Βρέθηκε το μέρος που ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε το τελευταίο του έργο

Vincent_van_Gogh_-_Tree_Roots_and_Trunks_F816.jpg

Ντετέκτιβ ανακάλυψε το ακριβές σημείο που απεικονίζεται στον τελευταίο πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, πριν την αυτοκτονία του.

 

Το σημείο ήταν σε ένα χωριό στα βόρεια του Παρισιού, το οποίο τώρα διακοσμήθηκε με μία πλακέτα για τον θάνατο του ζωγράφου.

 

Το ακριβές σημείο στο οποίο ζωγράφισε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ τον τελευταίο του πίνακα λίγες ώρες πριν αυτοκτονήσει βρέθηκε! Ο πίνακας με το όνομα “Ρίζες δέντρων” (1890, Tree Roots) αναγνωρίστηκε ως ο τελευταίος του μόλις πριν λίγα χρόνια. Τώρα, χάρη σε μια παλιά καρτ-ποστάλ, έγινε εφικτό να αναγνωριστεί η ακριβής τοποθεσία που απεικονίζεται στον πίνακα.

 

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να φωτίσει τις άγνωστες πλευρές γύρω από την αυτοκτονία του θρυλικού ζωγράφου. Η ντεντεκτιβική δουλειά ξεκίνησε το 2012, όταν ο ερευνητής του μουσείου του Βαν Γκογκ, Louis van Tilborgh και ο ειδικός σε θέματα βοτανολογίας, Bert Maes αναγνώρισαν τις ρίζες στον τελευταίο πίνακα του Βαν Γκογκ. Μια από τις πιο σημαντικές αποδείξεις, προήλθε από ένα απαρχαιωμένο άρθρο του Andies Bonger, κουνιάδου του Theo Van Gogh. Το 1893, ο Bonger έγραψε ότι “το πρωινό πριν το θάνατό του, είχε ζωγραφίσει τις ρίζες ενός δέντρου, γεμάτες με ήλιο και ζωή”. Πάντως η φράση αυτή άλλαξε την πεποίθηση που είχε επικρατήσει για χρόνια ότι, ο τελευταίος πίνακας του ζωγράφου ήταν το “Σιταροχώραφο με Κοράκια”.

 

Η πιο τελευταία διόρθωση στην ιστορία αφορά την ακριβή τοποθεσία των δέντρων που ζωγράφισε ο Ολλανδός. Η ανακάλυψη έγινε από τον Wouter van der Veen, τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Βαν Γκογκ, έναν οργανισμό που συνδέεται με το σπίτι Maison Van Gogh- στο Ομπέρζ Ραβού όπου ο καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Ιουλίου του 1890.

 

Πριν 4 μήνες, ο Van der Veen κοίταζε κάποιες παλιές καρτ-ποστάλ του χωριού Ωβέρ-συρ-Ουάζ, μεταξύ των οποίων η μία απεικόνιζε έναν ποδηλάτη σε ένα δρομάκι με δέντρα στο φόντο. Ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι ένα σημείο της καρτ-ποστάλ έμοιαζε εξωφρενικά πολύ με τον πίνακα Tree Roots του Βαν Γκογκ που είχε δει στο μουσείο, και αφού τα συνέκρινε, συμπέρανε ότι πρόκειται για τα ίδια δέντρα.

 

Διαβάστε επίσης: Ο Ολλανδός ζωγράφος Van Gogh και η σχέση του με τα κυπαρίσσια

 

Όταν κατάφερε να επισκεφθεί το χωριό τον περασμένο Μάιο, βρήκε τον περιβόητο δρόμο και εντόπισε ακριβώς την ίδια σειρά δέντρων που απεικονίζεται στον πίνακα και την καρτ-ποστάλ.

 

Η τοποθεσία απέχει μόνο 150 μέτρα από το σπίτι του Van Gogh, μόλις 2 λεπτά με τα πόδια. Παρά το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο σημείο έχουν περάσει πολλές γενιές θαυμαστών και ειδικών περί της καριέρας και της ζωής του Βαν Γκογκ, κανένας δεν είχε κάνει τη σύνδεση. Ο Van der Veen είδε τα δέντρα, των οποίων οι ρίζες είχαν καλυφθεί με φρέσκα φυτά, αλλά όχι εξ’ ολοκλήρου, με αποτέλεσμα να καταφέρει να εντοπίσει την ομοιότητα της κύριας ρίζας με την απεικόνισή της στον πίνακα.

 

Έκτοτε, ένας προστατευτικός φράχτης έχει τοποθετηθεί για να εμποδίσει την οποιαδήποτε φθορά στις ρίζες.

 

Ο Van der Veen ερεύνησε τα γεγονότα της 27ης Ιουλίου του 1890, τη μέρα που πέθανε ο Βαν Γκογκ. Πιστεύει ότι ο Βίνσεντ ξεκίνησε να ζωγραφίζει τον πίνακα το πρωί, σε αυτή την τοποθεσία δίπλα στο σπίτι του, και παρόλο που είναι μεγάλος ο πίνακας, πιθανότατα τον είχε ολοκληρώσει το ίδιο πρωί, καθώς ήταν γνωστός για την ταχύτητα με την οποία δημιουργούσε. Έπειτα επέστρεψε στην εστία του για μεσημεριανό, και το απόγευμα ξαναπήγε στην τοποθεσία για να προσθέσει τις τελευταίες πινελιές χρώματος με τον απογευματινό ουρανό. Υποθέτει ότι στο δωμάτιό του εκείνο το βράδυ, πήρε την απόφαση να αυτοκτονήσει, και το έκανε το ίδιο βράδυ, με ένα μικρό περίστροφο στο σιταροχώραφο στην άκρη του χωριού.

 

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top