….

4. Το ότι οι πίνακες του Bosch είναι γεμάτοι με ισχυρό συμβολισμό είναι αναμφισβήτητο, αλλά το νόημα των έργων του και των περίεργων κατοίκων τους υπήρξε από καιρό αντικείμενο έντονης μελέτης και αντιφατικών ερμηνειών. Αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι δεν άφησε καθόλου γραπτά ή ημερολόγια μέσα από τα οποία θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις καλλιτεχνικές του προθέσεις.

5. Ενώ οι παράξενες και άγριες δημιουργικές του δημιουργίες οδήγησαν μερικούς ιστορικούς τέχνης του 20ου αιώνα να δουν το έργο του ως αιρετικό, ο Bosch ήταν στην πραγματικότητα ένας πιστός Χριστιανός, του οποίου οι ιδέες βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις φοβικές πεποιθήσεις και τις δεισιδαιμονίες που κυριαρχούσαν στα δυτικά του μεσαιωνικού κόσμου. Το 1488, εντάχθηκε στην Αδελφότητα της Παναγίας, μια αριστοκρατική, συντηρητική θρησκευτική ομάδα που αποτελείται από περίπου 40 πολίτες με επιρροή στο Den Bosch και επτά χιλιάδες «εξωτερικά μέλη» από όλη την Ευρώπη.

Το μοναδικό του έργο

6. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τέχνη του δεν ήταν ριζοσπαστική. Μια σύντομη ματιά στο έργο των συγχρόνων του Bosch δείχνει ότι το έργο του είναι εντελώς μοναδικό. Οι αναπαραστάσεις του που άπτονται σημαντικών θεμάτων, όπως ο πειρασμός, η αμαρτία και η τελική κρίση απεικονίζονται με έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό τρόπο. Τα σχέδιά του προσφέρουν μια συναρπαστική εικόνα των εσωτερικών διεργασιών που λάμβαναν χώρα στο μυαλό του κατά τον σχεδιασμό της οπτικής αποτύπωσης των τεράτων που κυριάρχησαν στους εφιάλτες του. Αντιμετωπίζει το σχέδιο ως μέσο από μόνο του, και όχι απλώς ως μέσο προετοιμασίας ενός πίνακα. Μια ακόμη ειδοποιός διαφορά που τον ξεχώρισε από τη μεγάλη πλειοψηφία των καλλιτεχνών εκείνης της εποχής.

Η σχέση του με το χρώμα

7. Ο Bosch ήταν επίσης πολύ πρωτότυπος στην εφαρμογή του χρώματος. Και ενώ η πλειοψηφία των Ολλανδών ζωγράφων στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα προσπαθούσε για τη μέγιστη τελειότητα στις αποδόσεις των χρωμάτων σε μια προσπάθεια να μετουσιώσει αυτά σε θεϊκές δημιουργίες, ο Bosch χρησιμοποίησε συχνά μια πιο περιγραμματική προσέγγιση και συχνά εφάρμοζε το χρώμα του παχύ, δίνοντας στα έργα του μια πιο τραχιά επιφάνεια σε σχέση με τα περισσότερα έργα της εποχής.

8. Περίπου το 1481, ο Bosch παντρεύτηκε την Aleid van de Meervenne, κόρη ενός φαρμακοποιού. Είναι πιθανό ότι το επάγγελμα του πεθερού του ενέπνευσε τον καλλιτέχνη στη συμπερίληψή περίεργων και ιδιότροπων αποτυπώσεων της συσκευής απόσταξης και βρασμού στα έργα του (παρατηρήστε τον κύλινδρο από γυαλί, τη σφαίρα και τα σχήματα ζέσεως στο κεντρικό τμήμα του έργου του «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»).

Και ακόμη…

9. Το πιο λαμπρό έργο που έφερε εις πέρας ο Bosch του ανατέθηκε από τον Δούκα της Βουργουνδίας, το 1504. Ήταν ένα έργο ύψους 2,74 μέτρων και πλάτους 3.3 μέτρα, και απεικόνιζε την τελική κρίση, τον ουρανό και την κόλαση σε τρεις ξεχωριστές σκηνές. Ο πίνακας έχει χαθεί από τότε, αλλά η προστασία μιας τόσο σημαντικής προσωπικότητας όπως του συγκεκριμένου Δούκα καταδεικνύει τη φήμη του Bosch και δείχνει ότι ήταν άνθρωπος με μεγάλη θρησκευτική καταξίωση.

10. Πράγματι, όταν ο Bosch πέθανε το 1516 σε ηλικία 66 ετών, οι επίσημες ειδοποιήσεις για το θάνατό του τον περιέγραψαν ως «πολύ διάσημο ζωγράφο» και η φήμη του συνέχισε  τα επόμενα χρόνια, με πολλούς νέους καλλιτέχνες να τον ασπάζονται και να τον ακολουθούν. Ο πιο αξιοπρόσεκτος μεταξύ των θαυμαστών του ήταν ο Pieter Bruegel, του οποίου η πρώιμη δουλειά μιμείται πολύ το στυλ του Bosch. Μέχρι τον 17ο αιώνα, ωστόσο, ο Bosch έχασε σε μεγάλο βαθμό την εύνοια του κοινού, αφού το έργο του αγνοήθηκε ευρέως από μελετητές και λάτρεις της τέχνης, μέχρι τον 20ο αιώνα αναγνωρίστηκε η αξία του.

Αυτό το γνωρίζατε ;

Το πραγματικό του όνομα ήταν Jheronimus van Aken

Διαβάστε ακόμη ΕΔΩ

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top