Ημικρανία: 7 ύπουλα σημάδια και πώς να τα σταματήσετε

headache-2.jpg

Κάποια συμπτώματα μαρτυρούν την εμφάνιση ημικρανίας. Μπορείτε να τα προλάβετε;

Η ημικρανία είναι κάτι παραπάνω από ένας έντονος πονοκέφαλος

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι έχουμε βιώσει έναν έντονο πονοκέφαλο. Οι ημικρανίες ουσιαστικά αποτελούν έναν πολύ δυνατό και επεισοδιακό πονοκέφαλο, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επίμονος και επώδυνος. Θεωρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ημικρανιών που βιώνει ένας άνθρωπος, οφείλονται σε γενετικά αίτια. Η διαφορά της ημικρανίας από έναν έντονο πονοκέφαλο, είναι ότι με την ημικρανία, ο άνθρωπος νιώθει μια υπερευαισθησία με το περιβάλλον γύρω του, και χάνει τη λειτουργικότητά του.

Τα στάδια της ημικρανίας

Παρόλο που οι ημικρανίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, μπορούν να διαχωριστούν στα εξής τέσσερα στάδια: το πρώτο στάδιο, το οποίο διαρκεί 24-72 ώρες, και παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγεται ο πόνος στο κεφάλι. Το δεύτερο στάδιο, που συνήθως ο ασθενής βλέπει δυνατές λάμψεις και αστεράκια, το τρίτο στάδιο που είναι ο πονοκέφαλος, και τέλος, το τέταρτο στάδιο που μοιάζει με τα συμπτώματα του χανγκόβερ μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα συμπτώματα του πρώτου σταδίου είναι διαφορετικά σε κάθε οργανισμό.

Να είστε παρατηρητικοί

Ποια σημάδια δείχνουν τον ερχομό της ημικρανίας; Για να το θέσουμε απλά, η ημικρανία ξεκινάει από έναν εξωτερικό παράγοντα, όπως η απότομη αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης, ή εσωτερικό παράγοντα, όπως η πτώση των οιστρογόνων στην περίοδο των γυναικών. Αν φτάσετε σε ένα σημείο όπου η ημικρανία έχει αναπτυχθεί αρκετά, δεν υπάρχει γυρισμός. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να παρακολουθείτε τους παράγοντες και τα σημάδια από πολύ νωρίς, έτσι ώστε να προλάβετε την εμφάνιση ημικρανίας.

Προσέξτε τις λιγούρες

Στο πρώτο στάδιο, γνωστό και ως προδρομική φάση, θα νιώσετε μια έντονη τάση για χασμουρητό, θα έχετε γρήγορες και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή σας, ίσως νιώσετε ναυτία, πόνο στο λαιμό και μια ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Ένα όμως από τα πιο βασικά συμπτώματα της προδρομικής φάσης, είναι η λιγούρα για φαγητό, και συγκεκριμένα για κάτι γλυκό, όπως η σοκολάτα.

Νυστάζετε;

Η ενεργοποίηση της περιοχής του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος, μπορεί να σας δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες στον ύπνο, όπως και μία έντονη αίσθηση νύστας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πόνος στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ συχνό σύνδρομο που εμφανίζεται στην προδρομική φάση. Συνδέεται με την ημικρανία λόγω των νευρικών παλμών που πηγαινοέρχονται στο πάνω μέρος του νωτιαίου μυελού.

Στομαχικές διαταραχές

Αρκετά συχνά, οι ημικρανίες συνδέονται γενετικά με τις στομαχικές διαταραχές.

Ευαισθησία στο φως

Παρόλο που η ευαισθησία στο φως, τις περισσότερες φορές μαρτυρά κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα, εμφανίζεται επίσης και ως παράπλευρο σύμπτωμα της ημικρανίας στην προδρομική φάση. Προκαλείται από την ενεργοποίηση του ινιακού λοβού, ο οποίος είναι το σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, που επεξεργάζεται την όραση.

Συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο

Κατά τη δεύτερη φάση της ημικρανίας, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με αυτά του εγκεφαλικού. Ίσως νιώσετε ένα μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματός σας, ζάλη, δυσκολία στην ομιλία, ή να παρατηρήσετε σκούρα σημαδάκια στην όρασή σας. Οι ασθενείς έχουν εμφανίσει και κάποιες άλλες διαταραχές στην όραση, όπως οι έντονες λάμψεις φωτός.

Ώρα για θεραπεία

Χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης της ιατρικής, υπάρχει ένας αριθμός νέων θεραπειών που, όχι μόνο μειώνουν τα συμπτώματα της ημικρανίας, αλλά μπορούν να την αποτρέψουν εντελώς. Το κλειδί βρίσκεται στην σωστή συνεννόηση με τον γιατρό σας και η εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης, αμέσως μόλις αρχίσετε να εμφανίζετε τα συμπτώματα του πρώτου σταδίου.

Εκμεταλλευτείτε τα νέα φάρμακα

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας γίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους θεραπείας. Για τους ασθενείς που θέλουν να μετριάσουν τον πόνο και να ανακουφιστούν κατά την εμφάνιση της ημικρανίας, υπάρχουν πολλά καλά φάρμακα διαθέσιμα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Από την άλλη, οι ασθενείς που είναι συνηθισμένοι στις θεραπείες, έχουν μια έτοιμη συνταγογράφηση από τον γιατρό τους για να προλάβουν την εμφάνισή της από την προδρομική φάση.

Διαβάστε ακόμη

6 αιτίες πονοκεφάλου που δεν υποψιαζόσασταν

Θεραπείες χωρίς φάρμακα

Πολλοί ασθενείς, έχουν παρατηρήσει ότι το να κλείνονται μόνοι τους σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο με λίγο πάγο στο κεφάλι, μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά εναντίον της ημικρανίας. Επίσης, αν έχετε παραλείψει ένα γεύμα και αρχίσετε να εμφανίζετε τα προαναφερθέντα συμπτώματα, ίσως χρειάζεται να φάτε κάτι.

Αν μετά από όλα αυτά, ακόμα δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε την ημικρανία, δοκιμάστε μια διαφορετική προσέγγιση. Συμβουλευτείτε κάποιον διαφορετικό γιατρό, μέχρι να βρείτε τη στρατηγική, αλλά και τη συνταγή φαρμάκων που είναι πιο αποτελεσματική για εσάς.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top